ВАЛАБИСИ ПОСЛАЛИ КУЋИ (БИВШЕ) СВЕТСКЕ ШАМПИОНЕ

РАДОСТ: Валабиси славе пролазак у полуфинале.
РАДОСТ: Валабиси славе пролазак у полуфинале.

Аустралија је је трећи пут ове године победила Јужну Африку. После нанешених пораза у Купу три нације Валабиси су учинили исту ствар Спрингбоксима али у утакмици која је имала много већи улог. Казном Џејмса О` Конора у 72. минуту Озији су поново дошли до предности и забележили тријумф 11:9 (8:3) чиме су избацили светске шампионе са Мондијала окончавши им надања да можда могу да одбране титулу.

Аустралија је повела есејме капитена Џејмса Хорвила. Јужноафриканци су се спетљали пред сопственом гол линијом а Валабиси су им украли лопту у раку. Стучњак за те, “прљаве послове” био је најбољи играч сусрета Дејвид Покок. Кроз Хорвила, играча друге линије Редса који је успео да га положи за 5:0. Млади Џејмс О` Конор прописно се обурако промашивши зицер трансформацију.

ЏЕЈМС ХОРВИЛ ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ НА МЕЧУ
ЏЕЈМС ХОРВИЛ ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ НА МЕЧУ

Спрингбокси су стварали прилике које су се завршавале грешкама или одличном одбраном овогодишњих освајача Купа три нације. Очигледна је била нервоза проузрокована раним вођством Аустралије која је вероватно створила панику што је резуртирало јаловошћу у нападу док су Кенгури деловали опасније и конкретније из контри.

До одласка на одмор Монре Стејн је успео да смањи предност Валабиса на 8:3.

СКАЛК БУРГЕР У ПОКУШАЈУ ПОСТИЗАЊА ЕСЕЈА
СКАЛК БУРГЕР У ПОКУШАЈУ ПОСТИЗАЊА ЕСЕЈА

У наставку је настављена доминација Сапрингбокса што је резултирало још једном казном. Отварач Булса је поново био прецизан за приближивши Јужну Африку на два поена разлике. У ситуацији кад су му саиграчи изборили позицију Морне Стејн је упутио доп шут који је резулирао преласком у вођство. Тада се учинило да су до овог меча светски шампиони коначно презуели ствари у своје руке јер су стварили неворавата притисак на ривала.

Два шута из простора 22. метара су им изблокирали пулени Питера Де Вилијерса. Бизмар Ду Плеси Квејду Куперу и Фури Ду При Вилу Гинији али прилике нису успели да претворе у есеје.

Меч је ушао последњих десет минута са предносшћу Јужне Африке од свега једног поена разлике. Спрингбокси су деловали сигурно и надомак пласмана у полуфинале.

ЏЕЈМС О` КОНОР ИЗВОДИ ПОБЕДОНОСНУ КАЗНУ
ЏЕЈМС О` КОНОР ИЗВОДИ ПОБЕДОНОСНУ КАЗНУ

Међутим, помоћни судија је сиганизирао главном Брусу Лоренсу да је Дани Русову приликом извођења аута оборио Радикеа Самоа који је ухватио лопту реуервног талонера Татафуа Полоте Науа. Новозеланђанин је досудио казну коју је млади Џејмс О` Конор претворио у победу Аустралије 11:9.

Може се констатовати да је Јужна Африка константно имала иницијативу и напада Валабисе чије одбрана није попустила. О томе најбоље сведочи податак да су Спрингбокси натерали Озије на направе 151. обарање док су их они имали за трећину мање.

АУСТРАЛИЈА – ЈУЖНА АФРИКА 11:9 (8:3)

Регинални стадион у Велингтону.

Гледалаца: 34.914.

Судија: Брус Лоренс (Нови Зеланд).

Помоћници: Дејв Пирсон (Енглеска), Роман Поли (Француска).

Судија у ТВ студију: Ђулио Де Сантис (Италија).

АУСТРАЛИЈА: Секопе Кепу, Стивен Мур, Бен Александер, Ден Викерман, Џејмс Хорвил, Роки Елсом, Дејвид Покок, Радике Само, Вил Гинија, Квејд Купер, Дигби Иоане, Пет Мек Кејб, Адам Ешли Купер, Џејмс О` Конор, Куртли Бил.

Татафу Полота Нау, Џејмс Слипер, Нејтан Шарп, Бен Мек Каламан, Лук Бриџис, Берик Барнс, Ентони Фаианга.

ЕСЕЈ: Џејмс Хорвил (11`).

КАЗНЕ: Џејмс О` Конор (17`, 72`).

ЈУЖНА АФРИКА: Гуртро Стенкамп, Џон Смит, Јани Ду Плеси, Дани Русову, Виктор Матфилд, Хајнрих Брусову, Скалк Бургер, Пијер Спис, Фури Ду Приз, Морне Стејн, Брајан Хабана, Жан Де Вилијерс, Жак Фури, Џеј Пи Питерсен, Патрик Ламби.

Бизмарк Ду Плеси, Си Џеј Ван Дер Линде, Вијем Албертс, Франсоа Лоу, Франсоа Хугард, Бач Џејмс, Гио Аплон.

КАЗНЕ: Морне Стејн (39`, 56`)

ДРОП ГОЛ: Морне Стејн (60`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.