ГАЛСКИ ПЕТЛОВИ ПОГАЗИЛИ РУЖЕ НА ПУТУ КА ПОЛУФИНАЛУ

СРЕДИЛИ ЕНГЕЛЕЗЕ ЗА ПРОЛАЗ У ПОЛУФИНАЛЕ
СРЕДИЛИ ЕНГЕЛЕЗЕ ЗА ПРОЛАЗ У ПОЛУФИНАЛЕ

Француска се после шокантног пораза од Тонге као феникс из пепела уздигла и успела да савлада Енлеску 19:12 (16:0) за пласман у полуфинале Светског првенства на Новом Зеланду где их чека Велс. Обе екипе су постигле по два есеја али оно што је направило разлику за тријумф, који је оверио Франсоа Трин Дук дроп голом су две казне Димитрија Јашвилија из првог полувремена.

Еглези су силовито започели меч и створили пар шанси које нису искористили на најбољи начин. Триколори нису паничили пред налетима старих непријатеља. Апсорбовали су их и мудро чекали тренутак да пређу на његову половину.

Прва прилика за постизање поена створила се када је Стив Велш досудио казну за Французе јер Тоби Флуд није одмах ослободио противника којег је оборио а искусни Димитри Јашвили је искористио шансу за вођство Француске 3:0.

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић.
ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић.

Који трен касније Винсен Клерк је створио велики проблемм Енглезима на десној страни терена али су га изабраници Мартина Џонсона решили тако што су крило Тулуза избацији у аут.

На сопствено убацивање лопте у меле на линији десет метара од центра на својој половини терена, под великим притиском Енглези су оборили скуп а арбитар је за то окривио Лија Мирса и одсвирао казну за његов поступак. Натурализовани Француз грузијског порекла опет је био прецизан и удвостручио предност.

Енглези су у тим моментима очигледно били деморалисани и деловали су погубљено што су ривали с континенталне стране Ла Манша умели да уновче.

У одличној акцији играча дијагонале која су тотално збунили одбрану, лопта је дошла на крило до Висена Клерка који је у тим тренутцима „оперисао“ по левој страни игралишта. Тридесетогодишњак у својој 55. утакмици за Француску прошао је буквално петорицу Енглеза који су били неодлучни приликом обарања и готово неометано је положио лопту у есеј простор. Деми Олимпика из Биарица овог пута је био непрецизан.

Полагање Клерка додатно је ошамутило „пијане“ Енглезе којима је лопта испадала у напред или су их Французи страховитомм одбраном враћали у назад. После још једне скривљене казне на половине терена Триколори су их шутем бацили на пет метера од гол линије. Добро изведен аут омогућио је комбинацију линијаша у којој је лопта прескоком стигла до Макима Мермоза. Аријер је био у словитом трку. Заустављен је али тек у есеј простору за 16:0 обзиром да је Јашвили промашио и другу трансформацију.

ПОСЛАВА ЕСЕЈА: Винсен Клер.
ПРОСЛАВА ЕСЕЈА: Винсен Клер.

Енглези су у завршници првог полувремена коначко успели да повежу конце у које су се касније замрсили. Створили су шансу али је лопта на пет метара од циља испала Марку Куету у напред. У следећем нападу вицешампиони света имали су још једну готво стопроцентну прилику за полагањем. Џони Вилкинсон је у раскораку између пада и останка на ногама последњим напорима успео некако да баци пас до Криса Ештона који није могао да га исконтролише. И дугом крилу Енглеске лопта је испала чиме се окончало првих 40 минута игре.

Схвативши да немају више права на грешку играчи из земље колевке рагбија заиграли су борбеније и орагнизованије. У једној од акција која није много обећававала јер је као неколико претходних деловала трапаво, Бен Фоден је успео да пробије бедем Француске и постигне прве поене на мечу за Енгеску. Златни момак с Мондијала 2003. урадио је оно што најбоље уме, употио прецизан ударац за додатна два поена и рагбисти у белом су се вратили самопоуздање.

Плели су мрежу око Триколора и када се учинило да ће уловити плен Франсоа Трин Дук који је ушао у игру уместо Димитрија Јашвилија чију је позицију преузео Пара, а Парину Дук, дроп голом је вратио противника у реалност.

ОДЛИЧАН: Димитри Јашвили у продору.
ОДЛИЧАН: Димитри Јашвили у продору.

Ни тада овогодишњи освајачи Купа шест нација нису колнули духом. Пред сам крај утакмице Марк Куето се искупио се за кардиналну грешку из завршнице првог полувремена када се прописно обрукао. Са противником на леђима успео је положи лопту иза гол линије, а Тоби Флуд је промачио претварање.

Енглезима је требао трансформисани есеј за изједначење и продужетке за шта су имали прилику али приликом извођења аута противник им је опет узео лопту. Још једна је пропала када је Франсоа Трин Дук из последње казне на мечу погодио стативу али рагбиста са Црвеном ружом на грудима нису организовали контру.

Енглеску је скупо кошталачињеница да нису умели да искористе шансе за постизање есеја које су стварали више од Француза. Трикори су на другој страни материјализовали своје оставивши Енглезима да их јуре што су и учинили али само у другом полувремену које су добили са 12:3. Ипак, два есеја и две казне из првог дела игре одвела су Галске петлове међу четири најбоље селекције света.

ЕНГЛЕНСА – ФРАНЦУСКА (0:16)

Стадион Иден парк у Окланду.

Гледалаца:49.105.

Главни судија: Стив Велш (Аустралија).

Помоћници: Алан Роланд (Ирска), Џорџ Кленси (Ирска).

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка).

ЕНГЛЕНСКА: Мет Стивенс, Стиви Томпсон, Дан Кол, Луис Дикон, Том Палмер, Том Крофт, Луис Муди, Ник Истер, Бен Јангс, Џони Вилкинсон, Марк Куето, Тоби Флуд, Ману Туилаги, Крис Ештон, Бен Фоден.

Дилан Хартли, Алекс Корбисиеро, Сајмон Шо, Кортни Лоу, Џејмс Хаскел, Ричард Виџелсворт, Мет Банахан.

ЕСЕЈИ: Бен Фоден (55`), Марк Куето (77`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џони Вилкинсон (56`).

ФРАНЦУСКА: Жан Баптист Пу, Вилијем Серват, Николас Мас, Паскал Папе, Лајонел Нале, Тери Дусотуа, Жулијен Бонар, Иманол Харинодоки, Димитри Јашвили, Морган Пара, Алексис Палисал, Максим Мермоз, Орели Ружери, Винсен Клерк, Максим Мердар.

Димитри Шаржревски, Фабиен Барсела, Жулијен Пијер, Луис Пикамол, Франсоа Трин Дук, Давид Марти, Седрик Хејман.

ЕСЕЈИ: Винсен Клер (22`), Максим Мердар (31`).

КАЗНЕ: Димитри Јашвили (11`, 16`)

ДРОП ГОЛ: Франсоа Трин Дук (73`).

Categoriesn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.