ГЕТЛАНД ПОНОВО ПРЕДВОДИ КРДО ЛАВОВА

НА ЧЕЛУ ЛАЈОНСА: Ворен Гетланд. ФОТО: Rex Features
НА ЧЕЛУ ЛАЈОНСА: Ворен Гетланд. ФОТО: Rex Features

Главни стратег Велса Ворен Глетланд, именован је данас за шефа струке Британских и Ирских Лавова за Турнеју по Новом Зеланду следеће године. Новозеланђанин родом, водио је Лавове на турнеји по Јужној Африци 2009. и Аустралији 2013. и повратак у домовину на челу противничког тима биће му треће вођење можда најпрестижније селекције Европе ако не света.

Британски и Ирски Лавови су састављени од репрезентативаца Велике Британије, односно Велса, Шкотске, Енглеске, Северне Ирске и Републике Ирске од којих је пар последњи поменут уједињени једино у рагбију и иду на турнеје по јужној хемисфери од 1888.

Сваке четврте године иду на мегдан једној од велесила јужне полулопте, тачније Новом Зеланду, Аустралији или Јужној Африци, са којом одиграју три тест меча. Страна која победи у два је освојила серију. Поред тест мечева, Британски и Ирски Лавови између викенда и утакмица са репрезентацијом домаћина, играју утакмице и са локалним тимовима, било да су у питању провинције или Супер рагби франшизе.

Следеће године Ворен Гетланд водиће Лавове по Новом Зеланду. Претходни пут, у Аустралији 2013. освојио је серију са 2:1 у тријумфима у тест мечевима, и то је била прва укупна победа Лајонса после 16 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.