ДИВОВИ ЈУГА ЗА ФИНАЛЕ СВЕТА

КО ЛИ ЋЕ У ФИНАЛЕ? Детаљ с претходног дуела Ол блекса и Валабиса.
КО ЛИ ЋЕ У ФИНАЛЕ? Детаљ с претходног дуела Ол блекса и Валабиса.

За попуну другог места у финалу Светског првенства на Новом Зеланду вечерас ће на терену стадиона Иден парк у Окланду копља укрстити две најбоље репрезентације са листе Међународног рагби борда. О ривалитету домаћима и Аустралије довљно се зна што поред тензије и узбуђења које носи само полуфинале чини утакмицу додатно интересантнијом.

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић.
ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић.

Нови Зеланд је протутњао групом А. Нанизао победе против Тонге, Јапана, Француске и Канаде. На једини озбољнији отпор је налетео у четвртфиналу против Аргентине. Друга страна медаље је да су Ол блекси остали без неколицине играча. Дефинитвно најбољи отварач данашњице повредио се на тренигу пред меч са северноамериканцима. Завладала је паника због пуцања мишића Данијела Картера. И Картерова замена млади Колин Слејд повредио се у дуелу с Аргентином.

На његово место је позван још млађи Ерон Круден. Двадесетогодишњак је по признанњу Грана Хенрија до пре недељу дана пио пиво с другарима на плажи, возио скејт и гледао Ол блексе на телевизору. Сада је део тима који је веома близу остварења сна нације сањаног више од 24. године, односно да Кивији поновно постану прваци света.

Аустралија је после тријумфа против Италије неочекивано поражена у групи од Ирске. Касније су савладали Сједињене Америчке Државе и Русију. Нису се прославили против Јужне Африке али су прошли у полуфинале.

Ол блекси и Валабиси су ове године већ два пута одмеравали снаге, оба у последњем издању Купа три нације. У првом мечу на истом спортком здању на коме ће и вечерас по локалном времену изаћи на мегдан, Нови Зеланд је био бољи, у Бризбејну је славила Аустралија и први пут после десет година освојила трофеј у најјачем такмичењу јужне хемисфере.

Дуел дивова јужне полу лопте и светског рагбија прекинуће неку од традиција. Нови Зеланд је два пута играо против Аустралије на Мондијалима. Оба пута у полуфиналима и ни једном није победио. Поражени су 1991. и 2003. На другој стран Аустралија није осетила сласт тријумфа још 1986 на Иден парку. Од 1903. године када су се први пут састали, одиграли су укупно 167 утакмица. Ол блекси су били бољи у 115 мечева, Валабиси у 47 док су пет сусрета завршена без победника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.