ЕЛИТА ЕВРОПE ПРЕД НОВОМ БИТКОМ

КАПИТЕНИ ВЕЛСА И ИРСКЕ, СЕМ ВОРБАРТОН И ПОЛ О` КОНЕЛ СА ПЕХАРОМ
КАПИТЕНИ ВЕЛСА И ИРСКЕ, СЕМ ВОРБАРТОН И ПОЛ О` КОНЕЛ СА ПЕХАРОМ

Најбоље што европски репрезентативни рагби може да прикаже бљеснуће још једном пуним сјајем утакмица четвртог викенда Првенства шест нација. Нову рунду најстаријег и најпрестижнијег турнира отвориће дуел Велса и Ирске који има ознаку као једна од прекретница такмичења. После дуела у Кардифу у Лондону ће снаге одмерити стари непријатељи Енглези и Шкоти за Калкута куп док ће се последња утакмица кола одиграти у недељу у Риму између Италије и Француске.

Још један дуел келтске браће плени пуном пажњом. Ирци су једина селекција која још увек не зна за пораз ове године, што их оставља јединим претендентима за Грен слем. Наравно, ако се то деси, значиће да су рагбисти са Смарагног острва одбранили титулу шампиона Првенства шест нација освојену лане. Али да би дошли до свега наведеног, мораће да прескоче прву следећу препреку у облику Велшана.

Ворен Гетланд има пуно поверење у екипу која је извојевала победу 20:13 у Сен Денију против Француске па је за дуел са Ирцима именовао идентичну стартну поставу која је започела меч пре две недеље надомак Града светлости.

Интересантно је да Ирци у последњих девет гостовања у велшкој престоници свега два пута изгубили. У случају да и данас победе, поставиће нови национални рекорд од 11 везаних тријумфа.

У Лондону дефинитвно неће бити милости између Енглеза и Шкота у двобоју за чувени Калкута куп за који се две стране боре још од 1879. У 133. међусобни окршај, 125. јубиларни за сам пехар, обе екипе улазе веома мотивисано готово из потпуно различитих разлога.

Поред престижа који носи сам меч, момци са Црвеном ружом на грудима ако поново победе северне комшије, остају у трци са Ирцима за титулу. С друге стране, Брђани, који још увек ове сезоне нису осетили сласт победе у Првенству шест нација, поред бекства са последњег места на табели, желе да покажу јавности, поготово домаћој, да нису толико лоши као што њихови резултати говоре.

Меч у Вечном граду између Азира и Триколора биће прилика Италијанима да први пут после 2007. вежу две победе у елитном друштву. али и да остваре трећу узастопну победу против Француза на свом терену. Последњих пет сусрета две селекције добијо је домаћин меча.

На папиру, Велшани и Енглези су још увек у трци са Ирцима за титулу који имају, за сада,највеће шансе да је одбране. У овом колу би највише профитирала Енглеска у случају да Велшани победе Ирце, наравно, под условом да победе љуте Шкоте на храму рагбија, стадиону Твикенхем. 

ПАРОВИ ЧЕТВРТОГ КОЛА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА

Данас:

ВЕЛС – ИРСКА, стадион Миленијум – Кардиф

ШКОТСКА – ЕНГЛЕСКА, Марејфид – Единбург

Сутра:

ИТАЛИЈА – ФРАНЦУСКА, Олимпијски стадион – Рим

ТАБЕЛА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА ПРЕД ЧЕТВРТО КОЛО

[table “27” not found /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.