ЗАГРЕБ СЕ (С РАЗЛОГОМ) НАДА ПОВОЉНОМ ИСХОДУ ПРОТИВ НАДЕ

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ЗАГРЕБА И НАДЕ. ФОТО: Берисалв Рожман.
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ЗАГРЕБА И НАДЕ. ФОТО: Берисалв Рожман.

Терен стадиона у Крањчевићевој улици биће сутра поприште прве утакмице финала Првенства Хрватске у којој ће Загреб од 14 сати одмерити снаге са шампионом, сплитском Надом. Као предигра сениорима у 11 сати своје умеће показаће подмалдак Загреба и Малдости, тачније играчи до 16 година старости а пауза између два полувремена припашће пионирима Загреба и Локомотиве, односно дечаима испод 12 година. Куриозитет самог финала хрватског Пренства је и у томе што ће  први пут бити директно преношен. Одговорност за ову врсту ексклузиве сноси Спортска телевизија.

Обзиром на доминацију Сплићана коју потврђује поход на десету узастопну, 28. титулу шампиона, Нада је фаворит пред сутрашњи дуел. Међутим, оно што додатно храбри Лавове из престонице је учинак њихових градских ривала, рагбиста Младости који су пре нешто више од месец дана, нанели први првенствени пораз Далматинцима после девет година. Тиме је доказано да су изабраници Дениса Пуљиза ипак само људи од крви и меса.

Сигурно је да ће Нада у години када обележава пола деценије од освајања прве титуле шампиона државе желети на најбољи могући начин да покаже да је неприкосновена не само на територији Хрватске него и на простору Балкана. За последњу декорацију јубилеја момци из града под Марјаном мораће прво да савладају Загреб на стадиону у Крањчевићевој која је после утакмица репрезентације постала „храм рагбија“ наших бивших сунадордника. Победа у Загребу би им гарантовала миран и без стреса реванш у Сплиту за разлико од оног из полуфинала после пораза од Младости.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ЗАГРЕБА И НАДЕ. ФОТО: Берисалв Рожман.
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ЗАГРЕБА И НАДЕ. ФОТО: Берисалв Рожман.

У Првенству Хрватске ове године први пут играју две финалне утакмице што даје Далматинцима право на грешку на гостовању. Ипак, претходна „авантуре“ у главном граду и поменути пораза од Младости „опекао“ је Наду која ће већ сутра покушати у случају тријумфа једном руком да зграби трофеј.

Утакмица у Крањчевићевој је по проценама овдашњих познаваоца рагби прилика, можда једина права шанса за пулене Луке Марина. Ако желе да одрже наду за освајањем титуле у животу Загребчани морају сутра да савладају Наду. У супротном, тешко ће изборити повољан исход у Сплиту где нека „домаћа“ екипа није окусила сласт победе од „памтивека“. Ова временска одредница односи се на скоро давну 2001. На Старом плацу Наду је последњи пут победио управо Загреб када је и освојио последњи наслов првака.

На Светском првенству на Новом Зеланду у више од пар ситуација смо били сведоци чињенице да се историја понавља. Можда и у финалу Првенстав Хрватске, односно двомеч окршаја Загреба и Наде буде исти случај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.