ЗМАЈЕВИ ОДЛЕТЕЛИ С МАРЕЈФИЛДА С ПОБЕДОМ

ИМАЋЕ ПИРИЛИКУ ДА ОДБРАНЕ ТИТУЛУ: отварач Велса Дан Бигар у контакту су Шкотима.
ИМАЋЕ ПИРИЛИКУ ДА ОДБРАНЕ ТИТУЛУ: отварач Велшана Дан Бигар у контакту су Шкотима.

У сусрету где је победа и за једну и за другу репрезентацију значија останак у трци за освајање Купа шест нација, Велшани су у првој утакмици четвртог кола елитног турнира Старог континента, имали стрпљења али и више знања и умећа да савладају Шкоте на терену стадиона Марејфилд у Единбургу. Тријумфом 28:18 (13:12) против келтске браће Змајеви ће за шест дана имати прилику да у дуелу с Енглеском у Кардифу одбране титулу освојену лане Грен слемом.

Домаћини су само у првом полувремену пронашли начин да сутигну и престигну вођство противника – казнама Грега Леидлоуа док су Велшани поред два казнена ударца Ли Халфпенија укњижили и есеј преко Ричарда Хибарда уз још један прециза шут аријера, овог пута из трансформације.

СТРЕЛАЦ ЈЕДИНОГ ЕСЕЈА: Ричард Хибард (с лоптом) у контакту с Ричијем Грејем и компанијом.
СТРЕЛАЦ ЈЕДИНОГ ЕСЕЈА: Ричард Хибард (с лоптом) у контакту с (касније поверђеним) Ричијем Грејем и компанијом.

Разочарење је био излазак из игре Рича Греја који је морао да напусти терен због повреде. Први утисци су били да су страдали лигамени играчу друге линије Сејл Шаркса који је био виђен у тиму Британских и Ирских Лавова за турнеју по Аустралији али како је касније утврђено, у питању је била задња ложа.

У наставку све што су Шккоти успели да ураде је да се једном прилиже ривалу на један поен заистатка. Недисциплина у игри скупо их је коштала. Од укупно 16 направљених казни на целом мечу, Ли Халфпени је седам претворио у поене од којих је пет било у другом полувремену. Петнаестица националног тима и Кардиф Блуза је завршио меч као најефикаснији појединац с 23 поена на свом конту.

ДЕТАЉ С МЕЧА У ЕДИНБУРГУ: деми Велса Мајк Филипс у наручју Џонија Битија и Грега Леидлоуа (9).
ДЕТАЉ С МЕЧА У ЕДИНБУРГУ: деми Велса Мајк Филипс у наручју Џонија Битија и Грега Леидлоуа (9).

Рагбисти земље вискија имали су прилику да умање предност у самој заврпници меча. Леви стуб прве линије Велса Пол Џонс је добио жути картон и уместо да зову скрам на пет метера од гол линије Шкоти су се одлучили да брзо одиграју акицију која није уродила плодом.  Гости су непун минут пред последњи звиждук јужноафриканца Крега Жубера изгулили лопту унапред и тиме дали домаћинима још једну шансу за постизање поена. Међутим, и из скрама на центру терена Шкоти нису успели ништа да ураде јер је и њима касније испала лопта у напред.

Тријумфом у Еднибургу Змајеви су шести пут за редом победили рођаке са севера Британије. Овај низ су последњи пут везали 1914. године.

ШКОТСКА – ВЕЛС 18:28 (12:13).

Стадион Марејфилд у Единбургу.

Гледалаца:

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка).

Помоћници: Глен Џексон (Нови Зеланд), Луис Ван Дер Мерве (Нови Зеланд).

Судија у ТВ студију: Ђулио Де Сантис (Италија).

ШКОТСКА: Рајан Грант, Рос Форд, Јуан Мареј, Ричи Греј, Џим Хамилтон, Роб Харли, Кели Браун, Џони Бити, Грег Леидлоу, Данкан Вијер, Тим Висер, Мет Скот, Шон Ламонт, Шон Мејтланд, Стјуарт Хог.

Дуги хал, Мареј Лоу, Џеф Крос, Алистер Келок, Рајан Вилсон, Хенри Пиргос, Руард Џексон, Макс Еванс.

КАЗНЕ: Грег Леидлоу (7`, 13`, 27`, 39`).

ВЕЛС: Пол Џејмс, Ричард Хибард, Адам Џонс, Алун Вин Џонс, Иан Еванс, Рајан Џонс, Сем Ворбартон, Тоби Фалетау, Мајк Филипс, Дан Бигар, Џорџ Норт, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Алекс Катберт, Ли Халфпени.

Кен Овенс, Скот Ендруз, Крег Мичел, Ендру Кумбс, Џастин Типурић, Лојд Вилијамс, Џејмс Хук, Скот Вилијамс.

ЕСЕЈИ: Ричард Хибард (22`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ли Халфпени (24`).

КАЗНЕ: Ли Халфпени (5`, 40`+).

ЖУТИ КАРТОН: Пол Џејмс (79`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.