ИРЦИ И ФРАНЦУЗИ ПОДЕЛИЛИ БОДОВЕ У ДАБЛИНУ

РЕМИЗИРАЛИ: Ирци и Французи.
РЕМИЗИРАЛИ: Ирци и Французи

Рагбисти Француске, вицешампиони света, прве бодове, односно први бод у Купу шест нација успели су да ишчупају тек у у четвртој утакмици друштва елитних репрезентација Старог континента. Првенцем који су зарадили ремизиравши 13:13 (10:3) с Ирском у Даблину на терену стадиона Ленсдаун роуд, избегли су бруку, тачније шести узастопни пораз на незваничном првенству Европе, што им се није десило још од 1927. године.

Момци са Смарагног острва у самим уводиним моментима меча су ставили до знања да немају ни трунке сентименталности према гостима због ситуације у којој се налазе. Већ после 12. минута имали су предност 7:0. Добро су  извели аут на 10 метара од гол линије противника. Формирали су мол којим су прешли преосталу раздаљину до есеј простора где је лопту положио чеп треће линије мелеа Џејми Хислип. Поентирање капитена трансформисао је Патрик Џексон.

ИРЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ ЕСЕЈ ЏЕЈМИЈА ХИСЛИПА
ИРЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ ЕСЕЈ ЏЕЈМИЈА ХИСЛИПА

Французи су смањили вођство ривала казном демија Тулона Фредерика Мишелака кога је селектор Филип Сен Андре и за овај меч перкомадовао на отварача. На то је креатор игре Алстера Патрик Џексон узвратио дуплом  мером јер је био прецизан из казненог ударца у 30. и 33. минуту сустера за +10 пред одлазак на одмор.

Наговештај драме у Даблину донела је казна Моргана Паре који је преузео на тренутак шутерске дужности од Мишелака обзиром да је колега имао промашаје. Французи су консолидовали редове недозволивши Ирцима лаке продоре у њихову половину. Стишавању ситуације је допринела и киша отежавши услове за игру који нису претерано сметали играчима оба тима у првом полувремену. У другом су била учесталија испадања лопте у напред.

ЛУИ ПИКАМОЛ ПРОЛАЗИ КОНОР МАРЕЈА
ЛУИ ПИКАМОЛ ПРОЛАЗИ КОНОР МАРЕЈА

Кључни тренутци су се одиграли у самој завршници сусрета. Француски меле је био доминантан. Скрамаши су успели су да узму лопту Ирцима на њихово убацивање а на сопствено су издејствовали казну. Чеп треће линије Тулуза Луи Пикамол се није двоумио. Брзо је извео казнени ударац и уз подршку саиграча постигао есеј. Полагање Пикамола претворио је Фредерик Мишелак за изједначење.

Међутим, ни ти није било краја узбуђењима. Пред сам крај меча Кејт Ерлс је јурио шут који је улазио у есеј простор гостију али га је резервни стуб Венсан Дебати одгурнуо без лопте коју је покупио у сопственом есеј простору одлични Луис Пикамол.

ПОСЛЕДЊИ ПУТ У ДРЕСУ ИРСКЕ ПРЕД ДОМАЋОМ ПУБЛИКОМ: Брајан О` Дрискол пролази Фредерика Мишелака.
ПОСЛЕДЊИ ПУТ У ДРЕСУ ИРСКЕ ПРЕД ДОМАЋОМ ПУБЛИКОМ: Брајан О` Дрискол пролази Фредерика Мишелака.

Ремијем од домаће публике, макар што се тиче репрезентативне каријере, опростила се жива легенда ирског рагбија. У зеленом дресу с детелином на грудима навијачи више неће видети  Брајана О` Дрискола.

ИРСКА – ФРАНЦУСКА 13:13 (10:3)

Стадион Ленсдаун роуд у Даблину.

Гледалаца: 53.000.

Главни судија: Стив Велш (Аустралија).

Помоћници: Вејн Барнс (Енглеска), Грег Гарнер (Енглеска).

Судија у ТВ студију: Најџел Вајтхаус (Велс).

ИРСКА: Киан Хили, Рори Бест, Мајк Рос, Мајк Мек Карти, Донака Рајан,  Питер О` Махуни, Шон О` Брајан, Џејми Хислип, Конор Мареј, Патрик Џексон, Кеит Ерлс, Лук Маршал, Брајан О` Дрискол, Фергус Мек Фаден, Роб Карни.

Шон Кронин, Дејв Килкојн, Стивен Арчер, Донака О` Калахан, Иан Хендерсон, Ион Редан, Иан Мадиган, Лук Фицџералд.

ЕСЕЈ: Џејми Хислип (11`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Патрик Џексон (12`)

КАЗНЕ: Патрик Џексон (30`, 33`)

ФРАНЦУСКА: Томас Доминго, Бенџамин Кајзер, Никола Мас, Кристоф Самсон, Јоан Маестри, Јаник Нијанга, Тери Дусотуа, Луи Пикамол, Морган Пара, Фредерик Мишелак, Максим Мердар, Весли Фофана, Флориан Фриц, Венсан Клер, Јоан Уже.

Гиљем Гиљардо, Венсан Дебати, Лук Дукалкон, Себастиен Вахаамахина, Ентони Класен, Максим Машено, Франсоа Трин Дук, Метју Бастеро.

ЕСЕЈ: Луи Пикамол (74`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Фредерик Мишелак (75`).

КАЗНЕ: Фредерик Мишелак (27`), Морган Пара (54`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.