ИРЦИ ПРЕКО РИМА НАСТАВИЛИ ПУТ КА ГРЕН СЛЕМУ

НАДВИСИЛИ АЗУРЕ: капите Ирске Џејмс Рајан осваја лопту у ауту против Италије на Олимпијском стадиону у Риму. ФОТО: REUTERS
НАДВИСИЛИ АЗУРЕ: капите Ирске Џејмс Рајан осваја лопту у ауту против Италије на Олимпијском стадиону у Риму. ФОТО: REUTERS

Вечни град је био поприште битке која је после две недеље паузе, отворила трећу руну такмичења у престижном Првенству шест нација. Ирци су још једном доказали квалитет и показали зашто су на првом месту листе најбољих репрезентација Светског рагбија, савадавши на Олимпјском стадиону Италију 34:20 (24:10).

Гости су већ у другом минуту створили прилику али је есеј Новозеланђанина у редовима Ираца Џејмса Лоува био поништен јер крило даблинског Леинстера, а некад Ваиката и Чифса, није имало контролу над лоптом приликом полагања.

Ипак, већ у следећем нападу, по испуцавању лопте са гол линије Италијана, управо је Џејм Лоув у пресудном моменту проиграо Џејма Рајана који је оспео да се докопа есеј простора ривала и поентирао.

На одговор Италијана није се много чекало. Одлично су градили акцију у којој је рупу у одбрани пронашао Лоренцо, млађи од двојице браће Каноне у редовима Азура, пробивши се до се близу циља. Ухвативши одбрану Ираца на спавању, лопту из рака је подигао  Стивен Варни и бацивши се преко гол линије, постигао први есеј за Азуре чиме су се изборили за изједначење.

Обзиром да је Паоло Гарбиси био сигуран из ударца за додатна два поена, успешном трансформацијом отварача Монпељеа Италијани су прешли у вођсво 7:5.

ДОСТРУКИ СТРЕЛАЦ: Мак Хансен у продору против Италије. ФОТО:
ДОСТРУКИ СТРЕЛАЦ: Мак Хансен у продору против Италије. ФОТО:

Међутим, то само као да је разљутило Ирце. У периоду од 13. до 35. минута гости су наравили серију од три есеја полагањима Хуга Кинана, Банди Акија и Мака Хансена и на полувреме отишли са предношћу 24:10.

У јаком ритму, све бољи Италијани који из утакмице у утакмицу показују да припадају врху европског и светског рагбија и да је само питање времан када ће неком од велика узети меру, започелису друго полувреме. Есејем Пијера Бруна и трансформацијом и нешто казније казненим ударцем Паола Гарбисија, рагбисти са Апенинског полуострва приближили су се фаворивани Ирцима на свега четири поена заостатка.

Синови Смарагног острва ипак нису дозволили изненађење да задеси Рим. Другим есејем на мечу Мака Хансена и претварањем Роса Брна који је претходно био сигуран и из казне, гости су осигурали победу 34:20. Тиме су Ирци једини остали у игри за освајање најпрестижнијег репрезентативног такмичења Старог континента, уоквиреног у Првенству шест нација, Грен слемом.

Јован Бајић

ИТАЛИЈА – ИРСКА 20:34 (10:24)

Стадион Олимпико у Риму

Гледалаца: 51.304

Главни судија: Мајк Адамсон (Шкотска)

Помоћници: Вејн Барнс (Енглеска), Креиг Еванс (Енглеска)

Судија у ТВ студију: Мариус Јонкер (Јужна Африка)

ИТАЛИЈА: Данило Фишћети, Ђакомо Никорета, Симоне Ферари, Николо Каноне, Федерико Руца, Себаситан Негри, Микеле Ламаро, Лоренцо Каноне, Стивен Лоренцо Варни, Паоло Гарбиси, Пијере Бруно, Томасо Менонћело, Игњацио Брекс, Едоардо Падовани, Анђе Капуцо

Лукак Биђи, Федерико Зани, Марко Рићиони, Едоардо Лаћизи, Ђовани Петинели, Алесандро Фусо, Лука Мориси, Томасо Алан

ЕСЕЈИ: Стивен Варни (7`), Пиер Бруно (41`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Паоло Гарбиси (8`, 42`)

КАЗНЕ: Паоло Гарбиси (19`, 56`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ИРСКА: Ендру Портер, Ронан Калахер, Финли Белхам, Иан Хендерсон, Џејмс Рајан, Килан Дорис, Џош Ван Дер Флиер, Џек Конан, Крег Кеиси, Рос Брн, Џејмс Лоув, Стјуарт Мек Клоски, Банди Аки, Мек Хансен, Хјуго Кинан

Дан Шинан, Дејв Килкојн, Том О` Тул, Рајан Беирд, Питер О` Махуни, Конор Мареј, Џек Краули, Џими О` Брајан

ЕСЕЈИ: Џејмс Рајан (3`), Хјуго Кинан (13`), Банди Аки (20`), Мак Хансен (31`, 71`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Рос Брн (14`,22`, 72`)

КАЗНЕ: Рос Брн (65`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.