НОВИ НАПАД ЈУГА НА СЕВЕР

ОБАРА ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД: Ричи Мек Коув
ОБАРА ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД: Ричи Мек Коув

У дане викенда који је пред нама одиграће се четврта рунда Тест мечева крајем године. Занимљиво ће бити у Даблину где ће Ирци угостити Аустралију али и у Паризу на сусрету Француске и Аргентине. Ипак, највећа пажња, из више разлога, биће усмерен ка Кардифу где ће копља укрстити Велс и Нови Зеланд.

Ол блекси су једина репрезентација са јужне хемисфере која је још увек у позицији да се избори за Грен слем у дуелима са ривалима са севера. Сви остали великани југа су претрпели барем један пораз на тлу Старог континента сем Новозеланђана којима ће последња препрека ка сто процентном учинку бити Велс.

Сусрет је веома интересантан јер ће Ричи Мек Коув, једини играч који је три пута проглашен за најбољег играча света, једини играч који је два пута за редом био именован за најбољег на планети, одиграти своју 100. утакмицу као капитен Новог Зеланда.

Интересантно је да је Ричи Мек Коув који ће вечерас одиграти 137. меч у црном дресу, своју прву утакмицу као капитен Ол блекса одиграо је управо у Кардифу на терену стадиона Миленијум против Велшана пре десет година.

Попун Новозеланђана, Ирци су позицији да остваре исти успех али за северну хемисферу. У првом викенду савладали су Јужну Африку 29:15, касније Грузију 49:7 и ако баце на колена Валабисе, биће једина репрезентација из Европе која је осетила сласт победе у свако сусрету са јужњацима.

И меч на храму рагбија, стадиону Твикенхем у Лондону, плени пажњом али више из разлога који и немају много везе са рагбијем. Рагбисти Самое су желели да бојкотују окршај са Енглезима као вид протеста према малверзацијама сопственог Савеза, нешто слично попут ситуације у Србији, с том разлико да се рагби код њих не гаси.

Пацифички острвљани тврде да Рагби савез Самое није транспарентан и да чине разне нечасне радње са новцем. Били су веома решенеи да не одиграју сусрет са Црвеним ружама али им је Међународни рагби борд запретио да ако то учине, да ће их избацити са предстијећег Светског првенства следеће године у Енглеској и са Олимпијских игара за два лета у Рију.

Без сумње, прштаће на Твикенхему…

ПАРОВИ ЧЕТВРТОГ ВИКЕНДА ТЕСТ МЕЧЕВА КРАЈЕМ ГОДИНЕ

ИТАЛИЈА – ЈУЖНА АФРИКА

ШКОТСКА – ТОНГА

ИРСКА – АУСТРАЛИЈА

ПОРТУГАЛИЈА – НАМИБИЈА

РУМУНИЈА – КАНАДА

ВЕЛС – НОВИ ЗЕЛАНД

ЕНГЛЕСКА – САМОА

ФРАНЦУСКА – АРГЕНТИНА

ГРУЗИЈА – ЈАПАН

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.