ПРЕМИНУО ВЕЛИКАН ЗАГРЕБАЧКОГ, ХРВАТСКОГ И ЈУГОСЛОВЕНСКОГ РАГБИЈА

ЗАДУЖИО ХРВАТСКИ РАГБИ: професор Зденко Јајчевић.
ЗАДУЖИО ХРВАТСКИ РАГБИ: професор Зденко Јајчевић.

С великом тугом и болом Рагби клуб Загреб је обавестио јавност да је синоћ после дуге и тешке болести у 64. години живота преминуо дугогодишњи играч, тренер истакнути рагби и уопште спортски радник не само Хрватске него и бивше Југославије професор Зденко Јајчевић. Редакција Рагби Озона изјављује дубоко и искрено саучешће породици и пријатељима професора Јајчевћа.

Зденко Јајчевић рођен је у Загребу 4. јула 1946. године. Дипломирао је на Факултету за физичку културу 1973. с радом “Развој спортске периодичке штампе у Хрватској” код ментора доктора Живка Радана. Био је виши предавач на Кинезиолошком факултету Свеучилишта у Загребу, Сплиту и вишим тренерским школама у Загребу, Осијеку, Пули и Кисељаку. Важио је за највећег историчара спорта Хрватске. Био је публициста, музеолог и управник Хрватског спортског музеја.

ИСТАКНУТИ СПОРТСКИ РАДНИК ХРВАТСКЕ И ЈУГОСЛАВИЈЕ: професор Зденко Јајчевић (други с лева).
ИСТАКНУТИ СПОРТСКИ РАДНИК ХРВАТСКЕ И ЈУГОСЛАВИЈЕ: професор Зденко Јајчевић (други с лева).

Јајчевић је почео спортом да се бави 1965. године у Рагби клубу Загреб, а од 1965. до 1985. године одиграо је утакмица за репрезентацију Југославије. Од 1974. до 1994. и 1997. године био је тренер Рагби клуба Загреб који је под његовом командном палицом седам пута био шампион бивше нам државе и три пута освоио Куп. Био је главни стратег репрезентације Југославије од 1975. до 1976., 1980. и од 1982. до 1988.

Како се Хрватска осамосталила постао је први селектор Шаховничара и ту функцију је вршио до 1993. године. Од 1999. Зденко Јајчевић је био уредник и сарадник у прилогу “Повијест хрватског шпорта” који четири пута годишње излази у часопису Хрватског олимпијског одбора”Олимп”.

Добитник је награде Савеза за физичку културу Трешњевка (1985.), Златне значке Спортског друштва Загреб (1986.), Захвалнице Градске књижнице у Загребу (1997.), Златне значке Друштва педагога физичке културе Републике Хрватске (1994.), годишње Државне награде спорта Фрањо Бучар (2001.), а 2006. је одликован Редом Данице Хрватске с ликом Фрање Бучара.

Допуњено информацијама преузетим са интернет странице ХРТ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.