СУДИЈА И ОЛ БЛЕКСИ ПОБЕДИЛИ ФРАНЦУСКУ

ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ И НЕПРАВДЕ: Лук Пирс искључује на десет минута Паула Габрилажа. ФОТО: Getty Images
ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ И НЕПРАВДЕ: Лук Пирс искључује на десет минута Паула Габрилажа. ФОТО: Getty Images

На Иден парку у Окланду, где Французи нису савладали Нови Зеланд пуне 24 године, енглески судија Лук Пирс помогао је Ол блексима да победе рагбисте са Галским петлом на грудима 53:11 (8:11) чиме је покварио утисак о утакмици која је била веома интересантна и узбудљива и украо сласт тријумфа изабраницима Стива Хенсона.

Све је обећавало одличан, изузетно занимљив и крајње неизвесан сусрет какви само и могу да се очекују када Нови Зеланд и Француска укрсте копља, без обзира што су гости дошли на Аотеароу са епитетом аутсајдера

Окршај на Иден парку је то и био све до кобног 51. минута када је енглески делилац (не)правде Лук Пирс, исхитрено, без преке потребе и то без да се посаветовао са колегом у ТВ студију Џејом Ајубом, нити погледа на велики екран и поновљен снимак ситуације, показао Паулу Габрилажу жути картон, чиме су Французи остали са играчем мање у следећих десет минута, при резултату 11:11.

Са играчем мање, против најбољег тима планете, три пута шампионом света, два узастопно, и то у тренуцима када се ломи меч, шансе за победом су равне онима које има Србија да кроз квалификације избори одлазак на светски куп.

Управо док је играч друге линије Стад Франса био на клупи за кажњене, Ол блекси су рафално постигли три есеја преко Кодија Тејлора, Бена Смита и Реика Иоанеа чиме је сав труд, рад, зној и крв гостију из Европе отишао узалуд.

И резултатски и физички и емотивно, Французи су били убијени.

Вођство стечено одлични праћењем игре Ремија Гросоа који је пресекао додавање Бена Смита ка Џордију Барету, у акцији започетој преко Тедија Терија још на својој половини из контре, и положио, и обновљено са две казне Моргана Паре, чиме су гости отишли на одмор са предношћу 11:8, а Бауден Барет поново поравнао са још једном казном, отишло је у неповрат.

Погрешна одлука судије, коју чак ни Новозеланђани нису оправдавали, упропастила је сусрет. Паул Габрилаж је приликом обарања са леђа обухватио Рајана Кротија руком преко рамена и ухватио за дрес у пределу грудни, не за врат, нити са намером да повреди центра домаћих. Али фудбалска глума Рајана Кротија убедила је Лука Пирса да искључи Француза на десет минута. Тиме је била запечаћна судбина Француске на мечу са Ол блексима.

Касније је Лук Пирс могао мирне душе да покаже жути, ако не и црвени картон Офи Ту` унгафасију који је прво раменом, па и главом али не намерно приликом високог обарања ударио у главу Ремија Гросоа, а у истом контакту су се чак и Сем Кејн сударио главом са Гросом и Ту` унгафасијем. Међутим, Ол блекси су прошли само са казном.

Ови догађаји, бацили су тамну сенку не само на победу Новог Зеланда него и на сјајне есеје које су касније, бројчано изједначени, својим умећем, знањем, снагом и сасвим заслужено постигли момци у црном.

Остаће сенка над одличним есејем Кодија Тејлора који је касније могао поново да положи али је несебично наместио поентирање Баудену Барету. Остаће сенка и на веома добар есеј Демијена Мек Кензија који је претрчао комплетну одбрану Француске. Остаће сенка и на фантастичан есеј Нганија Лаумапеа који је разбацао Триколоре, а посебно направио смешним Максима Мердара јер се аријер Тулуза одбио од универзалца Хурикејнса као да је од вреле лаве. Остаће у у сенци грешке судије и есеј Ардија Савее. Преоравши одбрану Француске која је безуспешно покушавала неколико пута у пар секунди да заустави крилног треће линије Хурикејнса испред својих статива, Арди Савеа је уз подршку саиграча поентирао. Остаће у сенци и историјски тренутак када су три брата Скот, Бауден и Џорди Барет заједно били у стартној постави Новог Зеланда.

Ол блекси су повели са 1:0 у серији од три тест меча. Французима преостаје окршају у Велингтону за седам дана да изједначе серију али и да покажу да су можда без мешања судије у исход утакмице, могли да победе и у првом окршају.

Јован Бајић

НОВИ ЗЕЛАНД – ФРАНЦУСКА 53:11 (8:11)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 38.000

Главни судија: Лук Пирс (Енглеска)

Помоћници: Агнус Гарнер (Аустралија), Џон Леси (Ирска)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џо Муди, Коди тејлор, Овен Френкс, Семјуел Вајтлок, Скот Барет, Лиан Сквајер, Сем Кејн, Лук Вајтлок, Ерон Смит, Бауден Барет, Реико Иоане, Рајан Кроти, Ентон Леинарт Браун, Бен Смит, Џорди Барет

Нејтан Харис, Карл Ту` инукуафе, Офа Ту` унгафаси, Ваеа Фифита, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Дамијен Мек Кензи, Нгани Лаумапе

ЕСЕЈИ: Бауден Барет (23`), Коди Тејлор (54`), Бен Смит (56`), Реико Иоане (63`, 76`), Демијен Мек Кензи (65`), Нгани Лаумапе (68`), Арди Савеа (79`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бауден Барет (55`, 59`, 80`+)

КАЗНЕ: Бауден Барет (15`, 49`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ФРАНЦУСКА: Дани Присо, Камил Шат, Уини Атонио, Паул Габрилаж, Јоан Маестри, Жудисал Канкори, Келиен Гурдо, Фабиен Санкони, Морган Пара, Антони Белу, Реми Гросо, Жофри Думару,Матју Бастеро, Теди Томас, Максим Мердар

Адриен Пелисе, Цирил Баил, Раба Слимани, Бернар Ле Ру, Александр Лапарди, Баптист Серин, Жил Плисон, Гае Фику

ЕСЕЈИ: Реми Гросо (8`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Морган Пара (21`, 36`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Паул Габрилаж (51`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.