ТИТУЛА ОСТАЈЕ У БАЈА МАРЕУ

ШАМПИОНИ РУМУНИЈЕ: играчи и руководство Баја Мареа прослављају титулу
ШАМПИОНИ РУМУНИЈЕ: играчи и руководство Баја Мареа прослављају одбрану титуле

Екипа Баја Мареа успела је да одбрани титулу шампиона Румуније. У веома узбудљивом и неизвесном финалу одиграном на стадону Арк де тријуф у Букурешту момци са северозапада државе казненим есејем у продужетку сусрета савладали су Стеауу 28:21 (6:9). У утакмици за треће место Фарул Констанца победила је Динамо из Букурешта 28:19 (14:7).

Прво полувреме финалног меча Национале дивизије Румуније протекло је у шутерском дуелу Ионитуа Будусануа и Дана Думбраве. После две размењене казне, предност 9:6 Стеауи  пред одлазак на одмор донео је Думбрава дроп голом са 30 метера.

У наставку сусрета отварач Стеауе поново је био прецизан из казне. Баја Маре се приближио ривалу на свега поен разлике есејем Михаиа Маковеиа а прилика за прелазак у вођство пропала је промашајем за трансформацију Будусануа што је Думбрава казнио још једним поготком из казне у 59. минуту за 11:15.

Ипак, Баја Маре успева први пут на мечу да пређе у предност есејем Стефана Циунтуа и претврањем Ионитуа Будусануа. Који трен касније крило Бајамарана имао је шансу из казне да обезбеди победу екипи али је био непрецизан. Спас и продужетке Стеауи у последњим секундама 80. минута донео је Думбрава још једном казном за ново изједначење, треће по реду.

ДЕТАЉ С ФИНАЛА: Играчи Баја Мареа (жто-црни дресови) у акцији
ДЕТАЉ С ФИНАЛА: Играчи Баја Мареа (жуто-црни дресови) у акцији

И у продужетцима није недостајло узбуђења.

У првих десет минута додатног времена гости који су имали играча више на терену због жутог картона резервног стуба Стеауе Марсела Михалачеа долазе поново до предности преко Будусануа. За ново изједначење постарао се одлични репрезнтативни отварач Румуније Дан Думбрава.

У другом делу продужетка екипе су биле и играчки изједначене јер је Стефан Циунту морао да напусти игралиште због повреде а тренер Баја Мареа Еуген Апјок није имао права на измене.

Бајамарин су и у других десет минута продужетка имали играча више због новог жутог картона , условно речено, домаћина, обзиром да се финале играло на националном рагби стадиону Тријумфална капија, што су и искористили.

Молом су напредовали ка левом углу терена али на самој гол линији првотимци Стеауе оборили су формацију Баја Мареа а главном судији Радуу Петреску није преостало ништа друго него да досуди казнени есеј а Иониту Будусану оверио је победу трансформацијом.

Овим тријумфом Баја Маре освојио је трећу титулу шампиона Румуније, односно другу узастопну док је Стеауи ово био чеврти пораз за редом у финалу Националне дивизије.

Сусрет ће остати упамћен и по инциденту који је изазвао Марин Мот главни стратег Букурештанаца незадовољан судијским одлукама. Када је Петреску, сасвим оправдано „свирао“ казнени есеј за Баја Маре, тренер Стеауе је ушао у терен и наложио играчима да се повуку с игралишта. Срећом, првотимци најтрофејнијег румунског клуба били су присебни. Оглушили су се на наређење које је Мота издао у афекту часно завршивши изузетно узбудљиво финале.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.