ФРАНЦУЗИ СРУШИЛИ САН ШКОТА, ВРАТИЛИ СЕ У ТРКУ ЗА ТИТУЛУ

ВРАТИЛИ СЕ У ШАМПИОНСКУ ТРКУ: ГАел Фику постие есеј за оверу победе против Шкота
ВРАТИЛИ СЕ У ШАМПИОНСКУ ТРКУ: ГАел Фику постие есеј за оверу победе против Шкота

У последњој утакмици трећег кола Првенства шест нација, Француска је на истоименом стадиону у Сен Денију победом 32:21 (22:7) против Шкота, у мечу који је обиловао драмом и неизвесношћу, срушила снове Келта да ће се после 24 године приближити на корак титули, уједно, вративши се у трку за одбрану наслова шампиона.

Првих десет минута окршаја у предграђи Париза били су катастрофални по Шкоте. У петом је Роман Нтамак пробио одбрану гостију и постигао први есеј на мечу који је трансформисао Тома Рамо.

Одмах по почетном ударцу, Грант Гилчрист је несмотрено раменом ушао у Антонија Желонша и том приликом раменом ударио у главу трилног треће линије Тулуза. После консултације са колегом у ТВ студију Беном Вајтхаусом и помоћницима, Грузијском делиоцу правде Ники Амашукелију није преостало ништа друго него да покаже црвени картон играчу друге линије Единбурга чиме су Шкоти остали са играчем мање на терену.

Тада се учинило да Шкотим следи катастрофа.

Итан Думортие је повећао вођство Француза есејам и очекивао се наставак демонтирања гостију. Међутим, Мохамед Хаоуас је приликом рака на сопстеној есеј линији, са линије задњих ногу, бацивжи се у демија Шкота, главом ударио у главу Бена Вајта. Ника Амашукелији је и левом стубу Монпељеа дао црвени картон чиме су екипе остале бројчано изједначене.

У 17. минуту Томас Рамос је пресекао додавање Фина Расела и неометано отрчао до есеја Шкота и положио међу стативе што му је олакшало тансформацију.

Прве поене за госте је потигао Хју Џонс есејем који је Фин Расел успешно претворио али последњу реч на терену у првом полувремену је имао Томас Рамо казненим ударцем.

Почетком другог дела игре Шкоти су се у потпуности ватили у меч другим есејем Хјуа Џонса и претварањем Фина Расела.

Томас Рамо је поново био презизан из још једног казненог ударца пре него што је Фин Расел трансформисавши сопствени есеј за 25:21 11. минута пред крај меча, ојачао веру Шкотланђана да могу поново да баце на колена Французе на њиховом терену и да се приближе на корак од освајања титуле, можда чак и Грен слема.

Ипак, правивши доста грешака чиме су давали посед лопте Французима, Шкоти су прокоцкали шансу. Гаел Фику је у последњем минуту, у последњој фази напада прошао четворицу протвинка и постигао есеј који је претввприо Томас Рамо за коначних 32:21 чиме су се домаћини вратили у борбу за одбрану титуле шампиона Првенства шест нација.

ФРАНЦУСКА – ШКОТСКА 32:21 (22:7)

Стадион Француска у Сен Денију

Гледалаца: 80.000

Главни судија: Ника Амашукели (Грузија)

Помоћници: Карл Диксон (Енглеска), Андреа Пиарди (Италија)

Судија у ТВ студију: Бен Вајтхаус (Велс)

ФРАНЦУСКА: Сирил Баи, Жулијен Машено, Мохамед Хаус, Тиба Фламен, Пол Вилемсе, Антони Желонш,  Шарл Оливион, Грегори Алдрит, Антоан Дупон, Роам Нтамак, Итан Дурмотие, Јурам Моефана, Гаел Фику, Дамиен Пено, Тома Рамос

Житан Барло, Реда Варди, Сипили Фалатеа, Роман Таофифенуа, Франсоа Крос, Секоу Макалу, Бабтис Коулу, Метју Жалибер

ЕСЕЈИ: Роман Нтамак (5`), Итан Думортие (8`), Томас Рамо (19`), Гаел Фику (80`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Томас Рамо (6`, 20`, 80`+2`)

КАЗНЕ: Томас Рамо (36`, 58`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Мохамед Хаус (11`)

ШКОТСКА: Пиер Шуман, Џорџ Трнер, Зандер Фагерсон, Ричи Греј, Грант Гилчрист, Џејми Ричи, Хамиш Вотсон, Мет Фагерстон, Бен Вајт, Фин Расел, Духан Ван Дер Мерве, Сионе Туипулоту, Хју Џонс, Кајл Стејн, Стјуарт Хог

Фрејзер Браун, Џејми Бати, Вилијем Петрус Нил, Џони Греј, Сем Скинер, Џек Демпси, Али Прајс, Блел Кингхорн

ЕСЕЈИ: Хју Џонс (26`,48`), Фин Расел (68`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Фин Расел (28`, 50`, 69`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Грант Гилчрист (7`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.