ШКОТИ ОСВОЈИЛИ КУП, ФИЏИ ОДБРАНИО ТИТУЛУ

ОСВОЈИЛИ ПРВИ КУП: седмичари Шкотске на постољу у престоници Британије
ПРВИ ПУТ УЗЕЛИ КУП: седмичари Шкотске на постољу у престоници Британије

Последњи, десети скуп Светске серије рагбија седам у организацији Светског рагбија, одигран је  протеклог викенда у Лондону, и пресудио је која је репрезентација најбоља у сезони 2015/2016. Сам турнир који је обиловао изненађењима, освојили су Шкоти драматичном победом 27:26 у финалу Купа против Јужне Африке док је на крају такмичарске године, у којој се, управо рагбијем седам, наш омиљени спорт враћа у породицу Олимпијских игара,  селекција Фиџија одбранила титулу са укупно 181. освојеним бодом.

Шокови су на турниру у престоници Британије извирали као трикови из мађионичаревог рукава. Први, значајнији, десило се у четвртфиналу Купа када су Сједињене Америчке Државе декласирале Нови Зеланд. Најуспешнија репрезентација од како се седмица игра под окриљем Светског рагбија, са рекордних 12 титула најбоље иза себе, понижена је поразом 42:14. Вероватно, најбржи играч серије Пери Бејкер је био хет трик јунак победе Јенкија.

Ипак, на ревносне Американце у полуфиналу Купа намерачили су се храбри Шкоти које шокантан тријумф ривала против Новог Зеланда није уплашио. Остварили су победу 24:17.

У првом финалу Купа, селекција чији је савез прошле године у ово доба разматрао укидање финансирања учешћа у Светској серији рагбија седам, намерачила се на Јужну Африку.

Блиц Боке су водиле читавим током меча и чинило се да ће освојити најпрестижнији трофеј у Лондону. Водили су 24:15 минут до краја финала. Међутим, Шкоти су постигли есеј, трансформисали га и извели почетни шут. За разлику од рагбија 15, у седмици екипа која постигне есеј не прима лопту, већ је шутира на противника. То је ишло на руку Јужноафриканцима, јер све што су требали да ураде да освоје Куп, је било да привате шут и из избаце лопту у аут јер се огласила сирена за истек времена.

Ипак, Шкоти су дошли до лопте, комбиновали по левој страни терена а Даги Фајф, је после истека времена постигао есеј којим су Келти освојили трофеј тријумфом 27:26.

КОНАЧАН ПОРЕДАК НА КРАЈУ СЕЗОНЕ СВЕТСКЕ СЕРИЈЕ РАГБИЈА СЕДАМ

[table “26” not found /]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.