ОЛ БЛЕКСИ И ДАЉЕ ВЛАДАЈУ ЈУЖНОМ ХЕМИСФЕРОМ

ОДБРАНИЛИ ТИТУЛУ: Ол блекси с тофејем
ОДБРАНИЛИ ТИТУЛУ: Ол блекси с тофејем

Рагбисти Новог Зеланда су на спектакуларан начин долазали да су заистна најбоља селекција не само на јужној хемисфери него уопште на свету. У одлучујућој утакмици последњег, шестог кола за одбрану титуле шампиона Рагби првенства у којој је виђен заиста фантастичан рагби, Ол блекси су успели да савладају одличну Јужну Африку 38:27 (21:15) на терену стадиона Елис парк у Јоханезбургу.

Спрингбокси су повели казном Морне Стејна али су Новозеланђани узвратили есејем Бена Смита којег је офлоудом упослио Керијан Рид а крило одличним солопродором у којем је прошао петорицу ривала изборило пет поена а Ерон Круден успешном трансформацијом додао још два.

Нови преокрет направио је Брајан Хабана истакавши да је још увек један од најбољих мајстора јајасте лопте. После иниционон пробијања Дуана Вермулена, чеп треће линије Јужне Африке је пропиграо хитроного крило које положило испод статива за једноставно претварање Морне Стејну.

СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Брајан Хабана у продору против Ол блекса
СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Брајан Хабана у продору против Ол блекса

Одмах у следећем нападу Брајан Хабана је поново поентирао истакавши сопствену спретност и креативност. Овог пута проиграо га је Франсоа Лоу а изашавши испред Бена Смита шутем га је пребаци, стигао, ухватио и положио лопту за повећање предности. нажалост, који трен касније Хабана је напустио игру због повреде задње ложе десне надколенице.

Лиам Месам је касниеј био најодговорији за нови преокрет. Крилни треће линије Чифса подогао је лопту из рака и уз помоћ Бродија Реталика је пренео преко гол линије. До одласка на одмор Лиам Месам је постигао још један есеј овога пута на левој страни терена продором кроз тројиицу противника а Ерон Круден је обе трансформације успешно извео.

Почетком другиг полувремена Месам је поново био у главној улози, овог пута због жутог картона чиме су гости десет миннута били с играчем мање на терену истог стадиона на којем су 1995. изгубили финале Светског првенства.

СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Лиам Месам у продору против Спрингбокса
СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА: Лиам Месам у продору против Спрингбокса

Наравно, Спрингбокси су да одушевљењем дочекали Месамов поклом и направили нови преокрет претварањем Морне Стејна које му је омогућило полагање Вилија Ле Руа за 22:21.

Бауден Барет који је заменио Ерона Крудена смањио предност казном али је био и најодговорнији за четврти есеј којим су се Јужноафриканци веома близу приближили циљу, односно победи уз бонус поен која им је била неопоходна за преузимање титуле од Ол блекса. Капитен домаћих, Жан Де Вилијерс у силовитом продору буквално је прегазио Барета, побегао Ма` аи Нонуу из руку и укњижио толико жељено и исчекивано четврто полагање.

ИСКУПИО СЕ: Бауден Барет
ИСКУПИО СЕ: Бауден Барет

Међутим, свега три минута касније млади отварач Новог Зеланда се искупио за претходну и фаталну грешку у одбрани, постигавши четрти есеј за светске шампионе чиме су узели бонус бод и већ у тим моментима одбранили титулу владара јужне хемисфере. Барет је трансформисао сопствено плагање за вођство 31:27.

Одмах у следећој акцији Бен Френкс који је нешто раније заменио Чарлија Фомуину је добио жути картон због ударања Јаније Ду Плесија у раку чиме је тријумф Ол блекса био доведен у питање. Ипак, и с играчем мање Новозелнђани не само да су успели да се одбране него још једим есејем оверили тријумф и одбрану титуле. Егзекутор је био Керијан Рид који је одлично прошао уз леву аут линију и положио. Бауден Берет је трансформацијом поставио коначних 38:27.

ЈУЖНА АФРИКА 27:38 (15:21)

Стадион: Елис Парк у Јоханесбургу

Гледалаца: 50.000

Главни судија:  Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Џон Лејси (Ирска), Лејтон Хоџис (Велс)

Судија у ТВ студију: Грејем Хјуз (Енглеска)

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Мтаварира, Бизмарк ду Плесис, Јани ду Плесис, Ебен Етзебет, Јуандри Кригер, Франсоа Лоу, Вилем Албертс, Дуан Вермелен, Фури ду Пре, Морне Стејн, Брајан Хабана, Жан де Вилије, Џеј Џеј Енгелбрехт, Виле ле Ру, Зејн Кирхнер

Адриан Штраус, Гуртру Стејнкамп, Куни Остхеузен, Франко Ван Дер Мерве, Сија Колиси, Руан Пинар, Пат Ламби, Јан Серфонтејн

ЕСЕЈИ: Брајан Хабана (18`, 20`), Вили Ле Ру (47`), Жан Де Вилијер (58`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Морне Стејн (19`, 48`)

КАЗНЕ: Морне Стејн (10`)

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Ендру Хор, Чарли Фомуина, Броди Реталик, Сем Вајтлок, Лајам Месам, Ричи МекКоу, Кериан Рид, Арон Смит, Арон Круден, Џулијан Савеа, Ма’а Нону, Конрад Смит, Бен Смит, Израел Даг

Дејн Колс, Вајат Крокет, Бен Френкс, Стивен Луатуа, Сем Кејн, Тавера Кер-Барлоу, Бауден Барет, Чарлс Пиутау

ЕСЕЈИ: Бен Смит (12`), Лиам Месам (26`, 40`), Бауден Барет (60`), Керијан Рид (64`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (13`, 27`, 40`), Бауден Барет (61`, 65`)

КАЗНЕ: Бауден Барет (55`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Лиам Месан (45`), Бен Френкс (63`)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.