ХЕНСОН СЕ ПРИБЛИЖАВА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ ВЕЛСА

ДАНИ СТАРЕ СЛАВЕ: Гевин Хенсон "изврће" Метјуа Тејта на старту Купа шест нација 2005. који је Велс освојио Грен слемом.
ДАНИ СТАРЕ СЛАВЕ: Гевин Хенсон "изврће" Метјуа Тејта на старту Купа шест нација 2005. који је Велс освојио Грен слемом.

Гевин Хенсон направио је први званичан корак ка повратку у велшки национални тим. После паузе од готово две године Хенсон, звезда Оспрејса, Велса а сада тренутно лондонских Сарацена, јуче је био у  кампу Змајева у Вејлу Гларморгану где се подвргао низу кондиционих тестова.

Без обзира што је одиграо само две утакмице за Сараценсе од како је марта 2009. одлучио да се повуче из рагбија селектор репрезентацоје Велса, Новозеланђанин Ворен Гетланд прикључио је двадесетосмогодишњака групи играча на чије би услуге могао да рачуна за предстојећи Куп шест нација.

ПОСЛЕДЊИ УТАКМИЦА У НАЦИОНАЛНОМ ДРЕСУ?: Гевин Хенсон у дуелу против Ирске марта 2009.
ПОСЛЕДЊИ УТАКМИЦА У НАЦИОНАЛНОМ ДРЕСУ?: Гевин Хенсон у дуелу против Ирске марта 2009.

Међутим, има противника идеје да се један од највећих талената Велса, како су Хенсона описивали медији и

рагби стручњаци, врати у државни тим. Међу њима је и легенда Велса Најџел Дејвис који сматра да бивша звезда Оспрејса не заслужује да буде у репрезентацији за Куп шст нација.

–  Сви знамо какав је играч али Хенсон је одиграо само сат времена у последњој утакмици за Сараценсе и то на позицији која ми није типична. Ствар је јасна, ако не играш не можеш бити изабран у репрезентацију само на основима старе славе или на ономе што си показао у две утакмице за две године – рекао је Дејвис који је после окончања веома успешне каријере почео да ради Би Би Сију као телевизијски коментатор и додао:

Он је тип играча који ако не игра постаје летаргичан, зато мора чешће да је у акцији јер је рођен с даром за рагби. Ако не игра, не може да развија свој таленат и зато сада не треба размишљати о Гевину. Ако се врати у пуну

форму, одигра значајнији број утакмица на завидном, његовом нивоу и тиме избори место у тиму, онда нећу имати ништа против да га поново видим у црвеном дресу.

ПОВРАТАК: Гевин Хенсон у дебију за Сараценсе против Лондон Воспса.
ПОВРАТАК: Гевин Хенсон у дебију за Сараценсе против Лондон Воспса.

Гевин Хенсон који подједнако добро може да игра на позицији отварача, првог центра или аријера дебитовао је за Велс 10. јуна 2001. године у Осаки победом 64:10 против Јапана. Одиграо је 31. утакмицу у националном дресу и посигао 130 поена из три есеја, 29 трансформација, 18 казни и једног дроп гола.

Одличним играма 2005. у Купу шест нација који је Велс освојио Грен слемом Хенсон је зарадио позив од Клајва Вудворда за турнеју Британски и Ирских Лавова по Новом Зеланду 2005. где је одиграо један меч.

Био је стартер у свих пет утакмица у освајању Купу шест нација Грен слемом 2008.

Последњи меч у црвеном дресу

одиграо је 21. марта 2009. у Кардифу против Ирске који су Змајеви изгубили 17:15. Не дуго затим због приватних проблема и развода од супруге, популарне певачице Шарлот Чрч с којом има трогодишњу кћерку Руби Меган и двогодишњег сина Декстера Лојида одлучио је да престане да се професионално бави рагбијем.

Крајем октобра 2010. Оспрејси су објавили да су без обештећења пустили Хенсона да пређе у Сараценсе с којима је потписао шестомесечни уговор. Велшанин је с клупе дебитовао за тим из Лондона у победи 13:6 против градских ривала Воспса на Вемблију у оквиру 11. кола Премијершипа. Прошлог викенда стартовао је против Сејл Шаркса али је замењен у 53. минуту сусрета који су Сараценси изгубили 28:22.

Прву утакмицу у предстојећем Купу шест нација Велс игра 4. фебруара у Кардифу на стадиону Миленијум против Енглеске.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.