ИРЦИ ПРЕДОБРИ ЗА ШКОТЕ

КАПИТЕНСКИ: Џејми Хислип у продору против келтске браће
КАПИТЕНСКИ: Џејми Хислип у продору против келтске браће

У утакмици која је затворила премијерно коло јубиларног 120. издања најјачег репрезентативног такмичења Европе, Ирска је у Даблину на стадиону Ленсдаун Роуд убедљиво победила Шкотску 28:6 (11:3) и поред преузимања Сентенари квејч, трофеја за који се сваке године у склопу Првенства шест нација боре ове две селекције, оправдала сврставање у круг фаворита за освајање титуле шампиона Старог континента.

Рагбисти са Смарагдног острва били су доминантни у односу на индиспониране Шкоте. Момци с десне обале Ирског мора могли су да конкуришу домаћинима само у првом полувремену када су постигли половину поене преко Грега Леидлоуа који је по једном у сваком преиоду игре био прецизан из казненог ударца.

Друго је у потпуности припало Ирцима. Први есеј су постигли стварањем играча више у дијагонали а екзекутор је био Ендру Тримбл. Други су зарадили играча мелеа. После добро изведеног аута формирали су чврсту мол формацију којом су пренели лопту преко гол линије а положио ју је Џејми Хислип који је био капитен на мечу јер се Пол О` Конел разболео пред сусрет.

Трећи есеј Ирска је издејтвовала одличним продором Робија Карнија. Аријер Леинстера се измигољио лошој одбрани Шкотске и уписао се у листу стрелаца.

ЛЕГЕНДА И РЕКОРДЕР: Брајан О` Дрискол на мечу са Шкотима
ЛЕГЕНДА И РЕКОРДЕР: Брајан О` Дрискол на мечу са Шкотима

Гости могу срећи да захвале што нису претрпели тежи пораз јер је аут линија у две ситуације била њихов савезник. У самој завршници првог полувремена судија у ТВ студију Карло Дамаско је поништио полагање јер се на успореном снимку видело да је нога Џејмија Хислипа била у ауту пре него што је спустио лопту у есеј простор после изванредног славома Џонатана Секстона кроз Шкоте.

По истеку 80. минута у сличној ситуацији је био Дејвид Карни коме је лопта пре него што ју је ухватио и акробатским вештинама положио, оскочила изван линије игре што је био довољан и оправдан разлог Италијану да не призна и у овом случају есеј.

На истом месту где је до 2007. стајао најстарији рагби стадион на свету Новозеланђанин на клупи Ираца Џо Шмит је данас победом дебитовао у Првенству шест нација док је легендарни Брајан О` Дрискол одиграо рекордну 129. утакмицу у зеленом дресу престигавши Ронана О` Гару.

ИРСКА – ШКОТСКА 28:6 (11:3)

Стадион Ленсдаун Роуд у Даблину

Гледалаца: 51.000

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка)

Помоћници: Јако Пајпер (Јужна Африка), Мајк Фрејзер (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Карло Дамаско (Италија)

ИРСКА: Киан Хили, Рори Бест, Мајк Рос, Девин Тонер, Ден Туои, Питер О’Махони, Крис Хенри, Џејми Хислип, Конор Мари, Џонатан Секстон, Дејвид Кирни, Лук Маршал, Брајан О’Дрискол, Ендру Тримбл, Роберт Кирни.

Шон Кронин, Џек МекГрат, Мартин Мур, Иан Хендерсон, Томи О’Донел, Ајзак Бос, Педи Џексон, Фергус МекФаден.

ЕСЕЈИ: Ендру Тримбл (40`), Џејми Хислип (47`), Роберт Карни (72`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џонатан Секстон (48`, 73`)

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (14`, 23`, 57`)

ШКОТСКА: Рајан Грант, Рос Форд, Мори Лоу, Тим Свинсон, Џим Хамилтон, Рајан Вилсон, Кели Браун, Дејвид Дентон, Грег Ледлоу, Данкан Вир, Шон Ламонт, Данкан Тејлор, Алекс Данбар, Шон Мејтленд, Стјуарт Хог.

Пет МекАртур, Аласдер Дикинсон, Џеф Крос, Ричи Греј, Џони Бити, Крис Каситер, Мет Скот, Макс Еванс.

КАЗНЕ: Греиг Леидлозу (19`, 43`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.