ФРАНЦУЗИ ИПАК СРЕДИЛИ И ИТАЛИЈАНЕ

ДЕТАЉ С МЕЧА У СЕНД ДЕНИЈУ: Луи Пикамол бежи Франческу Минту
ДЕТАЉ С МЕЧА У СЕНД ДЕНИЈУ: стрелац првог есеја за Триколоре Луј Пикамол у дуелу са Франческом Минтом

У последњој утакмици другог кола Првенства шест нација одиграној на стадиону Француска у Сен Денију, домаћини сусрета су успели да сломе отпор Италијана али тек у другом полувремену и освете им се за пораз претрпљен пре годину дана у Риму. Тријумфом 30:10 (9:3) Французи су поред бодова и останка у трци са Ирцима за Грен слем, преузели тројеј Ђузепе Гарибалди од рагбиста са Апенинског полуострва.

По првих 40. минута сусрета стекао се утисак да ће Азури можда поново изненадити момке Филипа Сент Андреа који су први дошли до предности казном Жан Марка Дусана али тек из четвртог покушаја јер је деми Тулуза промашио две казне као и Жил Плисон гол шутем из одскока. Италијани су убрзо узвратили истом мером за поравнање преко Томаса Алана али је Дусан још два пута био прецизан до одласка на одмор.

Колико Французи умеју да буду убојити најбоље се видело а ривали осетили на својој кожи, почетком наставка. За свега десет минута у периоду од 43. до 53. вицешампиони света али и прошлогодишњи освајачи Дрвене кашике, неславног “трофеја” који припада последњепласираној репрезентацији на крају сезоне Првенства шест нација, су постигли 15 поена из три есеја и три трансформације и практично решили питање победника.

Сусрет је обележило и неколико играча не добром игром колико будалаштинама. Најпре је Себастјан Вахамахина зарадио жути картон јер је исфрустриран шутнуо лопту после судијског звиждука, свега неколико тренутака по уласку у игру, после чега му је Јако Пајпер показао жути картон.

Свега минут касније, јужноафрички судија је дао црвени Раби Слиманију и Микелеу Рицу који су поштено разменили ударце.

Да лагано али сигурно стасавају у озбиљну и за поштовање селекцију, Италијани су показали искористивши играча више у односу на противника полагањем Томаза Ианонеа које је Лућано Оркера са саме аут линије претворио. Међутим, да се извуче нешто виче од часног пораза, није било времена.

ФРАЦУСКА – ИТАЛИЈА 30:10 (9:3)

Стадион Француска у Сен Денију

Гледалаца: 80.000

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Крег Жубер (Јужна Африка), Франсиско Пастрана (Аргентина)

Судија у ТВ студију: Гарет Симондс (Велс)

ФРАНЦУСКА: Томас Доминго, Димитри Шаржевски, Никола Мас, Паскал Папе, Јоан Маестри, Јаник Нианга, Бернар Л` Ру, Луј Пикамол, Жан Марк Дусан, Жил Плисон, Иго Бонвал, Весли Фофана, Матје Бастаро, Јоан Иге, Брис Дулан.

Бенжамен Кајзер, Јаник Форестје, Раба Слимани, Себастјан Вахамахина, Дамиен Шули, Максим Машено, Франсоа Тран-Ду, Гаел Фику

ЕСЕЈИ: Луј Пикамол (43`), Весли Фофана (46`), Иго Бонавал (52`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Жан Марк Дусан (44`, 47`, 53`)

КАЗНЕ: Жан Марк Дусан (27`, 34`, 38`)

ЖУТИ КАРТОН: Себастјан Вахамахина (70`)

ЦРВЕНИ КАРТОН: Раба Слимани (71`)

ИТАЛИЈА: Алберто Де Марки, Леонардо Гиралдини, Мартин Кастрођовани, Квентин Гелденхеус, Џошуа Фурно, Франческо Минто, Мауро Бергамаско, Серђо Парисе, Едоардо Гори, Томасо Алан, Леонардо Сарто, Гонсало Гарсија, Микеле Кампањаро, Томазо Ианоне, Лук МекЛин.

Давиде Ђацон, Микеле Рицо, Лоренцо Ћитадини, Марко Бортолами, Алесандро Цани, Тобиас Ботес, Лучано Оркера, Анђело Еспозито.

ЕСЕЈ: Томазо Ианоне (77`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Лучано Оркера (78`)

КАЗНА: Томасо Алан (28`)

ЦРВЕНИ КАРТОН: Микеле Рицо (71`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.