САУТЛЕНД ШОКИРАО КРАЈСТЧРЧ

СЛАВИЛИ У СРЦУ КАНТЕРБЕРИЈА: Стагси. ФОТО: Јован Бајић
СЛАВИЛИ У СРЦУ КАНТЕРБЕРИЈА: Стагси. ФОТО: Јован Бајић

Последња утакмица последњег, петог дана седмог кола Првенства провинција Новог Зеланда донела је још једно изненађење.  Други пораз шампионима у истој рунди, обзиром да су и у среду изгубили од Норт Харбура у Албанију, нанели су рагбисти Саутленда савладавши Кантербери на Рагби лига парку у Крајстчрчу 28:26 (10.16).

Сусрет у Граду башти још једном је потврдио да је ова сезона Првенства провинција Новог Зеланда најинтересантнија последњих пар година.

После много преокрета кручни моменат у утакмици се десио  у по истеку 80. минута. Саутленд је имао убацивање лопте у скрам и вођство стечено казном који трен раније. Међутим, мелејци Кантерберија су издејствовали казну и шут Ричију Мо` унги за нови преокрет и победу. Међутим, универзалац у дијагонали црвено – црних, је промашио, готово зицер чиме су момци базирани у Инверкаргилу извојевали шести тријумф у 26. судару две провинције.

ДИРЕКТНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

После аута Кантерберија десет метара у половини Саутленда, и једне фазе, лопта је стигла до крила, а Нејтејнел Апа ју је готово без проблема, претходно се ослободивши кораком у страну противника, положио. Данијел Картер који је данас први пут после пет година носио дрес Кантерберија, био је прецизан из трансформације.

Гости са југа су одмах узвратили. После сопственог убацивања лопте у скрам на 22 метара од противничког есеја, јаје је стигло до Лима Сопоанга. Отварач је додао лопту до првог центра а Вилис халахоло је заломио унутра и дао пас ка Брајану Милну. Крило је у пуном трку једноставно било незаустављивао. Милне је положио међу стативе а Лима Сопоанга је био сигуран за додатна два поена из претварања за изједначење.

Нову предност Кантерберију је донео Данијел Картер прецизним ударцем из казне.

На исти начин је Лима Сопоанга поравнао резултат јер је Мет Тод ушао из офсајда у рак.

Због намерног обарања скрама од стране Саутленда на убацивање лопте Кантерберија, главни судија Ричард Кели је досудио казнени ударац који је Данијел Картер претворио у поене, као и претходни и повисио ново вођство домаћих на 13:10 после чега су екипе отишле на одмор између полувремена.

Ричи Мо` унга је преузео шутерске дужности од Данијела Картера који је на полувремену, као што је и обећао Скот Робертсон главни  тренер провинције пред меч, је повисио предност Кантерберија на 19:10.

ТРЕНУТАК ТРИЈУМФА: Лима Сопоанга изводи победоносну казну. ФОТО: Јован Бајић
ТРЕНУТАК ТРИЈУМФА: Лима Сопоанга изводи победоносну казну. ФОТО: Јован Бајић

Полагањем Џона Хардија и казном Лиме Сопоанге Саутленд се приближио ривали на свега један заостатка али су Кантерберијанери узвратили ударац убрзо.

Имали су скрам на десетак метара од гол линије противника, који је поново намерно оборио скуп а Ричард Кели досудио казнени есеј између статива што је у многоме олакшало посао Ричију Мо` унги да сигурно изведе трансформацију.

Поново на један разлике гости су дошли полагањем Вилиса Валахолоа и претварањем Лиме Сопоанге а пресудни преокрет је направљем казненим ударцем отварача Стегса и Хајлендерса.

Ни тада, а ни после истека последњег минута утакмица није била решена јер су Кантерберијанери имали шансу да извуку живе главе и однесу победу којом би прескочили Таранаки и вратили се на прво место табеле Премијершипа Првенства провинција Новог Зеланда.

Међутим, промашај младог Ричија Мо` унге који је бранио боје Бејби блекса на последњем Светском првенству за јуниоре одржаном јуна у Окалнду и Рагби клуба Линвуд, коштао је пораза Кантербери. Шут двадесетогодишњака је отишао улево од статива као и прилика за славље.

ДУПЛИ СЛАВЉЕНИК: Тим Бојс у продору против Кантерберија. ФОТО: Јован Бајић
ДУПЛИ СЛАВЉЕНИК: Тим Бојс у продору против Кантерберија. ФОТО: Јован Бајић

Ипак, славље није изостало на терену Рагби лига парка, само што су слављеници били рагбисти Саутленда и поготово Тим Бојс који је данас одиграо 100. меч за Стагсе.

Тројац домаћих Мет Тод, Адам Вајтлок и Вили Хајнц који је био капитен на мечу али га је напустио  пре краја због повреде, такоће је  прославио јубилеј али не тако свечано. Свакоме поједниначно, данашњи сусрет је био 50 у дресу Кантерберија.

КАНТЕРБЕРИ – САУТЛЕНД : (16:10)

Стадион Рагби лига парк у Кра:стчрчу

Гледалаца:

Главни судија: Ричард Кели

Помоћници: Лиам Сканлон, Гевин Кејт

Судија у ТВ студију: Грант Диксон

КАНТЕРБЕРИ: Алекс Ходџман, Бен Фунел, Непо Лаулала, Џеј Џеј Менинг, Доминик Брд, Лук Вајтлок, Мет Тод, Наси Ману, Вили Хајнц, Данијел Картер, Мајкл Грин, Роб Томпсон, Адам Вајтлок, Нејтејнијел Апа, Ричи Мо` унга

Коди Тејлор, Данијел Лајнерт Браун, Мет Симонс, Џед Браун, Мајкл дурмонд, Брет Махлер, Лутер Лаулала

ЕСЕЈИ: Нетејнијел Апа (9`), казнени (65`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (10`), Ричи Мо` унга (65`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (16`, 37`, 40`),

САУТЛЕНД: Џејми Мекинтош, Туа Тупати, Џеј Пи Коен, Џош Берхуист, Крег Смит, Џон Харди, Тим Бојс, Елиот Диксон, Скот Иди, Лима Сопоанга, Отулеа Катоа, Вилис Халахоло, Кардиф Ваега, Брајан Милне, Марк Џекман

Дилан Халахоло, Морган Мичел, Мајкл Фатиалофа, Алекс Тејлор, Тајлер Адамс, Џејми Веран, Кејн Кахукура

ЕСЕЈИ: Брајан Милне (13`), Џон Харди (55`), Вилис Валахоло (69`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Лима Сопоанга (14`, 70`)

КАЗНЕ: Лима Сопоанга (24`, 60`, 79`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.