EНГЛЕЗИ УЋУТКАЛИ КАРДИФ

ЗАПЕЧАТИО ПОБЕДУ ЕНГЛЕСКЕ С ДВА ЕСЕЈА У КАРДИФУ: Крис Ештон.
ЗАПЕЧАТИО ПОБЕДУ ЕНГЛЕСКЕ С ДВА ЕСЕЈА У КАРДИФУ: Крис Ештон.

У историјском мечу, обзиром да је први пут у 128 дугој историји турнира такмичење почело у петак увече, Енглеска је у првој утакмици, првог кола Купа шест нација савладала Велс. Два есеја крила Нортхемптон Сеинтса и Црвених ружа Криса Ештона, прецизни шутеви Тобија Флуда и Џонија Вилкинсона обезбедили су за победу гостију 26:19 (13:6) на стадион Миленијум у Кардифу.

Велшани су жестоко започели меч сабивши Енглезе у њихов одбрамбени простор. Гости нису умели да се носе с притискоом и били су приморани казнама да прекидју нападе ривала. Ипак, Стивен Џонс није уновчио две казне из врло повољних позиција а одговор је брзо уследио.

ОДЛИЧНА ПАРТИЈА У ВЕЛСУ: Тоби Флуд у контакту с противником.
ОДЛИЧНА ПАРТИЈА У ВЕЛСУ: Тоби Флуд у контакту с противником.

У једној од првих посета противничкој половини Тоби Флуд је уочио рупу између два стуба Велса, направио одличујући продрор и додао лопту до Криса Ештона коме је преостало само да ускочи у есеј простор између статива. Флуду није било тешко да успешни изведе трансформацију за вођство 7:0.

Домаћини су наставили притисак на противника и Џонс је из трећег покушаја укњижио прве поене из казне. У 28. минуту Луис Дикон је морао на клупу за кажњене на десет минута јер је из недозвољене позиције спречио Марка Филпса да у изгледној прилици дође до лопте а Џонс је поново био сигуран из казненог ударца.

ГРЧКО-РИМСКИ СТИЛ: Том Палмер изврће Дена Лидијата.
ГРЧКО-РИМСКИ СТИЛ: Том Палмер изврће Дена Лидијата.

Енглези су и с играчем мање на терну пронашли начин да се супротставе Велшанима и са још две казне отварача Лестер Тајгерса повратили су предност од седам поена предности.

Друго полувреме отворио је Стивен Џонс казном али иницијативу коју су имали Велшани упропастио је Крег Мичел жутим картоном у шестом минуту наставка.

За разлику од домаћина који није умео да искористи предност играча више Енглези јесу. Направили су вишак по десној страни а егзекутор је поново био Крис Ештон који је у осмој утакмици за државни тим постигао пети есеј.

ДЕТАЉ С МЕЧА ВЕЛС - ЕНГЛЕСКА: Морган Стударт пред постизање јединог есеја за Змајеве.
ДЕТАЉ С МЕЧА ВЕЛС - ЕНГЛЕСКА: Морган Стударт пред постизање јединог есеја за Змајеве.

Велшани су у том тренутку били у заостаку 14 поена и увидевши да је ђаво однео шалу, бацили су све карте на напад што је готово одмах уродило плодом. Одличан продрод кроз одбрану гостију Џонатана Дејвиса крунисао је Морган Стударт полагањем које је претворио Стивен Џонс. Казна Џејмса Хука десет минута пре краја утакмице приближила је Змајеве поново на само четири поена разлике што је оджало наду да се ипак може до тријумфа. Међутим, прецизан ударац из казне Џонија Вилкинсона који је у 67. миуту заменио играча утакмице Тобија Флуда, запечатила је победу Енглеске.

Сутра се играју два преостала меча првог кола Купа шест нација. У Риму на стадиону Фламинио у 15:30 сатају се Италија и Ирска док Французи на Стад Франсу у Сен Денију дочекују Шкоте у утакмици која почиње у 18 сати.

ВЕЛС – ЕНГЛЕСКА 19:26 (6:13)

Стадион Миленијум у Кардифу.

Гледалаца: 74.500

Главни судија: Алан Роланд (Ирска)

Помоћници: Алан Луис (Ирска), Сајмон Мек Даувел (Ирска)

Судија у ТВ студију: Џим Џули (Шкотска)

ВЕЛС: Пол Џејмс, Метју Рис (Ричард Хибард 70`), Крег Мичел (Џон Јап 71`), Бредли Дејвис, Алун Вин Џонс, Ден Лидијат (Џонатан Томас 70`), Сем Ворбартон, Енди Паувел (Рајан Џонс 34`), Марк Филипс (Двејн Пил 70`), Стивен Џонс (Ли Брн 67`), Шејн Вилијамс, Џонатан Дејвис, Џејми Робертс, Морган Стударт, Џејмс Хук.

ЕСЕЈ: Морган Стударт (60`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Стивен Џонс (61`)

КАЗНЕ: Стивен Џонс (22`, 29`, 44`), Џејмс Хук (70`)

ЖУТИ КАРТОН: Крег Мичел (46`)

ЕНГЛЕСКА: Ендру Шеридан (ДејвиД Вилсон 60`), Дилан Хартли (Стив Томпсон 70`), Дан Кол, Луис Дикон (Сајмон Шо 70`), Том Палмер, Том Вуд, Џејмс Хаскл (Џо Ворсли 62`), Ник Истер, Бен Јангс (Дани Кер 62`), Тоби Флуд (Џони Вилкинсон 67`), Марк Куето, Шонтејн Хапе, Мајк Тиндал, Крис Ештон, Бен Фоден.

ЕСЕЈИ: Крис Ештон (15`, 56`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Тоби Флуд (15`, 56`)

КАЗНЕ: Тоби Флуд (19`, 33`, 47`), Џони Вилкинсон (76`)

ЖУТИ КАРТОН: Луис Дикон (28`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.