ПУМЕ РАСТРГЛЕ ХРАБРЕ ИРЦЕ

ПУМЕ СЛАВЕ ПРОЛАЗАК У ПОЛУФИНАЛЕ. ФОТО: Getty Images
ПУМЕ СЛАВЕ ПРОЛАЗАК У ПОЛУФИНАЛЕ. ФОТО: Getty Images

У још једном фантастичном четврфиналном мечу Светског купа у Енглеској и Велсу, одиграном у Кардифу на травнатом игралишту стадиона Миленијум, пуном драме и неизвесности коју на најбољиначин неосликава коначни исход сусрета, Аргентина је остварила убедљиву победу 43:20 (20:10) против Ирске којом је извојевала утакмицу за пролазак у окршај за титулу најбоље репрезентације планете.

Пумаси су у првом полувремену стекли предност од 17 поена после свега 13. минута игре и чинило се тада да је меч већ био решен јер ни једна селекција у нокаут фази Мондијала није успела да престигне толики заостатак. Французима је пошло за руком 1999. у чувеној победи против Новог Зеланда да надокнаде минус 14.  али нико до сад није прескочио поменуту баријеру.

Све је кренуло бомбом Хуана Мартина Хернандеса. Висок шут послат у ваздух приликом пада направио је општи хаос.  Тачније, покупио га је Хуакин Тукулет, и после формиране фазе Аргентинци су развукли лопту по десној страни терена где се на крилу се нашао други центар Матиас Морони и у стилу животиње по којој носе надимак и амблем на грудима, се докопао есеј простора за вођство Аргентине. Николас Санчес га је повисио трансформацијом.

Трен касније била слична ситуација која је довела Ирску у опасност. Сантјаго Кордеро је са крила шутнуо лопту ка есеј простору ривала где ју је први стигао Хуан Имхоф и стигао да је поклопи пре него што је овал изашао ван терена али и он сам. Николас Санчес је поново био прецизан из претварања, овог пута из знатно једноставније позиције за 14:0 у 12. минуту сусрета.

Ни ту није било краја мизеријама рагбиста са Смарагног острва јер су убрзо скривили казну а отварач крвожедних Пума Николас Санчес је трећим прецизним ударцем на гол зграбио још три поена.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КАРДИФА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КАРДИФА: Јован Бајић

Трачак наде за повратак Ирца у меч био је жути картон Рамира Херере у 17. минуту због обарача играча искључиво раменом без руку. Фиктивни домаћини на сусрету су покушали молом из аута да угурају Аргентинце у есеј простор а када им то није успело и са играчем више, управо у скраму, у следећој казни определили су се за сигурних три поена. Зелену страну семафора је покренуо Иан Мадиген.

Али дисциплина, је поново била противник Ираца. Крис Хенри је држао на земљи обореног играча, Жером Гарсе досудио казну коју је у поене и поново 17 разлике за Пумасе вратио Николас Санчес још једним сигурним и прецизним ударцем на стативе.

Када се катастрофа Ираца чинила неизбежном, из мртвих их је вратио Лук Фицџералд који је у 13. минуту заменио Томија Боува. Универзалац у дијагонали направио је слалом кроз разређену одбрану Аргентине и постигао првенац за момке у зеленом. Полагање Лука Фицџералда претворио је Иан Мадиген чиме је заостатак за Пумасима спао на десет поена.

Створили су шансу да се приближе и на минус седам али се ударцу из још једне казне отварача Леинстера  овога пута испречила статива. Ипак, притисак није опао јер је Аргентини лопта испала у напред, чиме су Ирци имали скрам, али је одбрана плаво-белих остала чврста.

Ново саплитање Јужноамериканаца је уследило почетком другог полувремена. Ирска је намирисала крв рањених Пума а плен је у облику есеја је узео Џорди Марфи. Иан Мадиген није пропустио шансу за додатна два поена.

Аргентинци су имали среће, односно милост француског делиоца правде када у 52. минуту Жером Гарсе није показао други жути, односно црвени картон Рамиру Херери. Овог пута десни стуб мела је без преке потребе раменом ушао у талонера Алстера Рорија Беста који је био на земљи у раку. Иан Мадиген је приближио Ирце на свега три заостатка ударцем из казне.

СИЛНИ: Пабло Матера у продору Аргентине. ФОТО: Getty Images
СИЛНИ: Пабло Матера у продору Аргентине. ФОТО: Getty Images

Глума из фудбалских драма помогла је Николаси Санчесу да искамчи казну код Жерома Гарсеа за високо обарање Девина Тонера. Играч друге линије мелеа Ирске јесте дотакао отварача изнад рамена али дефинитивно не у тој мери као што је Аргентинац одглумио као да је погођен противваздушним зрном.

Победу у мирну луку је увео Хуакин Тукулет. Аријер Лос Пумаса је у комбинацији дијагонале успео да положи лоту у сам леви угао есеј простора Ирске, а изузетне шутерске способности је поново доказао Николас Санчес трансформисавши и поентирање саиграча из најнепогодније позиције.

Аминовање дефинитивног проласка Аргентине у полуфинале Светског купа у Енглеској и Велсу био је други есеј Хуана Имхофа. Првотимац француског Расинг Метроа је као муња прошао по толико рањивој левој страни Ирске све до између статива где се у делиријуму бацио са лотом иза гол линије.

Проглашен за најбољег играча утакмице Николас Санчес је без проблема оверио четврти есеј Пумаса за одмах потом свој укупни учинак поставио на 23 поена петим успешно изведеним казненим ударцем.

Аргентина у полуфиналу чека бољу селекцију из последњег четвртфиналног меча у којем ће се у Лондону на стадиону Твикенхем састати Аустралија и Шкотска.

ИРСКА – АРГЕНТИНА 20:43 (10:20)

Стадион Миленијум у Кардифу

Гледалаца: 72.316

Главни судија: Жером Гарсе (Француска)

Помоћници: Роман Поли (Француска), Крис Полок (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

ИРСКА: Киан Хили, Рори Бест, Мајк Рос, Иан Хендерсон, Девин Тонер, Џорди Марфи, Крис Хенри, Џејми Хислип, Конор Мареј, Иан Мадиган, Дејв Карни, Роби Хеншоу, Кеит Ерлс, Томи Боув, Роберт Карни

Ричард Штраус, Џек Мек Грат, Нејтан Вајт, Донака Рајан, Рис Рудок, Ион Ридан, Педи Џексон, Лук Фицџералд

ЕСЕЈИ: Лук Фицџералд (27`), Џорди Марфи (45`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Иан Мадиген (28`, 46`)

КАЗНЕ: Иан Мадиген (21`, 53`)

ДРОП ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: /

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

АРГЕНТИНА: Маркос Ајерца, Аугустин Креви, Рамиро Херера, Гуидо Пети Падигазавал, Томас Лаванини, Пабло Матера, Хуан Мартин Хернандезс Лобе, Леонардо Сенаторе, Мартин ландахо, Николас Санчес, Ххуан Имхоф, Хуан Мартин Хернандес, Матиас Морони, Сантиаго Кордеро, Хуакин Тукулет

Хулиајн Монтоја, Лукас Ногуера Паз, Хуан Пабло Орландини, Матиас Алемано, Факундо Иса, Томас Кубели, Херонимо Де Ла Фуенте, Лукас Гонсалес Аморосино

ЕСЕЈИ: Матиас Морони (3`), Хуан Имхоф (11`, 74`), Хуакин Тукулет (69`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Николас Санчес (4`, 11`, 69`, 75)

КАЗНЕ: Николас Санчес (13`, 23`, 51`, 62`, 78`)

ДРОП ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: Рамиро Хереа (17`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.