ДОМАЋИНИ ТРИЈУМФОМ ОТВОРИЛИ МОНДИЈАЛ

ЗАДАЛИ ДОСТА МУКА ЕНГЛЕЗИМА: фиџијанци "обрађују" Ентонија Вотсона
ЗАДАЛИ ДОСТА МУКА ЕНГЛЕЗИМА: фиџијанци "обрађују" Ентонија Вотсона

Светски куп у Енглеској отпочео је тријумфом домаћина 35:18 (11:8) на терену стадиона Твикенхем у Лондону где изабраници Стјуарта Ланкастера поред четири за тријумф извојевали и много битан бонус бод за евентуални пласман у нокаут фазу турнира, против веома надахнутог и борбеног Фиџија који је задао доста мука противнику и оправдао очекивања неутралне публике широм рагби планете.

Не само да се нису обрукали, већ као што се и очекивало, рагбисти са прелепих пацифичких острва су пружили достојан отпор шампионима из 2003.

Прве поене на мечу и уопште на Мондијалу постигао је Џорџ Форд из казненог ударца. Сласт да понесе част постизања првог полагања на Светском купу 2015. Тому Јангсу је одузео Јужнафрички судија Јако Пајпер јер је досудио казнени есеј. Разлог –  Фиџијанци су обарали мол који су Енглези формирали после добро изведеног аута у ривалових 22 метара, а Форд је био прецизан за додатна два поена.

Полагањем Мајка Брауна Енглеска се одлепила од Фиџија на 15:0 и то у тренуцима када су иронично домаћини на овом сусрету, имали играча мање на терену јер је Никола Матавалу био на клупи за кажњене због жутог картона.

Деми Фиџијанаца се готово искупио за остављање саиграча на цедилу испринтавши и положивши лопту на гол линију Енглеске али се на успореном снимку видело да није исконтролисао, па је Јако Пајпер на сугестију колеге из ТВ студија Шона Велдсмана, поништио есеј.

Да нису уопште наивни видело се када је Бен Волавола шутем у есеј простор пронашао Неманија Надолоа који је ухватио високу лопту испред противника и положио. Сопствено полагање крило Крусејдерса је претворило.

Прво полувреме је затворила казна Џорџа Форда.

Колика се борба водила на храму рагбија најбоље осликава чињеница да у другом полувремену ни једна репрезентација није успела да постигне поене све до 64. минута када је семафор покренуо Бен Волавола казненим ударцем. Успешним шутем отварача Варатаса који је потписао за Крусејдерсе за следећу сезону Супер рагбија, Фиџи се приближио на свега седам поена заостатка.

Међутим, домаћини су некако успели да сломе веома тврд отпор.

Прво је Овен Фарел који је заменио Џорџа Форда на отварачу био сигуран за три поена, а касније и трансформисао друго полагање на мечу Мајка Брауна. Оверу тријумфа и бонус бод је обезбедио Били Вунипола после истека 80. минута, четвртим есејем а син помоћног тренера Енглеске, бившег репрезентативца, легенде рагби лиге и капитена Велике Британије Андија Фарела, Овен још једим претварањем поставио коначних 35:11.

Зашто је толико битан бонус бод против Фиџија?

Из једноставног разлога јер се две репрезентације налазе у друштву где су још Аустралија и Велс поред Уругваја, што групу А, чини дефинитивно гурупом смрти и сваки бод је као кућа, што би рекао наш народ.

Јован Бајић

ФИЏИ – ЕНГЛЕСКА 11:35 (8:18)

Стадион Твикенхем у Лондону.

Гледалаца: 82.000

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Џон Ласи (Ирска), Стјуарт Бери (Јужна Африка)

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка)

ФИЏИ: Кампезе Ма` афу, Суниа Кото, Манаса Сауло, Аписаломе Ратунијарава, Леоне Накарава, Доминико Ваканибуроту, Акапуси Кера, Сакиуса Маси Матадиго, Никола Матавалу, Бен Волавола, Нема Надоло, Габроеле Ловобалаву, Вереники Гонева, Ваисае Најацалеву, Метуисела Талебула

Туапати Талемаитога, Пени Раваи, ,Исеи Цолати, Тевита Цавубати, Пецели Јато, Немиа Кенатале, Џошуа Матавеси, Асели Тикоиротума

ЕСЕЈИ: Немани Надоло (36`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: /

КАЗНА: Немани Надоло (37`), Бен Волавола (64`)

ДРОП  ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: Никола Матавалу (13`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

ЕНГЛЕСКА: Џо Марлер, Том Јангс, Дан Колс, Кортни Лоус, Џеф Парлинг, Том Вуд, Крис Робшоу, Бен Морган, Бен Јангс, Џорџ Форд, Џони Меј, Бред Берит, Џонатан Џосеф, Ентони Вотсон, Мајк Браун

Роб Вебер, Мако Вунипола, Керијан Брукс, Џо Ланчбури, Били Вунипола, Ричард Вигелсворт, Овен Фарел, Сем Бриџис

ЕСЕЈИ: казнени (13`), Мајк Браун (22, 72), Били Вунипола (80+`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џорџ Форд (13`), Овен Фарел (74`, 80+`)

КАЗНЕ: Џорџ Форд (3`, 34`), Овен Фарел (68`)

ДРОП ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: /

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.