(КОНАЧНО) ПОЧИЊЕ СУПЕР РАГБИ!

БРАНЕ ТИТУЛУ ШАМПИОНА СУПЕР РАГБИЈА: Булси из Преторије.
БРАНЕ ТИТУЛУ ШАМПИОНА СУПЕР РАГБИЈА: Булси из Преторије.

Утакмицама у Велингтону и Мелбурну сутра почиње нова сезона најјачег клубског такмичења јужне хемисфере самим тим вероватно и света. За разлику од предходних, ове године представницима региона Новог Зеланда, Јужне Африке и Аустралије придружиће се још једна екипа из земље кенгура. Мелбурн Ребелси променили су формат, проширили и преименовали турнир у Супер 15 који ће после 21. недеља борби кроз 125 утакмица дати првака јужне полулопте.

По новом систему такмичења клубови ће се поделити по националним конференцијама. У оквиру тих скупина свако ће са сваким одиграти меч на домаћем и гостујућем терену. Поред ових сусрета сваки клуб из националне конференције састаће се по једном са четири тима из преостале две групе. У тим утакмицама, четири пута играће на страни а четири пута на свом терену.

Првопласиране екипе из националних конференција директно ће обезбедити пласман у полуфинале а четврта, пета и шеста екипа у међусобним дуелима даће још једног учесника полуфинала.

КАПИТЕН РЕБЕЛСА СТИРЛИНГ МОРТЛОГ У ПРОДОРУ НА МЕЧ ПРЕДСЕЗОНЕ ПРОТИВ КРУСЕЈДЕРСА
КАПИТЕН РЕБЕЛСА СТИРЛИНГ МОРТЛОГ У ПРОДОРУ НА МЕЧ ПРЕДСЕЗОНЕ ПРОТИВ КРУСЕЈДЕРСА

Бунтовници из аустралијске државе Викторија чиме су и Озији добили петог заступниика у Супер рагбију, право и част да се такмиче са осталим учесницима добили су испред јужноафрких Саутрен Кингса. Први противник у првом званичном мечу Ребелса биће Варатаси. Обзиром да су у припремном периоду у две утакмице декласирали Тонгу и поштено намучили Крусејдерсе који су их имах савладали са 19:17 момци из Новог Јужног Велса имаће велики изазов пред собом.

КРИЛО ХУРЕКЕЈНСА ХОЗЕА ГИР У ПРЕТХОДНОМ МЕЧУ ПРОТИВ ХАЈЛЕНДЕРА.
КРИЛО ХУРЕКЕЈНСА ХОЗЕА ГИР У ПРЕТХОДНОМ МЕЧУ ПРОТИВ ХАЈЛЕНДЕРА.

Два сата пре меча у Мелбурну Хуракејнси ће укрстоти копља с Хајлендерима на терену Вестпек стадиона у Велнгтону. Две стране се одлично познају и једноствано је тешко предодредити евентуалног победника сусрета без обзира што су домаћини прошлу сезону завршили на осмом а гости на 12. месту табеле.

АЛИ ВИЛИЈАМС У ДРЕСУ НОТИНГЕМА.
АЛИ ВИЛИЈАМС У ДРЕСУ НОТИНГЕМА.

Сутрадан, у суботу другог дана првог викенда Супер 15 рагбија играће се “локални” дерби. У Окланду на Иден парку, стадиону који ће угостити финалне мечеве Светског првенства,  снаге ће  одмерити  Блуз и Крусејдерси једине две екипе с Новог Зеланда које су узеле титулу шампиона Супер рагбија. У редове Плаваца вратио се Али Вилијамс који је протекле две године паузирао због  повреде Ахилове тетиве десне ноге коју је три пута оперисао. Вилијамс је као припрему за повратак у Супер рагби имао у екипи енглеског Чемпионшиплигаша Нотингема за коју је одиграо четири утакмице.

БЕЗ РЕСПЕТКТА ПРЕМА САИГРАЧИМА ИЗ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Дуел Данијела Картера из Крусејдерса и Џоела Рокококоа.
БЕЗ РЕСПЕТКТА ПРЕМА САИГРАЧИМА ИЗ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: Дуел Данијела Картера из Крусејдерса и Џоела Рокококоа.

Међу Крсташима неће бити повређеног капитена најтрофејније франшизе са седам освојених наслова првака и Ол блекса Ричија Мек Коува чију ће улогу вође преузети Керијан Рид. Поред Рида тренер Крусејдерса Тод Блекедер уврстио је у стартну поставу репрезенативце Овена Френкса, Корија Флина, Бреда Торна, Данијела Картера, Израела Дага и Семјуела Вајтлока који ће бити раме уз раме против Блуза с браћом  Џорџом и Адамом.

ПОНОВО У СУПЕР РАГБИЈУ: Легенда Ол блекса Тана Умага.
ПОНОВО У СУПЕР РАГБИЈУ: Легенда Ол блекса Тана Умага.

Легенда новозеландског рагбија и чувени капитен Ол блекса Тана Умага стартоваће на првом центру за Чифсе против Брамбиса у Канбери чиме ће са својих 37 година постати најстарији учесник Супер рагбија. Тана се прошле године вратио на Нови Зеланд из Француске где је играо и био помоћни тренер Тулона. Двоструку улогу је имао и по повратку у домовину у Каунтис Манукау а први стратег екипе из Ваиката Иан Фостер свестан превасходно искуства и квалитета ветерана ангажовао је Умагу у племену Поглавица.

ОПОРАВИО СЕ: Фури Ду При (плави дрес).
ОПОРАВИО СЕ: Фури Ду При (плави дрес).

Булси ће започети одбрану титуле на стадиону Елис парк у Јуоханезбургу утакмицом против Лајонса с Фуријем Ду Пријем у тиму. Демију Спринбокса који ће каријеру по завршетку Светског првенства наставити у Јапану, биће ово прва утакмица после осам месеци колико је морао да одмирује опорављајући се од операције рамена.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА ПРВОГ КОЛА СУПЕР  15

Сутра:                                                   (НОВИ) ЛОГО СУПЕР 15

ХУРАКЕЈНС – ХАЈЛЕНДЕРС

РЕБЕЛС – ВАРАТАС

Субота, 19. фебруар:

БЛУЗ – КРУСЕЈДЕРС

БРАМБИС – ЧИФС

ШАРКС – ЧИТАС

ЛАЈОНС – БУЛС

Недеља, 20. фебруар:

РЕДС – ВЕСТЕРН ФОРС

СТОРМЕРСИ су слободни у првом колу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.