МАЛИ ПОКАЗАЛИ ДА СУ ВЕЛИКИ

НАМУЧИЛИ СЕ: крило Ирске Дарен Свитнам полаже поред крила Фиџија Неманија Надолоа. ФОТО: Getty Images
НАМУЧИЛИ СЕ: крило Ирске Дарен Свитнам полаже поред крила Фиџија Неманија Надолоа. ФОТО: Getty Images

У данима за нама одигран је пети викенд Тест мечева крајем године у којима су селекције са северне хемисфере одмериле снаге са ривалима са југа што се тиче најјачих репрезентација света али било је и веома занимљивих окршаја ван елитног круга, где су тимови који су важили за слабије, доказали супротно или барем да су достојни противници.

Било је изузетно интересантно у Даблину где су се Ирци намучили са Фиџијем. Рагбисти са Смарагног острва, пре свега недељу дана разбили су Јужну Африку 38:3 али су има ривали са пацифичких острва ове суботе задали доста проблема на терену стадиона Ленсдаун роуд.

Домаћини су водили 17:3 али су их Фиџијанци стигли и изједначили. Ирци су поново повели 20:17 казном Иана Китлија али гости опет поравнали ударцем из казне Бена Волавле. Пресудне поене  је постигао Иан Китли за тријумф 23:20.

И Велшани су имали проблеме са увек ратоборним Грузијцима који су први пут одмерили снаге са Змајевима. У велшкој престоници Кардифу, на игралишту стадиона Миленијум једини есеј је био дело Халама Амоса који је трансформисао Рис Присланд, што је и направило одлучујућу разлику јер је Грузија укњижила две казне преко Сосе Матијашвилија. Исти учинак је имао и Рис Присланд.

И Шкоти су били на домак прве икада победе против Ол блекса. На Марејфилду у Единбургу Брђани су први повели казном Фина Расела. Био је 3:0 за домаћине све до 39.  минута кад су Новозеланђани изједначили преко Баудена Барета и преокренули тек у другом полувремену полагањима Кодија Тејлора и Демијена Мек Кензија.

ИПАК СЛАВИЛИ: отварач Новог Зеланда Бауден Барет бежи Шкотима. ФОТО: Getty Images
ИПАК СЛАВИЛИ: отварач Новог Зеланда Бауден Барет бежи Шкотима. ФОТО: Getty Images

Жути картон Сема Кејна омогућио је Џонију Греју да постигне есеј који је трансформисао Фин Расел чиме су се Шкоти приближи противницима на 15:10. Ипак, и са играчем мање, Ол блекси су поентирали преко Баудена Барета кога је одлично упослио Демијен Мек Кензи, претходно проигран фантастичним оф лоудом Сонија Била Вилијамса.

Таман што се Сем Кејн вратио на терен, односно Мет Тод који га је заменио, Нови Зеланд је поново био са играчем мање. Овог пута на клупу за кажњене је отишао Вајат Крокер, што је опет дало простора Шкотима да смање вођство ривала на 22:17 есејем Хјуа Џонса и претварањем Фина Расела у последњем минуту.

У последњим секундама сусрета домаћини су имали шансу за историјском победом, или барем ремијем јер су светски шампиони водили пет разлике, а Стјурат Хог продро по левој аут линији. У последњим моментима аријер Шкотске био је избачен из игре а његов покушај додавања приликом обарања пропао је јер је лопта отишла унапред, чиме су се снови о историјској победи распршили у парам парчад.

Неизвесно је био и у Сен Денију где су снаге одмерили Француска и Јужна Африка. Индиспонирани Спрингбокси смогли су снаге да се опораве од прошлонедељног катастрофалног пораза у Даблину. Савладали су Триколоре есејима Дилана Лидса и Џесија Кријела док је Хандре Полард био успешан из две казне и трансформације.

Французи су ублажили пораз 18:17 полагањем Баптисте Серина и трансформацијом Ентонија Белуа који је био прецизан и после сопственог есеја и из једне казне.

САВЛАДАЛИ САМОУ: Румуни заустављају Самоанце
САВЛАДАЛИ САМОУ: Румуни заустављају Самоанце

Наше комшије су биле успешне у Букурешту и изненадили фаворизовану Самоу савладавши је 17:13 док је још веће изненађење био убедљив пораз Тонге 39:6 од Јапана у мечу који се играо у Тулузу.

Аргентина је савладала Италију у Фиренци 31:15, Уругвај је славио у Намибији  53:36, Бразил у Белгији 23:19, односно Сједињене Америчке Државе у Немачкој 46:17.

Показало се да је одлука Светског рагбија да споји “велике и мале” овог новембра била врло добра јер су репрезентације које важе за мање квалитетније показале да га дефинитвно поседују као и да ове врхунске морај да се потруде ако желе победу без обзира што играју са слабијима на папиру.

УТАКМИЦЕ ПЕТОГ ВИКЕНДА ТЕСТ МЕЧЕВА КРАЈЕМ ГОДИНЕ

БЕЛГИЈА – БРАЗИЛ 19:23

ИТАЛИЈА – АРГЕНТИНА 15:31

НАМИБИЈА – УРУГВАЈ 36:52

ВЕЛС – ГРУЗИЈА 13:6

ШПАНИЈА – КАНАДА 27:37

ЕНГЛЕСКА – АУСТРАЛИЈА 30:6

НЕМАЧКА – САД 17:46

РУМУНИЈА – САМОА 17:13

ЈАПАН – ТОНГА 39:6

ШКОТСКА – НОВИ ЗЕЛАНД 17:22

ИРСКА – ФИЏИ 23:20

ФРАНЦУСКА – ЈУЖНА АФРИКА 17:18

ПОРТУГАЛИЈА – ЧЕШКА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.