ЕНГЛЕЗИ СКИНУЛИ СА ПРЕСТОЛА ШАМПИОНЕ ЗА ПЛАСМАН У ФИНАЛЕ СВЕТСКОГ КУПА

ПОРАЖЕНИ ОЛ БЛЕКСИ: Џек Гудхју у загрљају Енглеза. ФОТО: WORLD RUGBY

У првом полуфиналу Светског купа одиграном на терену Међународног стадиона у Јокохами, рагбисти Енглеске су изненадили и у потпуности надиграли браниоце тофеја Вилијам Веб Елис. Сасвим заслужено су славили 19:7 (10:0) у окршају против Ол блекса и оправдано заузели место у финалу Мондијала.

Не памтим када је неко у последње време био толико доминантан у току читавог меча против Новог Зеланда као што су то били изабраници Едија Џонса вечерас на спортском здању које је угостило финале Светског купа у фудбалу 2002. и где ће се играти финале Мондијала у рагбију за недељу дана где неће бити синова Аотеарое.

Црвене руже су у потпуности онемогућили убојити напад Ол блекса до те мере да су имали лопту у свом поседу 62 процената док је територија била њихова чак 69 одсто и првом полувремену док су се Новозенђани нешто поправили у других 40. минута игре.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЈОКОХАМЕ: Јован Бајић

Енглеска је од самог почетка утакмице ставила до знања Ол блексима кад ће се борити до последње капи крви.

Момци у белом су и пустили први крв, али противничку.

Требало им је свега седам минута да постигну прве поене. Из неколико фаза нашли су се на домак есеј линије а лопту је подигао из рака, пренео преко границе и положио Ману Само Туилаги близу статива.

Овену Фарелу није било тешко да буде прецизан за додатна два поена из трансформације за 7:0.

Енглези су постигли још један есеј преко Сема Андерхила али га је Најџел Овенс поништио јер је Том Кари направио опструкцију спречивши Луиса Мудија да обори Кајла Синклера који је који трен касније приликом пада одлично проиграо Сема Андерхила.

Велшки судија је погледавши снимак акције, сасвим оправдано поништио полагање и досудио казну против Енглеске.

Нови Зеланд готово да ништа није урадио све до 27. минута када се комбинацијом по левој страни терена домогао до пет метара од есеја али је и та акција пропала.

Пред одлазак на одмор Џорџ Форд је био прецизан из казне за 10:0.

У петом минуту наставка Енглези су поново постигли есеј али је и овај Најџел Овенс и овај поништио. На успореном снимку се лепо видело да су у молу насталом после аута, пре него што се Бен Јанг одвојио, пробио и положио, приликом пребацивања лопте у назад, иста умало испала једном од играча али ју је саиграч испред покупио. Све је то будно око Велшанина уочило и оправдано досудило меле за Новии Зеланд.

Сем Кејн који је на почетку другог полувремена заменио Скота Барета, у 49. минуту је оборио противника без лопте у сопствених 22 метара због чега је Најџел Овенс досудио  казну а Џорџ Форд поново био прецизан за 13:0.

Наду је Ол блексима вратио одлични Арди Савеа. Приликом аута Џејми Џорџ није пронашао своју мету. Лопту је у ваздуху покупио крилни треће линије мела Хурикејнса и пролетео у есеј простор Енглеске. Ричи Мо` унга је био сигуран из шута за претварање чиме је била преполовљена предност врло добрих Енглеза.

Три минута касније Џореџ Форд је у поене претворио казну коју су Ол блекси скривили бранећи се из оф сајда на сопственој есеј линији.

Отварач Лестер Тајгерса који је добио предност у односу на Овена Фарела да игра на омиљеној позицији, што је капитена Енглеске померило на другог центра чиме су сада већ финалисти Светског купа у Јапану, добили још једну димензију у нападу, са још два успешна шута из казнених удараца поставио је коначних 19:7.

Енглези су се победом против Ол блекса по први пут од 2007. пласирали у финале Светског купа где ће чекати бољег из сутрашњег полуфинала Велс – Јужна Африка који ће се исто одиграти на Међународном стадиону у Јокахами одакле ћемо Вас такође директно и ексклузивно извештавати.

НОВИ ЗЕЛАНД – ЕНГЛЕСКА 19:7 (0:10)

Међународни стадион у Јокохами

Гледалаца:

Главни судија: Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Роман Поат (Француска), Паскал Гузер (Француска)

Судија у ТВ студију: Маријус Јонкер (Јужна Африка).

НОВИ ЗЕЛАНД: Луис Муди, Коди Тејлор, Непо Лаулала, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Скот Барет, Арди Савеа, Керијан Рид, Ерон Смит, Ричи Мо` унга, Џорџ Бриџ, Ентон Леинарт Браун, Џек Гудхју, Севу Рис, Бауден Барет

Ден Колс, Офа Ту` унгафаси, Агнус Та` авао, Патрик Туипулоту, Сем Кејн, Ти Џеј Перенара, Сони Бил Вилијамс, Џорди Барет

ЕСЕЈИ: Арди Савеа (57`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (58`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЕНГЛЕСКА: Мако Вунипола, Џејми Џорџ, Кајл Синклер, Маро Итоје, Кортни Лоувс, Том Кари, Сем Андерхил, Били Вунипола, Бен Јангс, Џорџ Форд, Џони Меј, Овен Фарел, Ману Самоа Туилаги, Ентони Вотсон, Елиот Дејли

Лук Кован Браун, Џо Марлер, Ден Кол, Џорџ Курзис, Марк Вилсон, Вили Хајнц, Хенри Слејд, Џонатан Џозеф

ЕСЕЈИ: Ману Самоа Туилаги (7`),

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Овен Фарел (8`)

КАЗНЕ: Џорџ Форд (40`, 50`, 62`, 70`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.