НОВИ ЗЕЛАНД И ВЕЛС ЗА МОНДИЈАЛСКУ БРОНЗУ

нови зеланд велс
ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО: детаљ са једног до претходних окршаја Новог Зеланда и Велса

Као две поражене екипе из полуфинала, репрезентације Новог Зеланда и Велса, данас ће зе утеху на терену стадиона Aџиномото у Токију одмерити снаге за бронзу на Светском купу који се одржава у Јапану. Ово ће бити Ол блексима четврти, а Змајевима трећи меч за треће место на мондијалу.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЈАПАНА: Јован Бајић

Енглеска је у првом полуфиналном дуелу у потпуности надиграла момке у црном и победом 19:7 их спречила да трећи пут за редом освоје титулу шампиона света која би им била четврта и чиме би поправили сопствени рекорд са две на три узастопне титуле што би ретко ко успео да претекне. Тријумфом у Токију Енглези су прекинули рекордни низ Ол блекса од 18 мондијалских победа.

Стив Хансен је за свој последњи меч на челу државног тима Новог Зеланда именовао доста измењен састав у односу на онај који је пре шест дана поражен у јапанској престоници. Преузео је репрезентацију пре осам година. За то време Ол блекси су остварили рекордан учинак. Одиграли су 106 мечева, добили 92, четири ремизирали и свега десет изгубили.

Поред Стива Хансена у репрезентативним бојама свет ће последњи пут видети капитена  Керијана Рида, Бена Смита и Сонија Била Вилијамса.

Веома слична је и ситуација на другој страни где ће Новозеланђанин ка клупи Велса Ворен Гетланд, последњи пут водити екипу коју је преузео 2007. године. Велшани су од тада четири пута освојили Првенство шест нација, три пута Грен слемом и два пута играли у полуфиналу светског купа.

Велс је у три од своја прва четири меча против Новог Зеланда славио. Сва три пута утакмица се играла у Кардифу на чувеном стадиону Армс парк који је касније срушен и на чијем месту је никао Миленијум где се играло финале Светског купа 1999. Ипак, последњи пут када су Велшани забележили победу против Ол блекса на Светог Николу, односно 19. децембра 1953.

Нови Зеланд је победио у претходних 30 оркшаја за Велсом, што је њихов најдужи тријумфални низ у било ком периоду, против било ког противника.

Ол блекси и Змајеви три пута су се састајали у оквиру светских купова и у све три прилике екипа са Пацифика је славила. Први пут су се састали у полуфиналу првог Мондијала 1987. који је Нови Зеланд освојио. У Бризбејну су Ол блекси славили 49:6 и тиме нанели најтежи пораз Велсу од 43 поена разлике.

У групној фази у Јужној Африци 1995. Ол блекси су били бољи 34:9 у Јохансезбургу. Последњи пут су мондијалским оквирима копља укрстили такође у групној фази турнира али у Аустралији 2003. када је су ове две стране одиграли један од легендарних мечева светског купа. Ол блекси опет победили, овог пута 53:37 и поред чињенице да су почетком другог полувремена губили 34:28.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.