ХУРИКЕЈНСИ САВЛАДАЛИ ЧИФСЕ ЗА НАСТАВАК ШАМПИОНСКЕ ТРКЕ

НАДВИСИЛИ ПРОТИВНИКА: аријер Урагана Џорди Барет осваја ваздушни дуел са Поглавицама. ФОТО: Getty Images

У првој утакмици деветог кола Супер рагби Аотеарое, последњој пред својом публиком у Велингтону, Хурикејнси су на терену стадиона Скај победили Чифсе 31:18 (12:3) и уз бонус бод који су освојили, остали су конкуренцији са Крусејдерсима и Блузсима за титулу шампиона у конкуренцији екипа са Новог Зеланда. 

Нажалост по све присталице момака базираних у Хамилтону, Поглавице ни у  својој последњој утакмици у 2020. обзиром да су слободни у последњем, десетом колу, нису успели да тријумфују,

Већ у трећем минуту меча Чифси су имали прилику да поведу на мечу али са 45 метара централно, Демијен Мек Кензи је из казненог ударца који је у раку изнудио Пита Гус Совакула погодио пречку.

У осмом минуту, после кратке инцијативе Хурикејнса, Ти Џеј Перенара је одлично проиграо Питера Умагу Јенсена испред статива а друге центар је положио прошавши између Алекса Нанкивела и Ентона Леинарта Брауна. Џордију Барету није било тешко да успешно изведе трансформацију за 7:0.

Средином првог полувремена Чифси су укњижили своје прве поене на сусрету преко Демиена Мек Кензија. Аријер је исправио грешку са почетка меча подесивши нишанске справе за прециза шут из казне.

Који трен касније, домаћи су извели одличну акцију из скрама по левој страни терена. Питер Умага Јансен је лепо проиграо Веса Гусена који му је вратио лопту а други центар Хурикејнса је положио уз саму аут линију. Џорди Барет је за мало био непрецизан за трасформацију после другог есеја Питера Умаге Јенсена.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Два минута пред олдазак на одмор Кобус Ван Вик је у једном раку у акцији Чифса џудо захватом изврнуо и бацио Бреда Вебера. Главни судија меча Џејмс Дулман је прво досудио казну а после разговора са колегом у ТВ студију Мајком Фрејзером, показао је и жути картон Јужноафрикансцу на крилу Урагана.

У наставку, Чифси су успели да искористе бројчану предност на терену. Из казне су лопту испуцали у аут, добро извели убацивање, и акцију кроз дијагоналу развили по левој страни игралишта коју је на крилу есејем круниосао Шон Ваинуи. Демиен Мек Кензи је са саме аут линије и са око 50 метара прецизно извео шут за 12:10.

Међутим, у наставку, уместо да примире игру Чифси су срљали. У једној од многобројних исхитрених и неорганизованих акција, додавање је пресекао Арди Савеа. Касније се у наставку контре коју је развио Ти Џеј Перенара талонер Ден Колс нашао готово на крилу, и успео да пренесе лопту иза гол линије и положи је. Џорди Барет је поново промашио трансформацију али је погодио после есеја Кобуса Ван Вика.

Само што се вратио у игру после десет минута одслужених на клупи за кажњене, Јужноафриканца је на крилу шутем пронашао Џорди Барет. Кобус Ван Вик је неометан покупио лоопту продро даље ка стативама и положио је.

На 15 минутадо краја утакмице Чифси су се приближили на шест поена разлике есејем Мича Карпика. Резервни крилни треће линије мелеа који је због повреде одменио капитена Сема Кејна, завршио је акцију коју су Поглавице започеле казном, односно испуцавањем лопте у аут, добрим извођењем исамог убацивања и  молом којим су је пренели преко гол линије.

Ипак, наду да би можда могли да остварепрву победу у Супер рагби Аотеарои Чифсима је одклонио Били Проктор. Резервиста је одлично испратио акцију саиграча коју је започео још један играч са клупе Џејми Бут. При паду приликом обарања резетвни деми је проиграо Билија Проктора који је без проблема урчао у есеј и положио између статива, а Џорди Барет претворио поентирање играча дијагонале.

Есеј Билија Проктора био је од пресудне важности за Хурикејнсе јер им је донео преко потребни бонус бод у наставку трке за наслов шампиона.

ХУРИКЕЈНС – ЧИФС 31:18 (12:3)

Стадион Скај у Велингтону

Гледалаца: 21.489

Главни судија: Џејмс Дулман (Нови Зеланд)

Помоћници: Бен О` Кифи (Нови Зеланд), Брендон Пикерли (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Мајк Фрејзер (Нови Зеланд).

ХУРИКЕЈНС: Бен Меј, Ден Колс, Тајрел Ломакс, Џејмс Блеквел, Скот Скрафтон, Рид Принсеп, Ду Плесис Кирифи, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Џексон Гарден Бачоп, Вес Гусен, Винс Асо, Питер Умага Јенсен, Ккобус Ван Вик, Џорди Барет

Асафо Аумуа, Тевита Мафилео, Поури Ракете Стонс, Кејн Ле` аупепе, Деван Фландерс, Џејми Бут, Били Проктор, Јона Лоуве

ЕСЕЈИ: Питер Умага Јенсен (8` 27`), Ден Колс (50`), Кобус Ван Вик (56`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џорди Барет (9`, 57`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Кобус Ван Вик (38`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЧИФС: Оли Норис, Самисони Таукеиахо, Непо Лаулала, Наитоа Ах Куои, Мичел Браун, Лук Џејкобсон, Сем Кејн, Пита Гус Совакула, Бред Вебер, Кејлеб Траск, Шон Ваинуи, Алекс Нанкивел, Ентон Леинарт Браун, Шон Стивенсон, Демиен Мек Кензи

Бредли Слејтер, Роб Коб, Агнус Таавао, Тупоу Ваа` и, Мич Карпик, Лисати Мило Харис, Куин Тупаеа, Кини Нахоло

ЕСЕЈИ: Шон Ваинуи (44`), Мич Карпик (65`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Демиен Мек Кензи (45`)

КАЗНЕ: Демиен Мек Кензи (25`, 53`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.