ЗЛАТНИМ ПОЕНОМ КРУСЕЈДЕРСИ САВЛАДАЛИ НА ГОСТОВАЊУ ХУРИКЕЈНСЕ

ДОНЕО ПОБЕДУ: Ричи Мо` унга (крајњи десно) слави победу са Крсташима

Златним поеном постигнутим из шута из одскока, у другом минуту продужетка утакмице одигране на стадиону Скај у Велингтону, Ричи Мо` унга је донео победу Крусједерсима 30:27 (17:17) на гостовању Хурикејнсима, чиме је улепшао јубилеј,  левом стубу Крсташа и Ол блекса Џо Муди који је одиграо своју 100. утакмицу у најјачем такмичењу клубова јужне хемисфере, највероатније и света. 

Није клише, заиста се водила велика борба у престоници Новог Зеланда где су се две екипе пратиле у стопу и смењивале у вођству. Као прилог овој тврдњи иде и чињеница да је победник решен у продужетцима, златним поеном, што је тек други пут виђено у историји Супер рагби Аотеарое који је увео ово правило пробно ове сезоне. Први пут златни поен је одлучио утакмицу синоћ у Данидену где је Демијен Мек Кензи донео победу Чифсима 26:23 на гостовању Хајлендерсима казненим ударцем у продужетку.

Домаћини су повели у деветом минуту казненим ударцем Џордија Барета. Међутим, увек добри Крусједерси су од 11. до 25. минута направили серију од 14:0 са два есеја Џорџа Бриџа и две трансформације Ричија Мо` унге.

Који трен касније, Нгани Лаумапе је направио хаос у одбрани Крсташа и положио, а Џорди Барет био сигуран за додатна два поена.

Ричи Мо` унга је утвратио казном.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Одмах после почетног ударца Џулијен Савеа се прво изборио за лопту у ваздуху која је дошла до Џејмса Блеквела. Играч друге линије мелеа је започео напад и проиграо Џулијена Савеу који је испринао до есеј простора и положио у сам угао.

Џорди Барет је успешно извео трансформацију из најнеповољније позиције, са готово аут линије за изједначење 17:17.

У надокнади времена у првом делу игре, Хурикејнси су постигли есеј али је био поништен јер се на примедбу капитена Крусједерса Скота Барета, а уз проверу судије у ТВ студију Глена Њумена, установило на успореном снимку да је после чишћења рака од стране Скота Барета, Нгани Лаумапе ухавио за врат старијег од браће Барети на земљи га ударио подлактицом у пределу главе.

Одлука главог судије утакмице Пола Вилијамса да покаже првом центру Хурикејнса само жути картон за преступ је била преблага, односно, погрешна јер је Нгани Лаумапе заслжио црвени.

Ипак, и са играчем мање на терену, Хурикејнси су успели поново да поведу јер је у првим моментина другог полувремена Вес Гусен постигао есеј који је Џорди Барет трансформисао.

Ричи Мо` унга и Џорди Барет су разменили казне пре него што је Севулони Рис полагањем омогућио претварање Ричију Мо` унги за ново изједначење што је отварач Крусејдерса и Ол блекса искористио.

У 79. минуту Ричи Мо` унга је имао прилику да напраи превагу и донесе победу Крсташима али је његов ударац из шута изодскока био не прецизан.

ХУРИКЕЈН – КРУСЕЈДЕРС 27:27 (17:17)

Стадион Скај у Велингтону

Гледалаца: 15.000

Главни судија: Пол Вилијамс (Нови Зеланд)

Помоћници: Мајк Фрејзер (Нови Зеланд), Брендон Пикерли (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Глен Њуман (Нови Зеланд).

ХУРИКЕЈНС: Хсавиер Нумиа, Ден Колс, Тајрел Ломакс, Џејмс Блеквел, Исаиа Вокер Леавр, Рид Принсип, Арди Савеа, Деван Флендерс,  Лук Кембел, Рубин Лов, Вес Гусен, Нгани Лаумапе, Питер Умаха Јенсен, Џулијен Савеа, Џорди Барет

Асафо Аумуа, Тевита Мафилео, Алекс Фидоув, Скот Скрафтон, Ваеа Фифита, Ду Плесис Керифи, Џонатан Тауматеине, Били Проктор

ЕСЕЈИ: Нгани Лаумапе (28`), Џулијен Савеа (31`), Вес Гусен (43`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џорди Барет (29`, 32`, 44`)

КАЗНЕ: Џорди Барет (9`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Нгани Лаумапе (40`+2`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

КРУСЕЈДЕРС: Џо Муди, Коди Тејлор, Оливер Јагер, Скот Барет, Семјуел Вајтлок, Фетукамкамо Даглас, Сионе Хавили Талитуи, Кален Грејс, Брајан Хол, Ричи Мо` унга, Џорџ Бриџ, Давид Хавили, Џек Гудхју, Савулони Рис, Вил Џордан

Броди Мек Алистер, Џорџ Боувер, Мајкл Алаалатоа, Мајкл Дунши, Том Сендерс, Мичел Дзрмонд, Далас Мек Лиод, Лестер Фаинга` ануку

ЕСЕЈИ: Џорџ Бриџ (12`, 23`), Севулони Рис (65`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (12`, 24`, 66`)

КАЗНЕ: Ричи Мо` унга (30`, 57`)

ДРОП ГОЛОВИ: Ричи Мо` унга (80`+2`)

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.