ОЛ БЛЕКСИ РАЗБИЛИ АУСТРАЛИЈУ, ЗАДРЖАЛИ БЛЕДИСЛОУ КУП

ОПЕТ СЛАВИЛИ ПРОТИВ АУСТРАЛИЈЕ: Вил Џордан и Арди Савеа славе есеј крила Новог Зеланда

И у другом Бледислоу куп тест мечу, уједно бодованом и за Првенство четири нације, Ол блекси су разбили Валабисе 57:22 (21:15) на терену стадиона Иден парк у Окланду, задржали пехар у свом поседу на још годину дана доказавши да су Аустралијанци у овом тренутку класом далеко од њих.

Озји су се држали у сусрету првом полувремену. Чини се да су апсурдно кола по Аустралију кренула низбрдо када су имали играча више на терену искључењем Ардија Савее на десет минута почетком другог дела игре јер су до краја утакмице Ол блекси постигли пет есеја од укупно осам.

На самом почетку тест меча, Аустралија је стекла територијалну предност јер су изборили казну у скраму и испуцавањем лопет у аут прешли на половину Новог Зеланда где су после доброг извођења убацивања направили фазу после рака. Акција гостију се одвила по левој страни терена али је додавање Ное Лолесиа ка Ендруу Келавеју прозрео Реико Иоане, пресекао га испред својих 22 метара и испринтао до статива и положио.

Ричи Мо` унга је трансформисао полагање универзалца у дијагонали који се за овај меч са крила преселио на другог центра.

Који трен касније, Марика Короибете направио је хаос по левој страни терена. Валабиси су брзо проследили лопту на спротни крај игралиша која је стигла до Ендруа Келавеја. Десно крило Аустралије је положило у сам угао а Ноа Лолесио је као и на утакмици пре недељу дана, промашо трансформацију за изједначење.

Ол блекси су имали прилику да повисе вођство али су се одлучили да уместо на гол, лопту испуцају у аут. Нису успели у намери да постигну есеј молом после аута па су у следећој, сличној прилици се одлучили на ударац на стативе. Међутим, као да је Ноа Лолесио “заразио” Ричија Мо` унгу који је промашио мету.

Акира Иоане је у 24. минуту направио одлучујући продор, промешавши одбрану Аустралије. У правом тренутку је проиграо Демијена Мек Кензија који је кошаркашким додавањем упослио Бродија Реталика а играч друге линије мелеа отрчао до статива где је поентирао. Есеј првотимца Чифса је трансформисао Ричи Мо` унга.

Ноа Лолесио је коначно подесио нишанске справе у 30. миуту када је погодио гол из казненог ударца али је то била мала утеха Валабисима јер су Ол блекси већ три минута касније постигли трећи есеј.

Овог пута у листу стрелаца уписао је Арди Савеа који је уз помоћ Кодија Тејлора успео да пренесе лопту преко гол није подигавши је из рака.  Ричи Мо` унга је поново био сигуран за додатна два поена.

Ипак, Валабиси су узвратили пред одлазак на одмор. Имали су скрам на пет метара од гола Ол блекса. Закренули су меле у лево, преварили Новозеланђане да ће наставити акцију у десну страну, међутим, Тејт Мек Дермот је подигао лопту, у заломио у лево. Преварио Далтона Папали` ија и бацио се између статива. Ноа Лолесио је трансформисао полагање демија за 21:15 на полувремену.

Гости су почетком других 40 минута имали бројчану предност јер је Арди Савеа морао на клупу за кажњене јер му је главни судија меча Брендон Пикерли показао жути картон због ометања противника у раку,

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић

Ипак, и са играчем мање, Ол блекси су постигли четври есеј. Ерон Смит је повукао по десној страни терена. Лажним пасом у десно се ослобдио противника, наставио пробој, и у пресудном моменту додао лопту у лево Кодију Тејлору који је био у пуном трку. Талонер Крусејдерса незаустављиво наставио ка есеј простору гдеје положио. Ричи Мо` унга је опет био преизан из трансформације.

Демијен Мек Кензи је у 53. минуту са своје половине, са готово 60. метара упутио прецизан шут на гол из казне на одушевљење гледалаца окупљених на трибинама стадиона Иден парк.

Већ у следећем минуту, је уследила нова катастрофа по Валабисе. Севулони Рис је прочитао намеру Мета То` оуме који је хтео да проигра Ендруа Келавеја. Пресекао је додавање првог центра ка десном крилу и испринтао до статива. Ричи Мо` унга је имао лаган задатак да трансформише есеј Фиџијанца у редовима Новозеланђана.

Који трен касније, Ерон Смит је поново фантастично упослио Кодија Тејлора. Деми Хајлендерса је подигао лопту из рака, послао је ка талонеру Крсташа који је са све Џорданом Уелесеом на леђима утрчао у есеј простор Аустралије. Ричију Мо` унги као да су досадиле трансформације па је ону после поентирања Кодија Тејлора промашио.

Пет минута касније, Арди Савеа који је одслужио казну жутог картона, је изиграо одбрану Аустралије, додао лопту до Вила Џордана. Универзалац у дијагонали Крсташа је положио у сам угао. То није представљало проблем  Баудену Барету који је одменивши Ричија Мо` унгу, био прециза са готово аут линије.

Ендру Келавеј је и на овом сусрету постигао два есеја, положивши у 70. минуту. Ноа Лолесио је био сигуран такође са готово аут линије за 50:22.

Међутим, ни ту није био крај узбуђењима. Колико су Ол блекси упорни и колики су борци доказали су у самој завршници сусрета. Иако је 80. минут увелико  истекао и играо се 83., ни једна екипа није желела да заврши утакмицу.   Настављали су игру. Вил Џордан је прешао на половину Валабиса, био заустављен уз десну аут линију али је приликом пада успео офлоудом да упосли Давида Хавилија. Још један из редова Крусејдерса је истрчао до близу гола и постигао осми есеј за Нови Зеланд.

Бауден Барет је трансформацијом после полагања Давида Хавилија поставио коначних 57:22 чиме Аустралијанци ни после пуних 35 година нису осетили сласт победе на Иден парку.

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА 57:22 (21 :15)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 25.121

Главни судија: Брендон Пикерли (Нови Зеланд)

Помоћници: Пол Вилијамс (Нови Зеланд), Мајк Фрејзер (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Глен Њумен (Нови Зеланд)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џорџ Баувер, Коди Тејлор, Непо Лаулала, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Акира Иоане, Далтон Папали` и, Арди Савеа, Ерон Смит, Ричи Мо` унга, Севулони Рис, Давид Хавили, Реико Иоане, Вил Џордан, Демијен Мек Кензи

Самисони Таукеи` ахо, Карл Ту` инукуафе, Агнус Та` авао, Скот Барет, Лук Џејкобсен, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Џорди Барет

ЕСЕЈИ: Реико Иоане (4`), Броди Реталик (24`), Арди Савеа (33`), Коди Тејлор (47`, 61`), Севулони Рис (54`), Вил Џордан (65`), Давид Хавили (80` + 2`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (5`, 25`, 34`, 48`, 55`), Бауден Барет (66`, 80` + 3`)

КАЗНЕ: Демијен Мек Кензи (53`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Арди Савеа (42`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

АУСТРАЛИЈА: Џејмс Слипер, Брендон Паенга Амоса, Алан Алаалатоа, Дарси Свајн, Мет Филип, Лахлан Свинтон, Мајкл Хупер, Роб Валентини, Тејт Мек Дермот, Ноа Лолесио, Марика Короибете, Мет То` оума, Хантер Паисами, Ендру Келавеј, Том Бенкс

Џордан Уелесе, Скот Сио, Таниела Тупоу, Лукан Салакаиа Лото, Хари Вилсон, Ник Вајт, Лен Икитау, Рис Хоџ

ЕСЕЈИ: Ендру Келавеј (8`, 68`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ноа Лолесио (70`)

КАЗНЕ: Ноа Лолесио (30`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.