ВАЛАБИСИ И СПРИНГБОКСИ ОТВАРАЈУ ПОСЛЕДЊИ КУП ТРИ НАЦИЈЕ

КАПИТЕН АУСТРАЛИЈЕ РОКИ ЕЛСОМ У ОКРШАЈУ СА ЈУЖНОАФРИКАНЦИМА
КАПИТЕН АУСТРАЛИЈЕ РОКИ ЕЛСОМ У ОКРШАЈУ СА ЈУЖНОАФРИКАНЦИМА

Окршајем на стадиону Аустралија у Сиднеју између домаћина и Јужноафричке Републике сутра у 12 сати по централно европском времену почеће такмичење три првопласиране репрезентације с листе Међународног рагби борда, три најјаче селекције јужне хемисфере, самим тим и света, три национална тима који су  Енглезима 2003. допустили да једини поред њих постану светски шампиони, једноставно речено Куп три нације.

Обзиром да је година светског првенства ове сезоне надигравања „три владара планате“ одвијаће се двокружно. Свака од селекција одиграће по једну утакмицу са сваким ривалом на свом и гостујућем терену уместо тромеча какав је случај када се не одржава Мондијал.

КАПИТЕН СПРИНГБОКСА ЏОН НА ПРЕТХОДНОМ МЕЧУ У ДУЕЛУ СА ВАЛАБИСИМА
КАПИТЕН СПРИНГБОКСА ЏОН НА ПРЕТХОДНОМ МЕЧУ У ДУЕЛУ СА ВАЛАБИСИМА

Уједно, овогодишњи је и последњи Куп три нације који ће отићи у историју јер ће се елити спорта с лоптом јајастог облика од 2012. прикључити Аргентина, тако да ће Пумаси заједно с Ол блексима, Спрингбоксима и Валабисима формирати Куп четири нације.

У последњем, јубиларном 15. Купу три нације Новозеланђани су браниоци титуле. Десети трофеј лане су осваојили у великом стилу, поразивши противнике у свакој утакмици што до сад није успело ни једној селекцији а прикупили су и рекордних 27 бодова.

ВИНАНД ОЛИФИЈЕР У АКЦИЈИ ПРОТИВ ВАЛАБИСА
ВИНАНД ОЛИФИЈЕР У АКЦИЈИ ПРОТИВ ВАЛАБИСА

Ипак, част да отворе престижни турнир, задњи у формату у каквом га данас познајемо припала је Аустралији и Јужној Африци. Победнику овог дуела припашће друго место на најновијој листи Међународног рагби борда на коме су данас домаћини окршаја док је прво резервисано за Нови Зеланд. Валабиси који су пре седам дана на опште запрепашћење многих претрпели први пораз од Самое 32:23 на истом стадиону на коме ће угостити сутра Јужну Африку, имају улогу фаворита јер је селектор Питер Де Вилијерс у највећи град Аустралије довео практично други тим. Чак 20 стандардних репрезентативаца је остало на југу Црног континента. Слично је урадио Де Вилијерсов претходник Џејк Вајт пре четири године а учинак Спрингбокса на Мондијала у Француској пре четири године је познат.

Управо чињеница да ће Светско првенство почети нешто мање од две недеље по окончању Купа три нације указује на то да ће главни стратези сигурно одмарати неке од кључнх играча што Јужноафриканци увелико а многи би рекли и паметно, раде.

ПЕХАР НАМЕЊЕН ОСВАЈАЧУ КУПА ТРИ НАЦИЈЕ
ПЕХАР НАМЕЊЕН ОСВАЈАЧУ КУПА ТРИ НАЦИЈЕ

ОСВАЈАЧИ КУПА ТРИ НАЦИЈЕ

1996. НОВИ ЗЕЛАНД

1997. НОВИ ЗЕЛАНД

1998. ЈУЖНА АФРИКА

1999. НОВИ ЗЕЛАНД

2000. АУСТРАЛИЈА

2001. АУСТРАЛИЈА

2003. НОВИ ЗЕЛАНД

2004. ЈУЖНА АФРИКА

2005. НОВИ ЗЕЛАНД

2006. НОВИ ЗЕЛАНД

2007. НОВИ ЗЕЛАНД

2008. НОВИ ЗЕЛАНД

2009. ЈУЖНА АФРИКА

2010. НОВИ ЗЕЛАНД

2011. ?

РАСПОРЕД УТАКМИЦА КУПА ТРИ НАЦИЈЕ

Сутра, 23. јули:

АУСТРАЛИЈА – ЈУЖНА АФРИКА

30. јули:

НОВИ ЗЕЛАНД – ЈУЖНА АФРИКА

6. август:

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА

13. август:

ЈУЖНА АФРИКА – АУСТРАЛИЈА

20. август:

ЈУЖНА АФРИКА – НОВИ ЗЕЛАНД

27. август:

АУСТРАЛИЈА – НОВИ ЗЕЛАНД

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.