САМОА ОСТАЛА У ТРЦИ ЗА ЧЕТВРТФИНАЛЕ

ЏОРЏ САУВЕРС У ПРОДОРУ ПРОТИВ ФИЏИЈА
ПОБЕДИЛИ КОМШИЈЕ, ОСТАЛИ У ИГРИ ЗА НОК АОУТ ФАЗУ: Џорџ Стауерс у продору против Фиџија.

У окршају пацифичких комшија и великих ривала у оквиру групе Д, одиграном пред готово 60 хиљада љубитеља рагбија окупљеним на трибинама стадиона Иден парк у Окланду који је био пресудан за даљу судбину обе репрезентације, Самоа је победила Фиџи 27:7 (12:0) и тиме је одржала шансе за пласман у четвртфинале Светског првенства у домену реалног и могућег.

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић.
ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић.

Прво полувреме је протекло у знаку рагбиста у плавим дресовима који су га решили у своју корист са 12:0 захваљујући прецизности Тусија Писија . Отварач је погодио три казне и једном био прецизан из ударца из одскока.

Самоанци су у првих 40 минута сусрета два пута прешли гол линију Фиџија али је у обе ситуације Брус Лоренс арбитар са Новог Зеланда, поништио есеје после асистенције колеге из телевизијског студија Енгелза Грама Хјуза. На успореном снимку било је очигледно да у првом случају Самоанци нису успели да положе лопту у есеј простор док им је у дргом лопта испала у напред.

Фиџијанци никако нису успевали да дођу до своје препознативље игре која се одликује одличним и атрактивним акцијама играча дијагонале. Један од главних разлога за то је превелики број грешака при додавању, извођењу аута и затвореног скрама. И када су успевали да превазиђу све те потешкоће безпотребно су користили играче дијагонале у обезбешивању ракова уместо да су их користили за игру која им је специјалност.

Први есеј Самое постигао је Кахн Фотуалии. Деми Крусејдерса подигао је лопту из рака и положио је иза гол линије а Туси Писи који је отворио друго полувреме четвртим прецизним ударцем из казне промашио је трансформацију.

КАН ФОТУАЛИИ ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ НА МЕЧУ
КАН ФОТУАЛИИ ПОСТИЖЕ ЈЕДИНИ ЕСЕЈ НА МЕЧУ

Вођство ривала 20:0 коначно је натерало Фиџи да заигра конкретније. Кували су акцију по средини терена а зачинио је крили треће линије Нетани Едвард Талеи поентирањем док је Васисеа Седре Лувенијали био сугуран за претварање.

Међутим, већ у следећем нападу Само је узвратила истом мером преко чепа Џорџа Сауверса који је постигао есеј на позицији крила. Пол Вилијамс је закључио меч трансформацијом за коначних 27:7.

Имали су Фиџијанци прилике у самој завршници меча, у последњих десет минута, можда и да узму бонус бод али им је поново недостајало концетрације, умећа а и среће у кључним моментима.

Самои остаје меч са светским шампионима за пласман у нок аут фазу Мондијала. Ако успеју на направе чудо и победе Јужну Африку за четири дана рагбисти с пацифика пласираће се у четвртфинале смотре најбољих репрезентација планете где нису били још од 1995. године.

ВЕРЕНИКИ ГОНЕВА У КОНТАКТУ СА САМОАНЦИМА
ВЕРЕНИКИ ГОНЕВА У КОНТАКТУ СА САМОАНЦИМА

ФИЏИ – САМОА (0:12)

Стадион Иден парк у Окланду.

Гледалаца: 59.000.

Главни судија: Брус Лоренс (Нови Зеланд).

Помоћници: Горџ Кленси (Ирска), Стјуарт Терхиџ (Енглеска).

Судија у ТВ студију: Грам Хјуз (Енглеска).

ФИЏИ: Кампезе Маафу, Суниа Кото, Деакон Ману, Секо Калоу, Леоне Накарава, Нетани Едвард Талеи, Мала Равуло, Сиса Којамаиболе, Немиа Кенатале, Ники Литл, Наиполиони Налага, Серемаиа Баи, Габриеле Ловобалаву, Венерики Гонева, Кини Муримуривалу.

Талемаитога Дауту Туапати, Сетефано Сомоца, Рупени Насига, Акапуси Кера, Витори Тому Буатава, Алберт Џејмс Вуливули, Васисеа Седре Лувенијали.

ЕСЕЈ: Нетани Едвард Талеи (67`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Васисеа Седре Лувенијали (68`).

САМОА: Сакариа Таулафо, Махонри Швалгер, Сенсус Џонстон, Даниел Лео, Кејн Томпсон, Таиасина Туифуа, Маурие Фаасавалу, Џорџ Соверс, Кахн Фотуалии, Туси Писи, Алесана Туилаги, Сеилала Мапасуа, Џорџ Писи, Саилоси Тагицакибау, Пол Вилијамс.

Тии Пауло, Ентони Перенисе, Филипо Лавеа Леви, Манаиа Салавеа, Џереми Суа, Елиота Фуимаоно Саполу, Џејмс Соиало.

ЕСЕЈИ: Кахн Фотуалии (62`), Џорџ Соверс (70`).

КАЗНЕ: Туси Писи (6`, 10`, 27`, 44`).

ДРОП ГОЛОВИ: Туси Писи (13`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.