ВЕЛШКЕ ФРАНШИЗЕ УВОДЕ СЕЛЕРИ КАП

КРОЋЕЊЕ РАЗЈАРЕНОГ ЗМАЈА: Мудра одлука челника четири велшке франшизе.
КРОЋЕЊЕ РАЗЈАРЕНОГ ЗМАЈА: Мудра одлука челника четири велшке франшизе.

Челници четири велшка региона, односно четири професионална тима који представљају Велс у европским такмичењима, договорили су се о увођењу селери капа. Уговорено је ограничење годишњег буџета који се односи на плате играча и не укључује финансирање развојних пројеката и академија. Руководиоци франшиза Оспрејс, Кардиф Блуз, Њупорт Гвент Драгонс и Тлалетли Скарлетс пристали су да од следеће сезоне укупни фонд за плате првотимаца не сме прелазити 3, 5 милиона британских фунти.

Овакав корак је предузет у циљу развоја и промоције домаћих играча који можда и не добијају праву прилику за доказивањем од „плаћеника“ из других земаља у којма предњаче рагбисти с јужне хемисфере. Самоинцијативу клубова с великим одобравањем поздравили су водећи људи из Рагби савеза Велса који годишње само у четири франшизе улију 6 милиона фунти. Уговор представника региона примењиваће се у периоду од јуна 2012. до јула 2013., односно једну сезону после које ће се сагледати ефекти селери капа и даља примена истог.

Ово ће бити први пут од како је рагби постао професионалан спорт да ће се у Велсу увести ограничење буџета. Рагбисти из Земље змајева увидели су потенцијал који поседују и сасвим је јасна решеност да се развија домаћи таленат. Велс је на недавно завршеном Светском првенству на Новом Зеланду, по многима, остварио неочекивани успех. Исти су обеђени да су Келти на Мондијалу могли и боље од четвртог места да није било спорне одлуке Алана Роланда у полуфиналу против Француске када је у 19. минуту меча престрого доделио црвени картон капитену Велса Сему Ворбартону.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.