ВЕЛШАНИ ОСВОЈИЛИ ТРИПЛ КРАУН У СРЕД ЛОНДОНА

СРЕДИЛИ ЕНГЛЕЗЕ, ОСВОЈИЛИ ТРИПЛ КРАУН: Рагбисти Велса.
СРЕДИЛИ ЕНГЛЕЗЕ, ОСВОЈИЛИ ТРИПЛ КРАУН: Рагбисти Велса.

Есејем резервисте Скота Вилијамса Велшани су избегли реми на Твикенхему савладавши Енглеску 19:12 (6:9) и тиме заокружили низ победа против секеција са Британије чиме су освојили Трип карун, 20 пут од формирања најпрестижнијег репрезентативног такмичења Европе, први пут у Лондону.

Успех Змајева је утолико већи ако се има на уму да су били десат минта с играчем мање јер је Рис Присланд зарадио жути картон почетком другог полувремена оборивши Алекса Крбисиера из казне и тиме на недозвољен начин спречио Енглезе да поентирају. Двадесетогодишњи Овен Фарел, син Ендија Фарела, помоћног тренера Црвених ружа, који је за ову утакмицу са првог центра био премештен на отварача, четвртом казном повисио је предност домаћина на 12:6.

ОПРАВДАО ПОВЕРЕЊЕ, ПОСТИГАО СВЕ ПОЕНЕ ЗА ЕНГЛЕЗЕ: Овен Фарел.
ОПРАВДАО ПОВЕРЕЊЕ, ПОСТИГАО СВЕ ПОЕНЕ ЗА ЕНГЛЕЗЕ: Овен Фарел.

У првих 40 минута није било резултатских турбуленција без обзира што су обе стране приказале изузетно добар рагби. Шутери су били у главним улогама јер су одбдране биле непролазне а у том надигравању млађани Фарел оправдао је указано повере добијањем шансе да стартује као кретаор игре испред искуснијег и доказаног Тобија Флуда, три пута погодивши гол док је Ли Халфпени био прецизан из две од четири ситуације.

С играчем мање Велшани нису паничили. Лагано су убијали игру и време преко играча мелеа који успевали да задрже лопту у свом поседу. Минут пре повратка Риса Присланда на терен Халфпени је смањио предност Енглеза на три разлике да би још једном казном у 72. минуту универзалац у дијагонали Кардиф Блузса и Змајева донео свом националном тиму изједначење. Тада се чинило да ће се утакмица завршити ремијем који би више одговарао домаћинима јер би на тај начин спречили Велс да освоји Трип краун.

ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ: Скот Вилијамс постиже једини и одлучујући есеј на Твикенхему.
ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ: Скот Вилијамс постиже једини и одлучујући есеј на Твикенхему.

Међутим, изванредим пожрвовањем и способношћу и ним залагењм Скота Вилијамса ситуација се променила. Момак који је почетком другог полувремена због повреде заменио Џејмија Робертса у контри Енглеза отео је лопту из руку Кортнија Лоувса, после кратког продора увидевши да је окружен противницима упутио је у празан простор, покупио сопствени шут испред есеј простора и положио између статива за делиријум присталица момака у црвеном на трибинама Твикенхема и широм Велса. Ли Халфпени је био сигуран за претварање.

Без обзира што је остало мање од три минута до краја утакмице Енглези се нису мирили са поразом који је био све очигледнији. Сабили су госте испред гол линије. Три пута су лопту из казне упућивали у аут као би евентуално постили есеј и тиме извукли седам поена са намером да покваре славље Велшанима. И били су јако близу јер је Дејвид Стретл успео да продре у есеј простор ривала али није могао да поклопио лопту јер су га у пресудним тренутцима „спаковали“ Ли Халфпени, Џорџ Норт и Џонатан Дејвис.

ДЕТАЉ С МЕЧА ЕНГЛЕСКА - ВЕЛС: Дејвид Стретл у загрљају Џонатана Дејвиса.
ДЕТАЉ С МЕЧА ЕНГЛЕСКА - ВЕЛС: Дејвид Стретл у загрљају Џонатана Дејвиса.

Велс је освојио двадесети Трипл краун и сада је само три у заостатку за Енглезима који држе рекорд у овом сегменту Купа шест нација. Изабранике  Ворена Гетланда од освајања најпрестижнијег турира Еврпое само деле мечеви против Италије и Француске које ће у последња два кола играти на свом стадиону Миленијум у Кардифу.

У случају да сутра Шкоти у Единбургу на Марејфилду у оквиру последњег меча треће рунде Купа шест нација направе изненађење готово равно спектаклу и победе Французе, Велшани би сигурно били на само корак од освања такмичења.

ЕНГЛЕСКА – ВЕЛС 12:19 (9:6).

Стадион Твикенхем у Лондону.

Гледалаца: 82.000

Главни судија: Стив Велш (Аустралија)

Помоћници: Питер Фицгибон (Ирска), Паскал Гузер (Француска).

Судија у ТВ студију: Иан Рамиџ (Шкотска).

ЕНГЛЕСКА: Алекс Корбисиеро, Дилан Хартли, Ден Кол, Мориз Бота, Гиоуф Парлинг, Том Крофт, Крис Робшоу, Бен Морган, Ли Диксон, Овен Фарел, Дејвид Стретл, Бред Берит, Ману Самоа Туилаги, Крис Ештон, Бен Фоден.

Роб Вебер, Мет Стивенс, Кортни Лоувс, Фил Доусон, Бен Јангс, Тоби Флуд, Мајк Браун.

КАЗНЕ: Овен Фарел (24`, 30`, 39`, 46`).

ВЕЛС: Гетлин Џенкинс, Кен Овенс, Адам Џонс, Алун Вин Џонс, Иан Еванс, Дан Лидијат, Сем Ворбартон, Тоби Фалетау, Мајк Филипс, Рис Присланд, Џорџ Норт, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Алекс Чубрет, Ли Халфпени.

Ричард Хибарт, Пол Џејмс, Рајан Џонс, Џастин Типурић, Лоид Вилијамс, Џејмс Хук, Скот Вилијамс.

ЕСЕЈ: Скот Вилијамс (76`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Ли Халфпени (77`),

ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ОСВАЈАЧУ КУПА ШЕСТ НАЦИЈА
ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ОСВАЈАЧУ КУПА ШЕСТ НАЦИЈА

КАЗНЕ: Ли Халфпени (27`, 35`, 54`, 72`).

ЖУТИ КАРТОНИ: Рис Присланд (44`).

ПАРОВИ И РЕЗУЛТАТИ ТРЕЋЕГ КОЛА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА

Данас:

ИРСКА – ИТАЛИЈА 42:10 (17:10)

ЕНГЛЕСКА – ВЕЛС 12:19 (9:6)

Сутра:

16:00 ШКОТСКА – ФРАНЦУСКА, Марејфилд, Единбург

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.