БЛУЗИ СЕ ПРОТИВ ХУРИКЕЈНСА ВРАТИЛИ НА ПОБЕДНИЧКУ СТАЗУ

ЗАУСТАВЉЕНИ У ОКЛАНДУ: капитен Урагана Арди Савеа у продору против Плаваца

У дербију северног острва Новог Зеланда чиме је закључено шесто коло Супер рагби Аотеарое, у сусрету пуном преокрета и узбуђења одиграном на стадиону Иден парк у Окланду, Блузси су успели да савладају Хурикејнсе 27:17 (10:9).

Просто речено, Урагане је недисципина осакатила. Више од половине првог полувремена су одиграли са играчем мање због жутих картона Ду Плесиса Кирифија и капитена Ардија Савее. У утакмицама високог квалтета као што их гаји Супер рагби Аотеароа, такав луксуз не може се приуштити ако се намерава остварити победа.

У седмом минуту Блузси су направили продор по левој страни терена у акцији у којој су учествовали Марк Телеа, Далтон Папаили` и наретавши госте да направе казну. Уместо на гол, Плавци су се одлучили да испуцају лопту у аут. У молу који је настао потом, изгубили су лопту јер су се Хурикејнси чврсто бранили.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић

Нешто касније, у нападу Урагана, Сем Дери је високо оборио Лука Кембела и главни судија сусрета Брендон Пикерли је досудио казну против играча друге линије Плаваца.

Међутим, на дојаву колеге у ТВ студију Бена О` Кифија, избацио је на десет минута Ду Плесис Кирифија. Жути картон крилни треће линије мелеа Урагана је зарадио због уласка раменом у пределу главе Отереа Блека док је отварач Блузса био на земљи и покушавао да се склони из околине рака. Ду Плеси Кирифи имао је среће том приликом јер делиоц правде Брендон Пикерли не би погрешио и да га је искључио до краја меча, односно, да му је показао црвени картон.

Гости су поново имали шансу да поведу први на мечу али је Џорди Барет са половине терена за мало промашио гол из казненог ударца.  Унивезалац у дијагонали Ол блекса, на овом мечу Урагана на позицији аријера,  у 27. минуту  није поновио грешку јер је место шута било доста ближе стативама чиме су Хуријенси остварили предност 3:0 и то са играчем мање на терену.

Ипак, када су постали поново бројчано изједначени недисциплина је скупо коштала момке базиране у Велингтону. Прво су се Блузси из казне шутем у аут приближили гол линији, а молом касније формираним после доброг убацивања, напредовали ка толико жељеној црти. Урагани су намерно обарали мол а Брендон Пикерли је сасвим оправдано досудио казнени есеј а Ардија Савеу послао на клупу за кажњене на десет минута.

Џорди Барет је у 37. минуту још једним прецизним ударцем из казне смањио вођство Блузса на само један разлике.

Отварач домаћих Отере Блек је 120 секунди касније на исти начин вратио разлику у пређашње стање али је ипак последњу реч у првом полувремену имао Џорди Барет који је у надокнади времена опет приближио Хурикејнсе на један поен заостатка.

Други део меча је одлични Џорди Барет такође отворио још једним казненим ударцем. Овог пута аријер је био прецизан са више од 50. метара чиме су Урагани поново стекли предност.

Радовање гостију није дуго трајало јер је Ти Џеј Фаиане постигао први есеј за домаће ако се не рачуна казнени издејствован у првом полувремену. Отере Блек је трансформисао полагање првог центра чиме су Плавци поново направили преокрет.

Вођство је увећано у 65. минуту када су Блузси играли под предношћу казне и у одличном продору по десој страни игралишта проследили лопту на крило ка Марку Телеи који је положио у сам угао. Отере Блек је са аут линије успео извео претварање за 24:12.

Хурикејнси су на мишиће и упорност, на силу просто речено постигли свој први есеј на мечу преко Рида Принсипа али нажалост по присталице екипе из главног града Аотеарое Џорди Барет је промашио трансформацију.

По истеку последњег минута Отере Блек је из још једне казне повисио предност на десет разлике чиме је после два пораза за редом оверена победа на свом терену.

БЛУЗС – ХУРИКЕЈНС 27:17 (10:9)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 17.000

Главни судија: Брендон Пикерли (Нови Зеланд)

Помоћници: Пол Вилијамс (Нови Зеланд), Џејмс Дулман (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Бен О` Кифи (Нови Зелад).

БЛУЗС: Карл Ту`инукуафе, Лутер Толаи, Офа Ту` унгафаси, Џерард Коувли Туиоти, Сем Дери, Том Робинсон, Далтон Папаили` и, Хоскинс Сутоту, Сем Нок, Отере Блек, Кејлеб Кларк, Ти Џеј Фаиане, Реико Иоане, Марк Телеа, Стивен Перофета

Лени Апиаси, Алекс Хоџман, Непо Лаулала, Џош Худхју, Акира Ииоане, Џонатан Руру, Хари Пламер, Еј Џеј Лем

ЕСЕЈИ: казнени (31`), Ти Џеј Фаиане (51`), Марк Телеа (65`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Отере Блек (52`, 66`)

КАЗНЕ: Отере Блек (39`, 80` + 1`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ХУРИКЕЈНС: Фрејзер Армстронг, Ден Колс, Тајрел Ломакс, Џејмс Блеквел, Скот Скрафтон, Рид Принсип, Ду Плесис Кирифи, Арди Савеа, Лук Кембел, Орбан Легер, Салеси Рајаси, Нгани Наумапе, Били Проктор, Џулијен Савеа, Џорди Барет

Рики Рићители, Хавиер Нумиа, Тевита Мафилео, Исаиа Вокер Ливер, Деван Флендерс, Џонатан Тауматеине, Питер Унага Јенсен, Вес Гусен

ЕСЕЈИ: Рид Принсип (77`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Џорди Барет (28`, 37`, 40`1`, 47`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Ду Плесис Кирифи (17`), Арди Савеа (31`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.