(ГРЕШКОМ) ФАЛСИФИКОВАН ИЗВЕШТАЈ СА СКУПШТИНЕ

Извештај са редовне Скупштине Рагби савеза Србије на који се чекало готово више од месец дана коначно је обелодањен. И не би био толики проблем што су прекршени оквири за доставу Извештаја да исти није фалсификован због чега ће делегат на Скупштини Драган Павловић поднети пријаве Дисциплинској комисији Рагби савеза Србије.

На објављивање фамозног Извештаја чекало се готово месец дана иако је Технички директор РСС Борко Сомборац који је 29. децембра прошле године на Скупштини био и записничар, имао рок од седам дана од одржавања Скупштине да га достави.

Камен спотицања су тачке пет и осам Извештаја. У првом случају, односно тачки пет, стоји да је Скупштина једногласно усвојила да се извештај о раду Управног одбора Рагби савеза Србије допуни што је не тачно јер су делегати гласали за неусвајање извештаја о раду УО РСС о чему је и писао Рагби Озон а што је могло да се прочита на нашој страници одмах по окончању Скупшине http://www.rugbyozone.com/?p=4594.

Други случај фалсификата Записника Скупштине РСС се везује за тачку осам која није ни била на дневном реду. Међутим, у извештају Борка Сомборца стоји да су делегати једногласно усвојили одлуку о именовању Драгана Вукасновића, председника Рагби савеза Србије за лице за заступање и представљање РСС.

Први је, најблаже речено, неправилности у Записнику са Скупштине Рагби савеза Србије примеио Станисав Колунџија, председник Удружења рагби тренера Србије који се одмах огласио. У електронском писму Колунџије Савезу и свим клубовима стоји:

Примили смо Записник са Скупштине РСС одржане 29. децембра 2011.   дана  27. јануара 2012. године и наш коментар је да Записник не одговара истини и ономе што је одлучено на Скупштини РСС, а везано за тачку 5 дневног реда Скупштине РСС која се односи на усвајање Извештаја о раду Управног одбора Рагби Савеза Србије. Скупштина је донела одлуку да се Извештај о раду Управног одбора Рагби Савеза Србије не усвоји. Обављено је и гласање истог и Извешај није усвојен – написао је Колунџија који је навео и следеће:

Испред Удружења рагби тренера Србије дали смо таксативно своју анализу и примедбе о раду Управног одбора. Скупштина РСС се сложила – није било супротних аргумената делегата и дала нам је “зелено светло” да се наш коментар пошаље и прикључи Записнику РСС. Исто је урађено и послато Борку Сомборцу 30. децембра 2011. водитељу записника, што смо послали у прилогу и што се може видети. Овај допис достваљамо Вам као подсетник шта смо рекли и прочитали на Скупштини РСС. Нажалост, непријатно смо изненађени да је овакав Записник направљен и оверен од стране људи који су били присутни на Скупстини РСС. Молимо Вас да исти Записник коригујете према догађањима на самој Скупштини Рагби савеза Србије.

ПОДНОСИ ПРИЈАВЕ: Драган Павловић (десно).
ПОДНОСИ ПРИЈАВЕ: Драган Павловић (десно).

На допис Станислава Колучџије, односно Урдужења рагби тренера Србије реаговао је Драган Павловић, бивши Комесар за развој рагбија Рагби савеза Србије који је на Скупштини био делегат испред Рагби клуба Гвоздена тврђава и оверивач записника:

– Обавештавам Вас да овим путем повлачим свој потпис са Записника са Скупштине Рагби савеза Србије одржане 29. децембра 2011. године у Београду, након примедбе коју нам је доставио господин Станислав Колунџија. Примедбе Колунџије су у потпуности истините.

Павловић је образложио зашто је потписао Записник који је по свему судећи фалсификован:

Морам да објасним због чега сам потписао ову де фактно неистиниту верзију записника, иако сам знао да формолација у тачки 5 како је написана у записнику, много блажа него оно што је стварно речено на Скупштини. Тачка 8 није ни била на Скупштини. Сматрао сам да овај записник, овако како је написан, служи између осталог и за потребе пререгистрације Рагби савеза Србије код Агенције за привредне регистре. Због тога сам потписао овакву верзију, не стављајући никакве примедбе, поготово зато што су то исто пре мене учинили Председник Скупштине Александар Митровић и записничар Борко Сомборац.

Павловић је излагање завршио констатацијом и најавом корака које ће предузети поводом настале ситуације:

На жалост, у српском рагбију је очигледно много важнија форма него суштина. Извињавам се свим члановима Савеза. Уједно, подносим Дисциплинску пријаву, због прекршаја из члана 62. и 63. Дисциплинског правилника Рагби Савеза Србије и против себе и против потпредседника РСС и члана Управног одбора Марка Капора који је такође био оверивач записника, техничког директора РСС Борка Сомборца и председника Скупштине Александра Митровића због довођена у заблуду органе и тела РСС и давања лажних исказа. Како сам на поменутој Скупштини био делегат, сматрам да имам право да поднесем дисциплинску пријаву по службеној дужности, без плаћања таксе.

Редакција Рагби Озона покушала је да ступи у контакт са Борком Сомборцем и Марком Капором како би чуји и другу, односно оптужену страну али на наше позиве није било одговора.

Од прозваних, једино је председник Скупштине РСС нашао за сходно да се јави. Александар Миртовић дугогодишњи рагби радник је за Рагби Озон кратко и конкретно рекао:

Сматрам да је упитању грешка у Записнику и мислим да није било намере да се Записник фалсификује. Та грешка ће се испавити чим пре. Данас или сутра састаће се Управни одбор који ће разматрати ту тему и заказати нову Скуптину.

Интересантно је да по правилу, седнице Скупштине Рагби савеза Србије се снимају видео камером управо због оваквих и сличних случајева како би се у спорним ситуацијама на основу доказа могла утврдити истина. Међутим, пред сам почетак рада Скупштине донета је одлука да се овај скуп челних људи српског рагбија не сними. Да ли је овакав потез случајно повучен остаће мистерија.

One Reply to “(ГРЕШКОМ) ФАЛСИФИКОВАН ИЗВЕШТАЈ СА СКУПШТИНЕ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.