КАЛКУТА КУП ОСТАО НА ТВИКЕНХЕМУ

ЗАДРЖАЛИ ТРОФЕЈ: Крис Робшо, капитен Енглеске с Калкута купом.
ЗАДРЖАЛИ ТРОФЕЈ: Крис Робшо, капитен Енглеске с Калкута купом.

После 80 минута игре на Храму рагбија – стадиону Твикенхем Енглези су против Шкота показали зашто су их стучњаци сврстали међу фаворите за освајање овогодишњег Купа шест нација. Изабраници Стјуарта Ланкастера, рекло би се са лакоћом су изашли на крај са старим непријатењем. Тријумфом  38:18 (19:11) Калкута куп који од 1879. године као награду добија побединк дуела Енглеска – Шкотка остаће у башти Црвених ружа и шесту сезону за редом.

Међутим, уводни тренутци меча нису наговешатавали коначан епилог. Енглези су дошли до раног вођства казном Овена Фарела али су Шкоти убрзо направили преокрет. Стјуарт Хог је учинио одличан продор по десној страни терена. После пар фаза Грег Леидлоу који је за ову такмицу с позиције отварача био прекомандован на демија, подигао је лопту из рака и додао до Шона Мејтланда а Новозеланђанин који је вечерас дебитовао за Шкотску захваљујући пореклу своје бабе и деде постигао први есеј у првом мечу у тегет дресу.

ДЕБИ ИЗ СНОВА: Шон Мејтлад постиже есеј у првој утакмици за Шкотску.
ДЕБИ ИЗ СНОВА: Шон Мејтланд постиже есеј у првој утакмици за Шкотску.

Нови преокрет направио је млађани Фарел, син Ендија помоћног тренера репрезентације и бившег капитена Велике Британије у рагбију 13 а касније центра Црвених ружа, са две казне. Грег Леидлоу синовац легендарног демија Шкотске Роја, је умањио предност још једним казненим ударцем. Овен Фарел је узвратио а Крис Шетон који је примио лопту на десетак метара од гол линије и прошавши кроз двојицу противника најавио пораз гостију.

У трећем минуту другог полувремена још један дебитант се уписао у листу стрелаца, овог пута на супротној страни. Били Твелвтрис коме се указала прилика немогућношћу Ману Самое Туилагија да пребрине повреду скочног зглоба постигао је есеј. Десетак минута касније исто је учнио и Џеф Парлинг.

ЈОШ ЈЕДАН ДЕБИ ИЗ СНОВА: Били Твелвтрис постиже есеј у првој утакмици за Енглеску.
ЈОШ ЈЕДАН ДЕБИ ИЗ СНОВА: Били Твелвтрис постиже есеј у првој утакмици за Енглеску.

Шкоти су из контре оспели да умање предност ривала преко Стјуарта Хога коме је Шон Мејтланд дозволио да поклопи његов шут у противнички есеј простор. Имали су иницијативу после тога али је недостајао завршни ударац у књучним моментима акције, обзиром да им је испадала лопта у напред, тачније Дејвиду Дентону.

Одлучност Енглеза да остваре што убедљивију победу видела се када су пред истек 80. минута одабрали да играју аут уместо да шутирају на гол. Акција после убацивања лопте у коридор и предњи пил оф нису успели али гости дошавши до поседа убрзо су га под притиском препустили противнинку. Овог пута одбрана Шкота није била толико чврста. Рупу је пронашао резервни деми Дани Кер и положио. Енди Фарел је погодио седми пут гол из осмог покушаја обзиром да је био непрецизан после есеја Парлика и поставио коначних 38:18 (19:11).

EНГЛЕСКА – ШКОТСКА 38:18 (19:11).

Стадион Твикенхем у Лондону.

Гледалаца: 82.000.

Главни судија: Алан Роланд (Ирска).

Помоћници: Жером Гарсе (Француска), Франциско Пастрана (Аргентина).

Судија у ТВ студију: Најџел Вајтхаус (Велс).

ЕНГЛЕСКА: Џо Марлер, Том Јангс, Дан Кол, Џо Ланчбури, Џеф Парлинг, Том Вуд, Крис Робшо, Бен Морган, Бен Јангс, Овен Фарел, Мајк Браун, Били Твелвтрис, Бред Берит, Крис Ештон, Алекс Гуд.

Дилан Хартли, Дејвид Вилсон, Мако Вунипола, Кортни Лоус, Џејмс Хаскел, Дани Кер, Тоби Флуд, Дејвид Стретл.

ЕСЕЈИ: Крис Шетон (31`), Били Твелвтрис (43`), Џеф Парлинг (54`), Дани Кер (80`+).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Овен Фарел (32`, 44`, 80`+).

КАЗНЕ: Овен Фарел (3`, 14`, 19`, 38`).

ШКОТСКА: Рајан Грант, Дуги Хол, Јуан Мареј, Ричи Греј, Џим Хамилтон, Аласдир Сторкош, Кели Браун, Џони Бити, Грег Леидлоу, Руард Џексон, Тим Висер, Мет Скот, Шон Ламонт, Шон Мејтланд, Стјуарт Хог.

Рос Форд, Мореј Лоу, Џеф Крос, Аласдир Келок, Дејвид Дентон, Хенри Пиргос, Данкан Вајер, Макс Еванс.

ЕСЕЈИ: Шон Мејтланд (10`), Стјуарт Хог (71`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Грег Леидлоу (72`).

КАЗНЕ: Грег Леидлоу (19`, 40`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.