КРСТАШИ СЛАВИЛИ У ДРБИЈУ НОВОГ ЗЕЛАНДА

НЕЗАУСТАВЉИВ: Немани Надоло гази преко одбране Блузса. ФОТО: Јован Бајић
НЕЗАУСТАВЉИВ: Немани Надоло гази преко одбране Блузса. ФОТО: Јован Бајић

У највећем дербију новозеландски екипа одиграном на стадиону Рагби лига парк у Крајстчрчу, који је отворио друго коло Супер рагбија, Крусејдерси су се искупили пред домаћим навијачима за пораз у премијерном колу од Чифа, убедљивим игром и заслуженом победом 28:13 (13:3) оствареном против Блузса.

Кантерберијанери ће сигурно опростили Крсташима пораз од пре пет дана када су их на њиховом терену поразили Чифси јер свака победа против екипе из Окланда је као злата вредна, поготово ако Плавци долазе у Крајстчрч са епитетом фаворита, што се не дешава тако често.

У веома изједначеној борби која се водила од почетка сусрета, први до предности су дошли Крусејдерси успешним казненим ударцем Ричија Мо` унге.

Не тако добродошли гости из највећег града Новог Зеланда изједначили су на исти начин преко Мета Мек Гахана.

Константан притисак Крсташи су вршили на противника чиме су ушли у 22 метара Блузса и издејствовали казну. Имали су прилику да ударцем на стативе поново да стекну предност од три поена, међутим, определили су се да играју предност.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

Плавци су се бранили из офсајда чиме су Крусејдерси поново издејствовали казну, овог пута на пет метара од гол линије. Ни у овој прилици се нису определили на ударац на стативе, већ је капитен Керијан Рид тражио скрам.

Доминацијом у мелеу натерали су ривала да намерно обара скуп, што глави судија сусрета Пол Вилијамс није толерисао. Сасвим оправдано је досудио казнени есеј између статива. Отварачу Крусејдерса Ричију Мо` унги није било тешко да из веома једноставне позиције буде прецизан за додатна два поена.

И у другом полувремену водила се рововска борба у којој ни једна од екипа није створила, односно реализовала шансе за постизање есеја. Без обзира што је семафор мировао готово све до половине другог дела игре, на терену је било далеко од мирног.

Коначно су га поново покренули шутери екипа, односно Ричи Мо` унга и Игаиуја Вест који је заменио Мета Мек Гахана.

Прошло је готово сат времена меча од како је постигнут при есеј и чинило се да их неће бити на сусрету обзиром да су ривали били и обазриви али и врло добри у одбрани. Ипак, пред крај сусрета виђено их је три.

Највеће проблеме Блузсима, као и већини франшиза које се суочавају са Крсташима, проузроковао је Немани Надоло. Требало их је најмање тројица да зауставе репрезентативца Фиџија.

Управо базирано на капитену острвске земље усред Јужног Пацифика, из ситуације коју је створило лево крило црвено –  црних, момци базирани у Крајстчрчу су постигли други есеј.

ОСТАЛИ КРАТКИХ РУКАВА: центар Блузса Џорџ Моала у продору. ФОТО: Јован Бајић
ОСТАЛИ КРАТКИХ РУКАВА: центар Блузса Џорџ Моала у продору. ФОТО: Јован Бајић

Немани Надоло је примио пас после ухваћеног шута противника, десет метара у својој половини терена. Кренуо је у силовити продор у којем је као кроз децу из вртића, прошао кроз одбрану Блузса, пробивши четири обарања. У том трку највише је страдао Мет Дафи. Аријер Блузса је завршио на земљи после лета од неколико метара после контакта са Немани Надолоом.

Крусејдерси су из рака који је направљен над коначно обореним Фиџијанцем, развукли лопту на леву страну терена, и коначно постигли други есеј преко Керијана Рида чиме су наговестили прву победу у сезони.

Ипак, отворено се може рећи, омржени Блузси се нису предавали, задраматизовавши дерби Новог Зеланда у завршници.

Полагањем Тевите Лија и претварањем Ихаије Веста четири минута пред крај сустера, франшиза из Окланда се приближила на десет поена заостатка и бонус боду у случају евентуалног постизања есеја или чак само казне или гола из одскока, али њему су, испоставило се, били ближи Крусејдерси јер су постигли и трећи есе.

Ричи Мо` унга је пресекао додавање Плаваца, испринтао до есеја, поентирао између статива и трансформисао сопствено полагање.

Имали су Крсташи лопту у поседу после почетног ударца, и нису је одмах избацили у аут што би био крај утакмице обзиром да се раније огласила сирена која означава истек 80. минута. Наставили су да играју у жељи да докусуре противника, четвртим есејм којим би узели и пети, бонус бод. Ипак, морали су “само” да се задовоље за четири оствареним тријумфом 28:13 .

КРУСЕЈДЕРС – БЛУЗС (13:3)

Стадион Рагби лига парк у Крајстчрчу

Гледалаца: 12. 971

Судија: Пол Вилијамс

Помоћници: Крис Полок, Брендон Пикерли

Судија у ТВ студију: Бен Скин

КРУСЕЈДЕРСИ: Џо Муди, Коди Тејлор, Овен Френкс, Скот Барет, Семјуел Вајтлок, Џордан Тауфуа, Тим Бојс, Керијан Рид, Енди Елис, Ричи Мо` унга, Немани Надоло, Керион Фонотиа, Шон Ваинуи, Јоне Масилаи, Давид Хавили

Бен Фунел, Вајат Крокет, Мајкл Алаалатоа, Џими Тупоу, Пете Саму, Леон Фукофука, Бен Волавола, Џони Мек Никол

ЕСЕЈИ: казнени (18`), Керијан Рид (), Ричи Мо` уга ()

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (19)

КАЗНЕ: Ричи Мо` унга (4`, 26`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

БЛУЗС: Офа Ту` унгафаси, Квентин Мак Доналд, Сионе Мафилео, Патрик Туипулоту, Џош Бекхуис, Џером Кеино, Блејк Гисборн, Стивен Луатуа, Били Гајтон, Мет Мек Гахан, Тевита Ли, Џорџ Моала, Рене Ренџер, Мелани Нанаи, Мет Дуфи

Џејмс Парсон, Сем Пратли, Чарли Фаумуина, Акира Иоане, Кара Прајор, Брин Хал, Ихаиа Вест, Мале Са` у

ЕСЕЈИ: Тевита Ли (75`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ихаја Вест (76`)

КАЗНЕ: Мет Мек Гахан (13`), Ихаја Вест (59`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.