СТАРТОВАЛО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У МОСКВИ

ПРВИ ПУТ У РУЈИЈИ: светско првенство у рагбију седам
ПРВИ ПУТ У РУЈИЈИ: светско првенство у рагбију седам

Последњи скуп најбољих седмичара планете пре него што рагби у Рију 2016. поново постане олимпијски спорт, одржаће се у Москви од данас до недеље 30. јуна. У мушкој конкуренцији за титулу шампиона света такмичиће се 24 репрезентације а код жена 16  државних тимова ће покушати да се домогне трофеја. Укупно нас очекује 100 мечева изузетно атрактивног, брзог и динамичног рагбија а Рагби Озон ће Вас о свим дешавањима са терена стадиона Лужњики директно извештавати.

Опште је познато ко су веле силе у седмици. Код мушкараца највећи конкуренти су као и увек момци са прелепих Пацифичких острва, Фиџија и Самое. Нараво Ол блекси важе за фаворите као и Енглези и Јужноафриканци али не треба избацити и ефекат изненађења као што је био случај пре четири године у Дубаију када је Велс узео титулу. То за дане викенда можда може приредити Кенији која је изузетно напредовала.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ МОСКВЕ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ МОСКВЕ: Јован Бајић

Код дама, наравно, Новозеланђаке и Енглескиње су у главној улози као и девојке из Аустралије које бране наслов светског шампиона. Без омаловажавања, остале репрезентације код припадница лепшег пола сем можда Сједињених Америчих Држава и Канаде тешко да могу да се носе са кавлитетом и да парирају поменутим селекцијама.

У јучерашњем обиласку велелепног олимпијскок спортског комплекса Лужњики, срели смо селектора мушке репрезентацје земље домаћина, Кингслја Џонса. Познанство са Велшанином стечено пре четири године на припремној утакмици Русије са Драгонсима у Њупорт пред историјски одлазак Медведа на Светско првенство на Нови Зеланд, искорисили смо за интервју.

Инересовало нас је стручно мишљење легнде Велса о Мондијалу седмице. Питали смо бившег крлног треће линије скрама Змајева кога види као фаворте на шта је Џонс одговорио:

Као и увек највећи фаворти су Нови Зеланд и Енглеска. У зависности који ће тим довести и Фиџи се може укучити у трку за титулу. Исто важи и за Самоу. Мада, рагби седам је то, ника се не зна.

Ко је по Вама фаворит из сенке?

Обзиром шта су све урадили прошле а посебно ове године у Светској серији рагбија седам, око треба држати на Кенијце. Коначно су уравнотежили физчку снагу и вештину што је дало прави резултат. Ту им је много помогао, мој прјатељ, бивши противник Мајк Фрајдеј.

Везано за његовог колегу, Кинсли Џонс нам је изнео интересантан податак.

По окончању овогодишње Светске серије рагбија седам у којој је Кенија достигла свој врхунац завршивши на петом месту иза Новог Зеланда, Јужне Африке, Фиџија и Самое а оставивши иза себе селекцје попут Енглеске, Велса и Аустралије, Мајк Фрајдеј је отпуштен. Наравно, кенијско руководство, је брзо увидело катастрофалан пропуст и брзо вратило Енглеза на селекторску позицију а отпустило човека који је дао Фрајдеју отказ.

ЗАЈЕДНО У МОСКВИ: Кингсли Џонс и аутор текста испред стадиона Лужњики
ЗАЈЕДНО У МОСКВИ: Кингсли Џонс и аутор текста испред стадиона Лужњики

Наравно, интересовало нас је стање у руском тиму. Кингсли Џонс је на ту тему рекао:

Руси су се одлично физички припремили. Од како обелодањено да ће рагби седам бити олимпијски спорт, много озбиљније је почело да се ради. Играчи, руководство имају потпуно професионали приступ свему. Момци су изузетно физички припремњени, надам се да ће моћи да парирају светским велесилама. У групи смо са Јужном Африком, Шкотском и Јапаном. Тријумф против Јапанаца и евентуално изненађење против Шкотске отвара нам многа врата. Видећемо… – са осмехом је изговоро Велшанин, иначе познаник Герија Робертса, великог пријатења српског рагбија, стручњака који је годнама уназад држао семнаре по Србији, стручне курсеве и помагао млађим државнм селекцијама.

Који је по Вама крајњи домет рагби седам репрезентације Русије?

Тешко је то рећи. У Русији рагби није традиционални спорт као што је случај на Пацифику, Британији. Надамо се да можемо можда до финала Плејта. Видећемо, рагби седам је то. Свашта може да се деси.

Интересантно је да ће Книгслијев син, Рис Џонс предсављати Велс у Москви. И нетерсовало нас је какви су ту односи.

Јако сам срећан и поносан што мој син игра за Велс. То ме чини изузетно задовољним. На једном турниру Светске серије у рагбиј седам Русија је играла против Велса. То је била ситуација у којој се никад раније нисам био. На једној страни селекција коју ја водим а на другој протвнички тим где је и мој син. Срећом, тада је био повређен и није играо, чиме ми је у многоме олакшао ситуацју. То је једини пут када сам био срећан што ми је син повређен – поново је кроз смех рекао Кинсли Џонс.

Мондијал у Москви почиње данас, играће се до недеље када ћемо имати светске шампионе у мушкоји женској конкуренцји у дициплини која враћа рагби у породицу олимпијских игара у Рију 2016. Уживајте!

One Reply to “СТАРТОВАЛО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У МОСКВИ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.