ХАЈЛЕНДЕРСИ УЗЕЛИ СКАЛП ЧИФСИМА

ЗУСТАВЉЕНИ У ДАНИДЕНУ: у рукама Брђана. ФОТО: Јован Бајић
ЗУСТАВЉЕНИ У ДАНИДЕНУ: крлини треће линије скрама Поглавица Танерау Латимер у рукама Брђана. ФОТО: Јован Бајић

У мечу који је отворио 17. коло Супер рагбија, Хајлендерси су првом од два новозелндска дербија рунде, на свом терену стадиона Форсајт Бар у Данидену, бацили на колена шампионе јужне хемисфере савладавши Чифсе 29:25 без обзира што су на полувремену били у заостатку 13:10. Са нова четири бода Брђани су се озбиљно укључили у трку за плеј оф док  је она после новог пораза, све неизвеснија за две године за редом браниоце титуле.

Крајњи исход се није могао наслутити по уводним тренутцима јер су гости контролисали игру и први повели казненим ударцем Ерона Крудена у седмом минуту.

Чим су се Хајлендерси ослободивши окова почетног притиска ривала, убрзо су засвирали своју песму. Развили су акцију кроз дијагоналу а лопта је стигла до Патрика Озборна који је успео по крилу да продре уз саму аут линију и ближе ка средини терена али у есеј простору Чифса и положи је измежу статива. Лима Сопоанга је био успешан из трансформације.

ДИРЕКТНО И ЕКСКУЗИВНО ИЗ ДАНИДЕНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКУЗИВНО ИЗ ДАНИДЕНА: Јован Бајић

Да још увек сисјају шампионским сјајем, Чифси су показали одмах после почетног ударца. Успели су да дођу у посед лопте а Ерон Крузден је кратаким шутем по земљи упутио кроз редове одбране. У есеј простору је поклопио Двеј Свини а отварач Чифса трансформацијом са готово аут линије, поново вратио предност од три поена.

До одласка на одмор, Ерон Круден и Лима Сполоанга су разменили по казнени ударац.

У наставку прве поене су постигли домаћини прецизним шутем из казне отварача.

У још једном опасном нападу гостију, Брејден Мичел је украо лопту Чифсима у раку. Она је дошла до Ерона Смита који је напарвио инициони продор. После фазе јаје је отишло до крила Ричарда Бакмана који је школски навукао одбрану на себе и у правом тренутку проследио пас ка Бену Смиту. Универзалац у дијагонали Ол блекса и Хајлендерса којима је и капитен, је извршио егзекуцију близу статива. То је у многоме олакашало шту Лими Сопоанги за додатна два поена.

Полагање Бена Смита је дало крила саиграчима који су у тим моментима задомионирали игром. Притиском на противника, натерали су га да изнуди казне које је Лима Сопоанга претварао у поене. Са још два успешна шута отварач који је пред сезону дошао у Даниден из Хурикејнса, одлепио је Хајлендерсе на 26:13 а како се касније испоставило, одвео, у односу на Чифсе, у неухватљива пространства – ближе плеј офу.

Са тим се гости из Хамилтона нису лако помирили. Схавтивши да више немају времена а ни простора за калкулације, све су карте бацили у напад а оне из кукава чували за одбрану.

Играчи са клупе су унели свежину у редове Чифса што се одмах рефлектовало на њихово издање. Есеј Тима Нанаја Вилијамса подигло је морал екипи и дало мотив више за покушај стизања и престизања Хајлендерса али је још један резервиста отерао воду на воденицу домаћина.

Хајден Паркер је казненим ударцем одвео  Брђане на сигурних 29:18.

СЛАБА УТЕХА: Хохнек постиже трећи есеј за Поглавице. ФОТО: Јован Бајић
СЛАБА УТЕХА: резервни стуб прве линије скрама Џош Хохнек постиже трећи есеј за Поглавице. ФОТО: Јован Бајић

Ипак, да у Данидену драми никад нема краја, обзиром да се исход последњих пар мечева на терену Форсајт Бара решавао у последњих пар минута, испоставило се тачним јер је, поново играч са клупе Чифса, унео нервозу у самој завршници. Џош Хохенк је есејем омогућио Ерону Крудену трансформацију којом је десетка Новог Зеланда и момака Ваиката приближио екипу на четири разлике.

Хајлендерси су били кадри да у последњих пар минута, за разлику од неких претходних утакмица, сачувају вођство. Сабили су Чифсе испред њихове есеј линије и чим се огласила сирена по истеку 80. минута, испуцали лопту у аут што је означило крај дуела.

Хајлендерси су постигли есеј мање од противника, имали 40 процената лопте у свом поседу и 48 процената територије али су ипак извојевали победу којом су макар на тренутак, односно до сутра и гостовања Крусејдерса Хурикејнсима у Велингтону, преузели прво место у Новозеландској конференцији од рагбиста из Крајстчрча.

Чифсима је остао бонус бод али ће им сигурно бити слаба утеха јер за одбрану титуле, поред победа које морају да остваре у преостале две утакмице, судбина пролсаака у нокаут фазу зависи од учинка других франшиза.

ХАЈЛЕНДЕРС – ЧИФС 29:25 (10:13)

Стадион Форсајт Бар у Данидену

Гледалаца:

Главни судија: Герет Вилијамс

Помоћници: (), ()

Судија у ТВ студију: ()

ХАЈЛЕНДЕРС:Кејн Хејмс, Брејден Мичел, Ма` афу Фиа, Том Френклин, Џо Вилер, Елтон Диксон, Шејн Кристи, Наси Ману, Ерон Смит, Лима Сопоанга, Патрик Озборн, Шон Триби, Малакаи Фекитоа, Ричард Бакмен, Бен Смит

Гед Робинсон, Матиаз Диаз, Крис Кинг, Џош Бехуист, Ли Ален, Фуминака Танака, Хајден Паркер, Фил Бурли

ЕСЕЈИ: Патрик Озборн (15`), Бен Смит (49`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Лима Сопоанга (16`, 50`)

КАЗНЕ: Лима Сопоанга (38`, 43`, 55`, 60`), Хајден Паркер (71`)

ЧИФС: Пауласи Ману, Махрони Швалгер, Бен Тамеифуна, Мајк Фицџералд, Броди Реталик, Лиам Месам, Танерау Латимер, Лиам Скуире, Аугустине Пулу, Ерон Круден, Том Маршал, Бунди Аки, Роби Фруен, Двејн Свини, Герет Аскомб

Нејтан Харис, Џејми Мекинтош, Џош Хохнек, Мет Сајмонс, Тевита колоаматанги, Тавера Кер Барлоу, Тим Нанаи Вилијамс, Џејмс Лоу

ЕСЕЈИ: Двејн Свини (15`), Тим Нанаи Вилијамс (68`), Џош Хохнек (76`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (16`, 77`)

КАЗНЕ: Ерон Круден (7`), Герет Ескомб (30`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.