ВЕЛИКИ ОЛ БЛЕКСИ ЈОШ ЈЕДНОМ ДОКАЗАЛИ ВЕЛИЧИНУ

ИЗБЕГЛИ ПОРАЗ: Ерон Круден у загрљају Ол блекса после победоносне трансформације
ИЗБЕГЛИ ПОРАЗ: Ол блекси прослављају магичну победу

У без имало претеривања, ЛУДНИЦИ од утакмице одиграној на терену стадиона Ленсдаун роуд, увелико легендарног места, које је овим сусретoм постало само joш већа реликвија, рагбисти Новог Зеланда су свим сумњивим Томама запушили уста доказавши још једном читавом свету да су заиста најбоља репрезентација планете. Ол блекси су већ били преко прага, првог историјског пораза у дуелима са Ирцима који су их бацили на муке можда као ни једна селекција до сада, али идентично, готово буквално пресликано попут земљака који су јуче на Вемблију у полуфиналу Светског првенста у рагби лиги поразили Енглезе најпре есејем за изједначење и претварањем за пласман у финале, пулени Стива Хенсона су жанр трилер драме дигли на виши ниво полагањем Рајана Кротија два минута после истека 80. минута што је омогућило Ерону Крудену трансформацију за тријумф 24:22 (7:22).

Ирци су у сваком смислу превазишли очекивања навијача, можда не само оних најзагриженијих али и своје могућности у првом полувремена сусрета који је личио да нову , златну страницу домаћег рагбија. јер су у распону од 17. минута имали вођство као из бајке 19:0 есејима Конора Мареја, Рорија Беста и Роберта Карнија и из две трансформације инспиративног Џонатана Секстона.

ИРЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ ЕСЕЈ КОНОРА МАРЕЈА
ИРЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ ЕСЕЈ КОНОРА МАРЕЈА

Oпоравши се од шока, гости су узвратили преко Џулијена Савее и Ерона Крудена који су полагањем, односно претварањем и вратили се у живот. Ипак, последњу реч у првом полувремену које је апсолутно припало Ирцима поново је имао Џонатан Секстон. Отварач Леинстера је казненим ударцем семафор регулисао на 22:7 и тиме сан о победи над рагбистима у црном, сањан 0д 1905. године и првог сусрета са Новозеланђанима до реалности приближио на свега 40 минута.

Ипак, класу коју поседују представници Аотеарое окарактерисану речима селектора Енглеске Стјуарта Ланкастера после прошлонедељног пораза управо од Ол блкса, да су најбољи спортски колектив не само у рагбију већ у спорту генерално гледано уопште, дошла је до изражаја у наставку.

Ирци су поново задавали главобоље Новозеланђанима као нико у претходних 14 мечева у којима су остварили 14 везаних тријумфа, што нико пре њих није урадио у ери професионалног рагбија. Доминирали су поготово у скраму. Ретко кад је било виђено да неко уласком у контакт баци Ричија Мек Коува на леђа, што је урадио леви стуб прве линије Киан Хили.

ПОНОВО СТРЕЛАЦ: Џулијем Савеа у продору против Ираца
ПОНОВО СТРЕЛАЦ: Џулијем Савеа у продору против Ираца

Не тако учестало је меле молом млео Ол блексе као што су то Ирци радили данас послеподне али и из тих искушења светски шампиони су изашли уздигнутих чела. Једноставно, гости су зазидали све прилазе сопственој есеј линији и голу, стварајући себи шансе за поентирање. Из такве једне ситуације, Ерон Круден је казненим ударцем приближио екипу на 12 заостатка.

Увидевши да је ђаво увелико однео шалу, Стив Хансен је у ватру бацио играче у које је већином имао поверења током сезона али их је из за ову прилику оставио на клупи за резерве. Један од њих, један од браће Френкс, старији Бен, је сигурно изиритиран више него реалном претњом пораза, подигао лопту из рака на пет метара од есеја ривала и прошавши криз тројицу противника, пренео је преко гол линије. Ерон Круден је потом шутнуо између статива и преко пречке за свега пет предности за Ирце.

У 74. минуту Џонатан Секстон је био у прилици да практично реши коначно питање али је промашио казнени ударац којим би се синови Смарагног острва одлепили на осам разлике, јер би Новом Зеланду у таквом расплету догађаја требала или казна или дроп гол поред трансформисаног есеја за очувања ореола непобедивости у историји окршаја с Ирцима.

Да су и Ол блекси ипак само и итекако од крви и меса видело се у 78. минути када Ма` а Нону није успео да прихвати додавање Ерона Крудена у акцији која је личила  на постизање есеја.

ПОЛАГАЊЕ ЗА ИЗЈЕДНАЧЕЊЕ У 82. МИНУТУ: Рајан Кроти утрчава у есеј простор Ираца
ПОЛАГАЊЕ ЗА ИЗЈЕДНАЧЕЊЕ У 82. МИНУТУ: Рајан Кроти утрчава у есеј простор Ираца

Посе тога јаје је било у поседу Ираца који су га чували до пред истек поседњег минута али нису успели да га сачувају јер су направили казну у раку , и оно је прилао горостасном противнику. Новозеланђани нису часили часа, одмах су покренули акцију са своје половине терена. С неколико фаза, већ по оглашавању сирене, приближили су се толико жељеном есеју Ираца. Поново су започели акцију по левој страни терена, Ерон Круден је прескочио додавањем неколико саиграча, погодивши Бена Смита који је проследио до Рајана Кротија а првотимац Кантереберија и Крусејдерса постигао есеј у 82. минуту за изједачење.

После прегледавања снимка и утврђивања да је додавање Крудена ка Смиту није било унапред, и признавања пет поена гостима, све очи су биле упрте у креатора игре гостију. Ерон Круден је имао трансформацију за тријумф али ју је промашио. Међутим, велшки судија Најџел Овенс му је дозволио да поново изведе ударац јер су Ирци истрчали у ометање шутера и блокаду. Другу шансу Ерон није пропустио чиме је сломио срца и распршио снове четири милиона Ираца на Смарагном острву и не зна их се колико широм света и свих оних које воле Ирску за победу 24:22.

ИРЦИ ПМЕТАЈУ КРУДЕНА
ИРЦИ ОМЕТАЈУ КРУДЕНА

Тријумфом у Даблину Ол блекси су завршили Тест мечеве крајем године, односно турнеју по Јапану и Европи Грен слемом.

ИРСКА – НОВИ ЗЕЛАНД (22:7)

Стадион Ленсдаун роуд у Даблину

Гледалаца 50.000

Главни судија: Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Жером Гарсе (Француска), Грег Гарнер (Енглеска)

Судија у ТВ студију Грам Хјуз (Енглеска)

ИРСКА: Киан Хили, Рори Бест, Мајк Рос, Дејвид Тонер, Пол О` Конол, Питер О` Махуни, Шон О` Брајан, Џејми Хислип, Конор Мареј, Џонатан Секстон, Дејв Карни, Гордон Д` Арси, Брајан О` Дрискол, Томи Боув, Роберт Карни

Шон Кронин, Џек Мек Герет, Кевин МекЛохлин, Ајзак Бос, Иан Мадиген, Лук Фицџералд

ЕСЕЈИ: Конор Мареј (5`), Рори Бест (11`), Роберт Карни (17`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џонатан Секстон (6`, 12`)

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (34`)

НОВИ ЗЕЛАНД: Вајат Крокет, Ендру Хор, Чарли Фаумуина, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Стивен Луатуа, Рирард Мек Коув, Керијан Рид, Ерон Смит, Ерон Круден, Џулијен Савеа, Ма` а Нону, Бен Смит, Кори Џејн, Израел Даг

Ден Колс, Бен Френкс, Овен Френкс, Лиам Месам, Сем Кејн, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Ранак Крокет

ЕСЕЈИ: Џилијен Савеа (26`), Бен Френкс (64`), рајан Кроти (80`+2`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (27`, 65`),

КАЗНЕ: Ерон Круден (53`)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.