МАОРИ ОЛ БЛЕКСИ САВЛАДАЛИ МОАНУ ПАЦИФИКУ У ХАМИЛТОНУ

ПОБЕДИЛИ ПОЛИНЕЖАНСКУ БРАЋУ: чеп Маори Ол блекса Лиам Месам у контакту са отварачем Моане Пацифике Џошом Иоанеом. ФОТО: Getty Images

У историјском сусрету одиграном на стадиону Ваикато у Хамилтону, Маори Ол белекси су са четири трансформисана есеја успели да савладају 28:21 (7:9) екипу Моана Пацифика, састављену од играча са пацифичких острва или који су рођени тамо, а који играју рагби на Новом Зеладу .

Како што се и очекивало од утакмице више ревијалног карактера, игра је била лепршава, течна али и пуна снажних контакта и чврстих обарања.

Први су крв пустили играчи Моане Пацифике преко отварача Хајлендерса. Џош Иоане је постигао прве поене из казеног ударца већ у трећем минуту.

Са четрдесет пет метара са десне стране Џош Иоане је удвостручио предност Моане из казненог ударца.

Маори Ол блекси су имали акцију по десној страни игралишта где је фанастчан продор направио Шон Стивенсон. Крило је одлично продрло уз десну аут линију и приликом обарања проиграо Кејлеба Траска. Међутим,  аријер у наставку акције нагазио црту која ограничава терен пре него што је постигао есеј чиме је полагање Кејлеба Траска било поништено.

Који трен касније после скрама, лопта је директно отишла ка Кејлебу Траску  који је одличним соло продором изиграо одбрану Моане и постигао есеј између статива. Сопствено полагање аријер је успешно трансфорисао чиме су Маори Ол блекси напраили преокрет и прешли у вођство 7:6.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајић

Нову смену у вођству издејствовао је Џош Иоане још једним добрим шутем на гол из казненог ударца за 9:7. Овог пута имао је лаган задатак јер је прекршај био на 20 метара испед статива.

Следећи преокрет уследио је почетком другог полувремена када су Маори Ол бекси после аута формирали мол и том формацијом угурали лопту у противнички есеј простор где ју је положио Еш Диксон. Поентирање капитена Маори Ол блекса трансформисао је Кејлеб Траск за 14:9

Десетак минута касније поново су фантастичан продор имали Маори Ол блекси, овог пута по левој страни игралишта. Џош Иоане је трчао тик уз аут линију, шутнуо лопту у празан простор, ухватио је и пре него што је био оборен успео да је проследи до Била Проктора. Други центар Маори Ол блекса је показао сопствене вештине обзиром да је успео да ухвати лопту и да одржи баланс у раскораку, истрчи до есеја и положи. Кејлеб Траск је и трећи пут на мечу био сигуран за додатна два поена из трансформације.

Синови Пацифичких острва су свој први есеј постигли преко Аламанде Мотуге. Претходно су направили пар фаза из ракова после комбинације играча дијагонале у којој је запажену улогу имао Лестер Фаинга` ануку. После нове фазе, Фолау Факатава је подигао лопту и кратко је додао до крилног играча треће линије скрама који је пробио редове Маора и бацио се у есеј простор и тиме приближио Моану на 21:14.

Четврти есеј Маори Ол блекса је био дело Мича Каприка. Резервни крилни играч треће линије мелеа је крунисао акцију скрамаша која је молом насталим из рака, незаустављиво напредовала ка гол линији. Кејлеб Траск је наставио стопроцентни шутерски учинак јер је поново био прецизан из трансформације.

Моана је узвратила преко Двејна Политаиваоа. Деми који је ушао у игру са клупе, подигао је лопту из скрама на пет метара од есеја, направио пар одлучујућих корака и бацио се у преко гол линије. Есеј Двејна Политаиваоа је претворио Џош Иоане у 78. минуту чиме је приближио Острвљане на само есеј и трамсформацију заостатка.

Ипак, више није било времена за нови преокрет јер су Маори Ол блекси љубоморно чували лопту у завршници сусрета окончавши га у своју корист.

МАОРИ ОЛ БЛЕКС – МОАНА ПАЦИФИКА 28:21 (7:9)

Стадион Вакато у Хамилтону

Гледалаца: 7.412

Главни судија: Мајк Фрејзер (Нови Зеанд)

Помоћници: Брендон Пикерли (Нови Зеланд), Ден Ваенга (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Ли Џефри (Нови Зеланд).

МАОРИ ОЛ БЛЕКС:  Поруи Ракете Стонс, Еш Диксон, Џош Хохнек, Исаиа Вокер Ливер, Манааки Селби Рикет, ФетукамокамоДаглас, Били Хармон, Лиам Месам, Брајан Хол, Отере Блек, Шон Ваинуи, Куин Тупаеа, Били Проктор, Шон Стивенсон, Кејлеб Траск

Курт Еклунд, Рос Рајт, Тамати Вилијамс, Итан Рутс, Мич Карпик, Те тоироа Тахуриоранги, Рамека Поихипи, Метју Скипвич Герленд

ЕСЕЈИ: Кејлеб Траск (25`), Еш Диксон (43`), Били Проктор (50`), Мич Каприк (69`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Кејлеб Траск (26`, 44`, 51`, 70`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

МОАНА ПАСИФИКА: Данијел Ленарт Браун, Лени Аписаи, Мајкл Алаалатоа, Џерард Каули Туиоти, Наитоа Ах Куои, Песета Марино Микаеле Ту` у, Аламанда Мотуга, Пита Гус Совакула, Фолау Факатава, Џош Иоане, Салеси Рајаси, Винс Асо, Фетули Паеа, Лестер Фаинга` ануку, Стивен Перофета

Самисони Таукеи` ахо, Џордан Лај, Сионе Мафиело, Самипени Финау, Таваке Наси Ману, Двејн Полатаивао, Асаели Тикоротума, Таималелаги Етене Нанаи Сетуро

ЕСЕЈИ: Аламанда Мотуг (53`), Двејн Полатаивао (77`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џош Иоане (78`)

КАЗНЕ: Џош Иоане (2`, 10`, 33`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.