БАСКИЈЦИ У ДРАМИ ОСВОЈИЛИ ЧЕЛИНЏ КУП

ОСВОЈИЛИ ЧЕЛИНЏ КУП: рагбисти Олимпика из Биарица.
ОСВОЈИЛИ ЧЕЛИНЏ КУП: рагбисти Олимпика из Биарица.

Рагбисти Олимпика из Биарица освојили су Челинџ куп савладавши Тулон, ривала из француског првенства Топ 14, на терену стадиона Твикенхем Ступ у Лондону највише захваљујући Димиртију Јашвилију али и судији Вејну Барнсу и његовом помоћнику. Деми Баскијаца и Триколора успешно је извео седам казнених удараца од којих је последњи био пресудан за тријумф 21:18 (12:9).

У утакмици достојној финала другог по квалитету такмичења Старог континента није било есеја, шутери су водили главну реч али пожртвована игра играча оба тима изрежирала је праву драму на спортском здању које је дом Харлеквинса.

Тулон је имал благу улогу фаворита пред меч коју није успео на терену да оправда. Екипа која је и пре две године изгубила финале Челинџ купа пет пута је успела да сустигне предност противника која ни у једном тренутку није износила више од шест поена разлике.

ДЕТАЉ С ФИНАЛА ЧЕЛИНЏ КУПА: Дамиен Трај чува лопту у контакту с играчима Тулона.
ДЕТАЉ С ФИНАЛА ЧЕЛИНЏ КУПА: Дамиен Трај чува лопту у контакту с играчима Тулона.

Поменуто вођство Баскијци су стекли у тренутцима када је Тулон био са свега 13 играча на игралишту јер је прво Карл Хејман зарадио жути картон опаско оборивши Иана Балшоа док је Стефон Армитиџ одморио десет минута на клупи за кажњене због уласка у рак из оф сајда.

Вејн Барнс је могао мирне савести да покаже бившем Ол блеку и црвени картон због бруталног обарања Балшоа али био милостив према Хејману. Међутим, судија који је више пута у својој арбитарској каријери упропастио  мечеве учинио је то и вечерас.

У тренуцима када је Тулон имао иницијативу и казном и дроп голом Џонија Вилкинсона пети пут изједначио на мечу, Димитри Јашвили је остао да лежи у оф сајду, односно на противничкој страни рака. Када се Себастијен Тило Борде спремао да проигра саиграча, Јашвили га је са земље, на тренутак ухватио за стопало, што је било довољно да деми Тулона изгуби равнотежу, падне и испусти лопту у напред.

Интересантно је да овај инцидент није приметио ни Барнс нити његов помоћник Џеј Пи Дојол без обзира што су обојица били изузетно близу инцидента.

ДЕТАЉ С МЕЧА ТУЛОН - ОЛИМПИК.
ДЕТАЉ С МЕЧА ТУЛОН - ОЛИМПИК.

Уместо да буде ван игре десет минута, односно до краја меча обзиром да је био 73. минут у току, Димитри Јашвили је у следећем нападу седми пут успешно извео казну и тиме донео Олимпику одлучујућу предност.

Имали су рагбисти Тулона још једну шансу. Са две узастопне казне из својих 22 метра преселили су се у протвничких. После аута и пар фаза лагано су се приближавали голу момака из Биарица. У надокнади времена Џони Вилкинсон је чекао лопту спреман да изведе дроп шут којим би изборили продужетке. Међутим, мелејци Тулона су се спетљали у покушају да одиграју пик енд драјв, направивши опструкцију. Вејн Барнс је досудио казну за Баскијце а они лопту испуцали на трибине што је означило крај драматичног финала и почетак великог славља играча, навијача и руководса Олимпика на терену Ступа.

ТУЛОН – ОЛИМПИК 18:21 (9:12).

Стадион Твикенхем Ступ у Лондону.

Гледалаца: 11.000.

Главни судија: Велн Барнс (Енглеска).

Помоћници: Дејвид Пирсон (Енглеска), Џеј Пи Дојол (Енглеска).

Судија у ТВ студију: Иан Ремиџ (Шкотска).

ТУЛОН: Еифион Луис Робертс, Себастијен Бруно, Карк Хејман, Кристоф Самсон, Крис Чеснај, Пирерик Гунтер, Стефон Арнитиџ, Јое Ван Ниекерк, Себастијен Тило Борде, Џони Вилкинсон, Дејвид Смит, Мет Гито, Метју Бастаро, Алексис Палисон, Бенџамин Лапајер.

Жан Шарл Ориоли, Лорен Емануели, Давит Кубриашвили, Џое Ел Абд, Џефри Месина, Дан Сколфилд, Фабиен Цибрав, Јоселино Сута.

КАЗНЕ: Џони Вилкинсон (12`, 23`, 32`, 45`, 59`)

ДРОП ГОЛ: Џони Вилкинсон (66`).

ЖУТИ КАРТОНИ: Карл Хејман (46`), Стефон Армитиџ (52`).

ОЛИМПИК: Иван Ватремез, Арнау Хигу, Жером Тихон, Пеле Таеле Павихи, Венсенсла Лоре, Беноа Гијо, Иманол Харинордоки, Димитри Јашвили, Жулијен Пијерлонги, Дан Хајле Пети, Дамиен Трај, Жан Паскал Барак, Такудзве Нгвења, Иан Балшо.

Беноа Аугуст, Силвијан Марконе, Франциско Гомез Кодела, Ерик Лунд, Талалелеи Греј, Марсел Бош, Шарл Гимене, Иликена Болакоро.

КАЗНЕ: Димитри Јашвили (5`, 18`, 25`, 36`, 47`, 54`, 74`).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.