БИТКА ЗА КАРДИФ, ТРИП КРУНУ, ГРЕН СЛЕМ И ТИТУЛУ

КОМЕ ЛИ ЋЕ ПРИПАСТИ: Пехар намењен освајачу Купа шест нација између капитена Велса Сема Ворбартона и капитена Енглеске Криса Робшоуа.
КОМЕ ЛИ ЋЕ ПРИПАСТИ: Пехар намењен освајачу Купа шест нација између капитена Велса Сема Ворбартона и капитена Енглеске Криса Робшоуа.

Као што је раније и најављивано, последње, пето коло Купа шест нација одлучиће о шампиону најпрестижнијег репрезентативног турнира Европе, вероватно и света. Тренутак одлуке после уводног сусрета у Риму и меча Италија – Ирска, одиграће се у на терену стадиона Милејуну у Кардифу где ће Велшани и Енглези одлучивати и о Трипл круни и самој титули с Грен слемом. Сезону 2013 затвориће дуел Француза и Шкота у Сен Денију.

Утакмица у Вечном граду, у зависности од крајњег исхода оне у Граду светлости даће нам новог освајача Дрвене кашике, односно последњег места на табели јер то дефинитвно неће бити као лане Шкоти док су у конкуренцији Французи, Италијани и Ирци.

Међутим, сва пажња биће усмерена ка велшкој престоници која је од јуче увелико под опсадом енглеских навијача. Змајевима је неопходна победа од седам и више поена како би одбранили титулу прошле године освојену Грен слемом.

Енглези су до сада 12 пута узимали Грен слем али никад до сад то нису успели да остваре у Кардифу. С друге стране, Велшани су 1999. покварили момцима с Црвеном ружом на грудима велико славље тријумфом на Вемблију и тиме их спречили у освајању Грен слема који су последњи пут узели 2003. када су касније постали и светски шампиони у Аустралији. То наравно, могу да учине и сада победом у данашњем дуелу.

ДИРЕКТНО ИЗ КАРДИФА: Јован Бајић с званичном лоптом данашњег меча и Херојем на терену стадиона Миленијум.
ДИРЕКТНО ИЗ КАРДИФА: Јован Бајић с званичном лоптом данашњег меча и Херојем на терену стадиона Миленијум.

Ипак, и у случају да Енгези изгубе на стадиону Миленијум а да је то са мање од шест поена постаће шампиони Купа шест нација али од толико жељеног и помињаног Грен слема нема ништа.

Стјуарт Ланкастер је направио четири измене у тиму вративши у стартну поставу Џоа Марлера, Тома Крофта, Бена Јангса и Овена Фарела док се Мако Вунипола, Џејмс Хаскел, Дани Кер и Тоби Флуд селе на клупу. Дан Кол, Џо Ланчбури, Џеф Парлинг, Крис Робшоу, Том Вуд, Мајк Браун, Крис Ештон и Алекс Гуд су осморица који ће меч започети на своим позицијама као што су урадили и у претходим утакмица овогодишњег турнира.

У стартну поставу Велса вратиће се опорављени Гетлин Џенкинс који је добио и улогу капитена обзиром да у тиму неће бити повређеног Рајана Џонса. Оно што је изузетно интересантно је да Змајеви нису примили есеј у последњих шест мечева у Купу шест нација

Опште је познато ривалство Велшана и Енглеза а када се на све то још дода да се „сукобљавају“ у рагбију који је национални спорт у Велсу и једино чиме су Келти пркосили освајачима у прошлости али и садашњости, данашњи меч може прерасти од националног празника до катастрофе у зависности од исхода сусрета.

ПАРОВИ ПОСЛЕДЊЕГ, ПЕТОГ КОЛА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА

Рим – 15 сати, стадион Олимпико

ИТАЛИЈА – ИРСКА

Кардиф – 18 сати, стадион Миленијум

ВЕЛС – ЕНГЛЕСКА

Сен Дени, 21 сат, стадион Француска

ФРАНЦУСКА – ШКОТСКА

ТАБЕЛА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА ПРЕД ПОСЛЕДЊЕ КОЛО

[table “27” not found /]


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.