БРЂАНИ КРУНИСАНИ У ВЛАДАРЕ СУПЕР РАГБИЈА

ШАМПИОНИ: Хајлендерси. ФОТО: Јован Бајић
ШАМПИОНИ ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ: Хајлендерси са пехаром. ФОТО: Јован Бајић

Надигравши можда и сами себе, против очекивања већине, полу означени као аутсајдери пред финале Супер рагбија, Хајлендерси су показали да заиста имају оно што чини победнички тим поред неоспорног талента и квалитета – заједништво. То им је било довољно да држе контролу током читавог меча у својим рукама и победе Хурикејнсе на Регионалном стадиону у Велингтону 21:14 (13:5) чиме су крунисани у шампионе јужне хемисфере.

Без обзира што се радило о мечу сезоне, ни једна ни друга екипа се нису штеделе, већ су од првог звиждука јужноафричког судије Јака Пајпера, као што каже Марш на Дрину, кренули у бој не жалећи живот свој. То се може схватити буквално јер је капитен Хајлендерса, Наси Ману, као што је и обећао, играо са видом само на једном оку јер му је на другом мишић отказао и затворио капак због чега практично није видео на десно око.

Игра каква је виђена у првом полувремену одавно није приказана на највишем могућем нивоу. Акције су текле готово безпрестано, без пуно прекида што је било веома исцрпљиво за играче.

Гости су били дисциплинованији у уводним моментима, а својом игром приморавали Хурикејнсе да праве казне.

Два ударца из постоља искористио је Лима Спопага и донео предност Хајлендерсима 6:0.

ЕСЕЈ НАДЕ: Ма` а Нону полаже против Хајлендерса. ФОТО: Јован Бајић
ЕСЕЈ НАДЕ: Ма` а Нону полаже против Хајлендерса. ФОТО: Јован Бајић

У завршници првих 40 минута Урагани су успели да постигну поене преко Ма` ае Нонуа. Први центар Ол блекса који је играо последњу утакмицу у дресу Хурикејнса пред одлазак у Француску и Тулон, успео је да пробије одбрану гостију и положи лопту пре него што су га избацили у аут. Прилика за преокрет је отишла у неповрат јер је Бауден Барет промашио трансформацију. Није му за замерити, јер је ударац био тик уз саму аут линију.

Ни ту није био крај узбуђењима, јер је Елиот Диксон, слично попут Ма `ае Нонуа који трен раније, постигао есеј. Крилни треће линије Хајлендерса је носио на леђима неколицину противника пре него што је спутио иза гол линије а умало му је засметала нога једног од ривала које је вукао добрих шест, седам метара.

Хурикејнси су узвратили почетком другог полувремена првим прецизним ударцем Баудена Барета на гол, овог пута из казне. Међутим, то само како да је наљутило Хајлендерсе који нису много губили времена.

УЗВРАТИЛИ МОМЕНТАЛНО: Елиот Диксон полаже за Хајлендерсе. ФОТО: Јован Бајић
УЗВРАТИЛИ МОМЕНТАЛНО: Елиот Диксон полаже за Хајлендерсе. ФОТО: Јован Бајић

Одмах је уследила казна у виду есеја Ваисакеа Нахолоа. Брђани су играли предност казне због оф сајда Урагана коју им је дозволио Јако Пајпер. Са леве стране терена развили су акцију на други крај где на крилу лопта стигла до Фиџијанца. На Ваисакеу Нахолоу је већ било тројица противника али је најбољи стрелац Супер рагбија ове године имао тренутак времена, таман толико колико му је било потребно да постигне 13. есеј у сезони.

Обзиром да је полагање Ваисаке Нахолоа било тотално уз аут линију, Лима Сопоага није успео да постигне додатна два поена.

Бауден Барет је држао Хурикејнсе у мечу и на седам поена заостатка још једним прецизним ударцем из казне.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Најбољу шансу за постизање есеја која би им у случају евентуалног претварања донело изједначење, имао је Џулијен Савеа. У акцији која је започета на другом крају терена, лопта је ишла кроз руке ка крилу. Ипак, репрезентативац Новог Зеланда је у жаркој жељи за поентирањем, био исувише плитко, па је пас Калума Гибинса, на несрећу свих навијача Хурикејнса, завршио Џулијену Савеи иза леђа.

Као утеха за пропуштеном шансом, већина на трибинама Регионалног стадиона је морала да прихвати још један успешно изведе ударац на гол из казне Баудена Барета чиме су домаћини приближили на свега четири заостатка.

Да су заиста шампионског кова Хајлендерси су доказали и играчима са клупе. Марти Бенкс, момак из Нелсона, који је ретко кад улазио у игру ове сезоне, али када је то чинио, остављао је дубок траг, као што је учинио казном са више од половине терена у завршници меча у Хамилтону за победу против Чифса, и у финалу је имао својих пар минута славе. Ушао је у 70. минуту и свега који тренутак пред крај меча осигурао је победу Брђанима дроп голом за коначних 21:14.

Тријумфом у првом све-Киви финалу после 2006. године, Хајлендерси су први пут у својој историји постали шампиони Супер рагбија, освојивши пехар намењен најбољој екипи јужне хемисфере, чиме су га вратили на Нови Зеланд, тачније на јужно острво Аотеарое. Трофеј ће ту и остати, односно бити у трајном власништву Брђана јер ће такмичење следеће сезоне променити формат, бројати 18 франшиза, шест из Јужне Африке, по пет из Аустралије и Новог Зеланда и први пут у историји ће играти екипе изван велике четворке, односно по један тим из Аргентине и Јапана чиме ће Супер рагби имати потпуно нови изглед.

ХУРИКЕЈНС – ХАЈЛЕНДЕРС 14:21 (5:13)

Регионални стадион у Велингтону

Гледалаца: 36.500

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Глен Џексон (Нови Зеланд), Крег Жубер (Јужна Африка)

Судија у ТВ студију: Бен Скин (Нови Зеланд)

ХУРИКЕЈНС: Реџи Гудс, Дан Колс, Бен Френс, Џереми Траш, Џејмс Бродхуст, Бред Шилдс, Калум Гибинс, Виктор Вито, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Џулијен Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Нехе Милнер Скудер, Џејмс Маршал

Моту Мату` у, Крис Ивс, Џефри Тумага Ален, Марк Абот, Блејд Томсон, Крис Смајли, Реј Ли Ло, Мет Проктор

ЕСЕЈИ: Ма` а Нону (37`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Бауден Барет (42`, 54`, 67`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ХАЈЛЕНДЕРС: Брендон Едмондс, Лиам Колтман, Џош Хохнек, Марк Редиш, Алекс Аинли, Елиот Диксон, Џејмс Лентџис, Наси Ману, Ерон Смит, Лима Сопоага, Патрик Осборн, Ричард Бакман, Малакаи Фекитоа, Ваисаке Нахоло, Бен Смит

Еш Диксон, Данијел Лајнерт Браун, Рос Гелендхјуз, Џо Вилер, Шејн Кристи, Герет Еванс, Фумиаки Танака, Марти Бенкс

ЕСЕЈИ: Елиот Диксон (30`), Ваисаке Нахоло (47`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Лима Сопоага (40`),

КАЗНЕ: Лима Сопоага (5`, 29`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Марти Бенкс (78`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.