ВАЛАБИСИ ИЗБЕГЛИ УБЕДЉИВ ПОРАЗ У ОКЛАНДУ

СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА ПРОТИВ АУСТРАЛИЈЕ: крило Ол блеСТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА ПРОТИВ АУСТРАЛИЈЕ: крило Ол блекса Севулони Рис у загрљају Непо Лаулае после полагања

Пред преко 47.000 душа на распродатом стадиону Иден парк у Окаланду, Валабиси су у завршници сусрета успели да избегну убедљив пораз против Ол блекса који су славили 33:25 (16:8) у првом Бледслоу куп тест мечу сезоне 2021.

Новозенађани су све до 69. минута водили 33:8 и чинило  се да је још један болан пораз Аустралије на помолу. Ипак, рагбисти из Земље кенгура су се потрудили да не буде тако. Поставља се питање шта би било да Ноа Лолесио није промашио три трансформације и две казне. Одговор је прост: Валабиси би победили али рагби није теорија већ пракса.

Прве поене на мечу после доста изједначене борбе и мноштво грешака на обе стране, постигао је Ричи Мо` унга из казненог ударца у 18. минуту.

И три минута касније отварач Линвуда и Крусејдерса Ричи Мо` унга је поново био прецизан из казне, овог пута са линије 22 метара чиме је вођство Ол блекса било удвостручено.

У 26. минуту утакмице Ноа Лолесио је имао прилику на исти начин да преполови преност домаћина али је његов шут на гол прошао тик поред спољашњег дела десне стативе.

Са друге стране, Ричи Мо` унга је и по трећи пут на сусрету погодио мету из казненог ударца за 9:0 за Ол блексе.

Коначно, у 32. минуту, Валабиси су успели да покрену своју страну семафора. Броди Реталик је у сопствених 22 метара високо оборио Тејта Мек Дермота за шта је главни судија меча Пол Вилијамс сасвим оправдано досудио казнени ударац против играча друге линије а Ноа Лолесио из трећег покушаја успео да протури лопту измешу статива а изнад пречке.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ОЛАНДА: Јован Бајић

Отварач Аустралије је имао могућност да доведе своју екипу у вођство после есеја Ендруа Келавеја али је и трећи пут на сусрету био не прецизан, овог пута из трансформације чиме је пропуштена прилика за преокрет.

То само као да је наљутило Ол блексе који су у последњем минуту првог полувремена повисили предност есејем Севулонија Риса. Најпре су из казне избацили лопту у аут, а после добро изведеног убацивања формирали су мол којим су стигли до есеј линије противника. Из рака, на самој гол линиј, лопту је подигао, пренео и положило крило Кусејдерса. Есеј саиграча је трансформисао Ричи Мо` унга за 16:8.

У петом минуту наставка Севулони Рис је постигао есеј из фантастичне акције коју су Ол блекси започели у пет метара од сопствене гол линије. Међутим, главни судија сусрета Пол Вилијамс га је поништио на асистенцију колеге из судија у ТВ студија Глен Њумена јер је додавање Ерона Смита ка Брдију Реталику на половини играишта било унапред.

Ипак, у 51. минуту, Ричи Мо` унга је пресекао додавање Ное Лолесиа ка Тому Бенску испред 22 метара Ол блекса и неометано испринтао до статива Валабиса где је положио. Сопствени есеј отварач Кантерберија је претворио за 23:8.

Трећи есеј момака у црном је био дело Давида Хавилија у 58. минуту. Још један првотимац Крусејдерса је направио смешним Тома Бенкса пре него што је ипак био оборен од аријера Валабиса. Полагање Давида Хавилија Ричи Мо` унга ипак није успео да претвори у додатна два поена.

Следећи у реду за постизање есеја у редовима Ол блекса био је Демијен Мек Кензи. Аријер Чифса је положио у сам леви угао есеј простора што је у многоме отежало посао Ричију Мо` унги да претвори поентирање.

Том Бенкс је постигао други есеј за мечу за Аустралију грешком Демијена Мек Кензија који је био неодлучан у одбрамбеном задатку. Ноа Лоласеио опет није био прецизан из претварања.

Двојац је поново био у првом плану у 75. минуту. Ноа Лолесио је шутем по земљи испред 22 метара Ол бекса лопту упутио у есеј простр противника до које је први стигао Том Бенкс и поклопио. И овог пута отварач Аустралије је промашио гол за додатних два поена.

Када се помислило да је меч готов Аустралијанци су се потрудили да не буде баш тако. По истеку 80. минута, нису се предавали, играли су до последњег звиждука судије. Резервиста Џордан Уелесе је био стрелац трећег есеја на мечу Валабиса а Ноа Лолесио је коначно подесио нишанске справе ка стативама и успешно извео трансформацију.

Последњим чином, стиче се утисак да је Аустралија избегла још један убедљив позар од Ол блекса и меч привела ка прихватљивих 33:25.

Следеће суботе, 14. августа Нови Зеланд и Аустралија ће поново одмерити снаге, такође на терену стадиона Иден парк у Окланду.

НОВИ ЗЕЛАНД – АУСТРАЛИЈА 33:25 (16:8)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 47.069

Главни судија: Пол Вилијамс (НовиЗеланд)

Помоћници: Брендон Пикерли (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Пол Њумен (Нови Зеланд)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џорџ Боувер, Коди Тејлор, Непо Лаулала, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Акира Иоане, Далтон Папаили` и, Арди Савеа, Ерон Смит, Ричи Мо` унга, Реико Иоане, Давид Хавили, Ентон Леинарт Браун, Севулони Рис, Демиен Мек Кензи

Симасони Таукаи` ахо, Карл Ту` инукуафе, Агнус Та` авао, Патрик Туипулоту, Лук Џејкобсен, Бред Вебер, Бауден Барет, Џорди Барет

ЕСЕЈИ: Севули Рис (40`), Ричи Мо` унга (52`), Давид Хавили (58`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (40`+1`, 52`, ),

КАЗНЕ: Ричи Мо` унга (18`, 21`, 29`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

АУСТРАЛИЈА: Џејмс Слипер, Брендон Паенга Амоса, Алан Алаалатоа, Дарси Свејн, Лукхан Салакаиа Лото, Роб Валентини, Мајкл Хупер, Хари Вилијамс, Тате Мек Дермот, Ноа Лолесио, Ендру Келавеј, Хантер Паисами, Лени Икитау, Џордан Петаиа, Том Бенк

Џордан Уелесе, Агнус Бел, Таниела Тупоу, Мет Филип, Фрејзер Мек Реит, Џејк Гордон, Мет То` оума, Рис Хоџ

ЕСЕЈИ: Ендру Келавеј (36`), Том Бенкс (69`, 75`), Џордан Уелесе (80`+1`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ноа Лолесио (80` + 2`)

КАЗНЕ: Ноа Лолесио (32`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.