ВЕЛИНГТОН БЕЗ ПОРАЗА И ПОСЛЕ ГОСТОВАЊА ВАИКАТУ

УЗЕЛИ ПЛЕН И ПРОТИВ ВАИКАТА: крилни треће линије Велингтова Бред Шилдс у продору против Молоса
УЗЕЛИ ПЛЕН И ПРОТИВ ВАИКАТА: крилни треће линије Лајонса Бред Шилдс у продору против Молоса

Успевши да сачувају предност на гостовању Ваикату на истоименом стадиону у Хамилтону, у јединој утакмици трећег дана седмог кола Првенства провинција Новог Зеланда, поготово у самој завршници сусрета када су били с играчем мање због жутог картона Ардиа Савее, Велингтон је остао једина непоражена екипа ИТМ Купа тријумфом 19:14 (14:8) чиме ће с правом остати на првом месту табеле Премијершип дивизије на крају викенда.Уводни тренутци нису наговестили крајњи исход. Ваикато је повео казном Трента Ренате али је Велингтон узвратио есејем крила Афе Фа` атае који је Лима Сопоага трансформисао као и поентирање свога аријера Џоа Хила за 14:3.

Ипак, момци из Хамилтона су имали последњу реч у првом полувремену. Лопту је преко противничке гол линије пренео и положио десни стуб прве линије скрама Бен Тамеифуна али Трент Рената није био прецизан из шута за додатна два поена.

ДИРЕКТНО И ЕКСКУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајић

У наставку успевши да одоли притиску домаћих, гости су развили напад који се одликовао оф лоудовима и одичном подршком а крунисао га је Арди Савеа есејем. Лима Сопоанга није погодио мету после трећег полагања Лајонса.

Трент Рената који је имао пар промашаја у првих 40. минута, после неколико неуспелих покушаја саиграча да игром из аута изведеним после казне, постигну есеј, погодио је казну чиме је смањио заостатк на пет разлике и вратио Молосе у сусрет.

Ваикату је пут као тријумфу додатно осветлио Арди Савека који је на овом сусрету, као и на оном из претходне недеље против Кантерберија, добио жути картон јер је опет направио казну прекршивши правила игре у раку.

Међутим, ни играч више Молосима није био довоља да остваре победу. У последњем нападу лота је испала унапред резервном стубу скрама Полу Алу – Емилу када је покушао да је изчупа из рака која је том приликом загачила ногу саиграча који је лежао на земљи.

И с играчем мање у готово идентичној ситуацији као и у поменутом мечу из претходног кола са Кантерберијем, Велингтон је успео да се одбрани. Добро су извели меле на сопствено убацивање после нехотичне грешке Пола Алое – Емиле, проследили лопту до Лиме Сопоанге који је шутем избацио у аут што је означило крај сусрета јер се који трен раније огласила сирена за означавање истека 80. минута.

Тријумфом у Хамилтону Лајонси из Велингтона су остали на првом месту Премијершип дивизије Првенства провинција Новог Зеланда.

ВАИКАТО – ВЕЛИНГТОН 14:19 (8:14)

Стадион Ваикато у Хамилтону

Гледалаца: 3.000

Главни судија: Глен Џексон

Помоћници: Грант Стјуарт, Ерон Патерсон

Судија у ТВ студију: Демијан Боторвеј

ВАИКАТО: Тоби Смит, Брајден Мичел, Бен Тамеифуна, Ник Рос, Сем Килгур, Рој Грис, Зек Хохенк, Адам Брн, Бред Вебер, Вхаренуи Хавера, Семиси Масирева, Сем Кристи, Савенаца Токула, Тим Микелсон, Трент Рената

Венце Елиот, Пол Ало Емиле, Шон Хохнек, Џоно Амстронг, Мајк Сноуден, Џо Перавити, Џо Вебер

ЕСЕЈИ: Бен Тамеифуна (38`)

КАЗНЕ: Трент Рената (7`, 43`, 68`)

ВЕЛИНГТОН: Рег Гудс, Моту Мату` у, Џеф Ален, Марк Редиш, Каипати Гауалофа, Бред Шилдс, Андре Савеа, Виктор Вито, Томаси Палу, Лима Сопоага, Афа Фа` атау, Шон Триби, Чарли Нгатаи, Амброси Куртис, Џо Хил

Џон Шввалгер, Ерик Сионе, Фаифили Леваве, Џенезис Мамеа, Кејн Хемингтон, Џексон Гарден Бачужоп, Тау Мамеа

ЕСЕЈИ: Афа Фа` атау (12`), Џо Хил (29`), Арди Савеа (50`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Лима Спопоага (13`, 30`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Арди Савеа (74`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.