ГДЕ ЈЕ СРПСКИ РАГБИ

ДЕТАЉ С МЕЧА ПОБЕНИК - ПАРТИЗАН: Ненад Матејић пред контакт с Иваном Пирковићем. ФОТО: архива РАГБИ ОЗОНА
ДЕТАЉ С МЕЧА ПОБЕНИК - ПАРТИЗАН: Ненад Матејић пред контакт с Иваном Пирковићем. ФОТО: архива РАГБИ ОЗОНА

Још једна сезона је сад већ увелико иза нас, следећа је на прагу па би ред био да се саберу утисци и резултати са терена широм Србије али и оданде где су рагбисти представљали нашу земљу било на клупском или репрезентативном нивоу. Нажалост, било где да се загребе – рђа. За шта год да се ухвати – труло, пуца, распада се. Укратко, по свему судећи, рагби у Србији је спао на најниже гране од како се игра на овим просторима, што вероватно већ и знате. У овом тексту као и у неколико следећих, изнећемо чињенично стање ствари а Ви просудите да ли смо далеко од истине или смо је из наше земље изнели на видело.

Прво чега ћемо се дотаћи је сениорско такмичење. Првенство Србије на јесен 2012. започело је пет клубова. Победник је кренуо у поход на осму титулу шампиона, седму узастопну, ривали су му били Београдски рагби клуб, Партизан, Балкански комарац и Војводина. Међутим, свега три клуба су завршили такмичење. Балкански Комарац је избачен из такмичења јер на једној утакмици званичници клуба нису платили службена лица на време а на другој их није било довољно. Обе су утакмице регистроване службеним резултатом чиме је бивше Жарково искључено из даље борбе.

Из трке за титулу иступио је и Београдски рагби клуб из још бизарнијих разлога. Момци са Аде Циганлије били су највећи конкуренти неприкосновеном Победику обзиром да су их претходне сезоне три пута победили а на старту 2012/2013 нанели су један од најтежих пораза Партизану. Ипак, одлучили су да иступе из такмичења када су наслутили да се и њима спрема искључење из истог јер су црно – бели поднели пријаву против њих.

ДЕТАЉ С МЕЧА ПАРТИЗАН - БРК
ДЕТАЉ С МЕЧА ПАРТИЗАН - БРК

Пријава је поднета јер је један играч БРК имао непуних 17 година када је играо спорну утакмицу што је противно правилима, али је имао уредно оверену такмичарску легитимацију што чини ситуацију још апсурднијом. Углавном, Џивџани су револтирани иступили из свих такмичења под окриљем Рагби савеза Србије, као што је учинила и смедеревска Гвоздена Тврђава пре две године. Да нису, били би избачени као Балкански Комарац, чиме се књига свела на свега три слова, Победник, Партизан и Војводину. У таквој конкуренцији шампиону није било тешко да одбрани титулу.

У Купу је било нешто ведрије али и масовније. Крушевљани су после годину дана непостојања пријавили екипу чиме се број учесника попео или да кажемо, вратио, на пет. И не само да су се вратили на терен него су Чарапани догурали и до финала ни криви ни дужни јер су поред тријумфа 24:12 у четвртфиналу против Балканског комарца, полуфинале прошли без капи зноја или крви јер је БРК из познатих разлога иступио. У мечу за трофеј Победник их је декласирао 130:7.

Можда је лицемерје Рагби савеза Србије највише дошло до изражаја у Првенству у рагбију седам. Балкански Комарац који је био избачен из првенства “петнаестице” био је изузетно добродошао у “седмици”. Крушевљанима поново треба одати признање јер су и за Првенство у дисциплини која враћа рагби у породицу олимпијских игара скупили екипу али највише похвала заслужује Партизан који је управо у рагбију седам, после освајања Купа 2011. поново донео трофеј у витрине Хумске 1.

У млађим категоријама настављен је тренд из претходних сезона, односно – још већа туга у односу на сениорски рагби.

ДЕТАЉ С МЕЧА ПОДМЛАТКА ПАРТИЗАНА И ПОБЕДНИКА: ФОТО: РАГБИ ОЗОН
ДЕТАЉ С МЕЧА ПОДМЛАТКА ПАРТИЗАНА И ПОБЕДНИКА: ФОТО: РАГБИ ОЗОН

У новоизмишњеној категорији омладинаца, односно играча до 19 година водила се мртва трка између подмлатка Партизана и Београдског рагби клуба. Да, два клуба, два тима али само до иступања бивших Ројалиста кад је Парни ваљак остао усамљен.

Код јуниора било веселије. Три тима су стартовала, Партизан, Победник и Београдски рагби клуб. Међутим, из познатих разлога БРК се и из ове категорије повукао оставивши двојац на слатким мукама. Исти јуниори су се борили и у рагбију седам где им се прикључио Крушевац али ван конкуренције а трофеј је припао Победнику. Ситуација из јуниорског Купа пресликала и на кадетски. Џивџанчићи следећи пример старијих селекција су се повукли а обзиром да су поново свега два клуба била у конкуренцији и ово такмичење је завршено како је завршено.

Код пионира такмичење се одиграло турнирски. Одржана су три скупа где су Победнику који се такмичио са две екипе и Партизану, друштво, али само на једном турниру, правили пионири Крушевца. Код најмлађих, петлића је било идентично као и код пионира с том разликом да се уместо Крушевца појавио Сингидунум.

Укратко. Протекле сезоне само су два клуба учествовала у свим такмичењима Рагби савеза Србије. Победник и Партизан. Постављају се многа питања. Можда најважнија су да ли је то заиста све што може ова земља да пружи и ко је одговоран за никад горе стање у домаћем рагбију.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.