ДВЕ ГОДИНЕ РАГБИЈА У СМЕДЕРЕВУ

ПОНОС РАГБИ СМЕДЕРЕВА: Петлићи и пионири Гвоздене тврђаве.
ПОНОС РАГБИ СМЕДЕРЕВА: Петлићи и пионири Гвоздене тврђаве.

Прошло је две године од како је рагби лопта почела да скакуће теренима престолнице Ђурађа Бранковића. За два лета функционисања Рагби клуба Гвоздена тврђава најмлађе категорије Смедереваца успели су да се оките титулом шампиона Србије док сениорски погон полако али сигурно стасава у све озбиљнијег и конкурентнијег противника. Куриозитет руководства клуба је и податак да је граду на Дунаву национални тим два пута играо званичне утакмице у Купу европских нација.

Рагби је у Смедереву заживео највише захваљујучи огромној љубави Фила Дрејка према игри с лоптом јајастог облика. Енглески досељеник кога је посао довео у смедеревску железару своју страст према рагбију каналисао је тако што је 13. децембра основао Гвоздену тврђаву.

У протекле две године кроз клуб је прошло око 200 младих дечака и девојчица у свим категоријама,  који су се упознали са овим, за њих непознатим спортом. Одмах по оснивању уз сениорску екипу, формиране су и све млађе категорије, а велики значај посвећен је управо најмлађима, петлићима и пионирима. Такво опредељење клуба дало је врло брзо одличне резултате, па је екипа петлића, састављена од играча до 12 година старости, крајем 2010. године освојила титулу првака Србије.

ТВРЂАВА (црни шортс) У АКЦИЈИ ПРОТИВ ДИНАМА.
ТВРЂАВА (црни шортс) У АКЦИЈИ ПРОТИВ ДИНАМА.

Колико је овај успех значајан, најбоље говори податак да је клуб из Смедерева тек други у историји српског рагбија, који је успео да освоји титулу државног првака у некој од категорија, а да није из Београдског или Панчевачког „пашалука“. Ово ће појаснити податак да од 1954. године, откако се рагби у континуитету игра на овим просторима, само су клубови из Београда или Панчева освајали титуле. Њихова доминација прекинута је 2008. када је Омладински рагби клуб Морава Гепарди из Лесковца успео да освоји две титуле у кадетској и конкуренцији петлића. Две године касније то је пошло за руком и Гвозденим Смедеревцима.

СМЕДЕДЕРЕВЦИ (плави дресови) У АКЦИЈИ ПРОТИВ ПАРТИЗАНА.
СМЕДЕДЕРЕВЦИ (плави дресови) У АКЦИЈИ ПРОТИВ ПАРТИЗАНА.

Ова титула донела је додатну снагу свима у клубу, па су тако порасле и амбиције сениорске екипе, која се тренутно налази на 7 месту у Првој сениорској лиги. У јесењем делу забележена је само 1 победа уз 6 пораза, али се сви у клубу надају да ће пролеће бити много успешније. Циљ је да се на крају шампионата заузме 4. место, што би екипи из Смедерева гарантовало учешће у Балканској лиги. Излазак на европску сцену и утакмице против клубови из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговина, Бугарске, Мађарске, Чешке, Словачке и Србије велики су мотив свима у клубу, па су припреме за пролећни део већ почеле. Стручни штаб је до почетка Првенства предвидео одигравање неколико пријатељских утакмица. Тако ће у Смедереву гостовати јуниорска репрезентација Србије, која се спрема за Европски шампионат до 18 година, који се игра у априлу у Француској, али и вишеструки државни првак Партизан.

Гвоздена тврђава недавно је добила и диреркора клуба. Ту функцију обављаће Драган Павловић који је годинама у назад радио као Комесар за развој при Рагби савезу Србије. Смедеревци су се први пут ове године пријавили и за такмичење у Купу а више информација о клубу можете сазнати на званичној веб страници Гвоздене тврђаве www.ironfortressrufc.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.