КЕЛТСКА ДРАМА У ВЕЛШКОЈ РЕЖИЈИ

ПРЕСУДИО: Ли Халфпени изводи победоносни ударац.
ПРЕСУДИО: Ли Халфпени изводи победоносни ударац.

У утакмици чиме је заокружено прво коло Купа шест нација, у драматичном трилеру виђеном на терену стадиона Ленсдаун роуд у Даблину где су се келтски ривали смењивали у вођству, пресудну реч је имао Ли Халфпени који је у последњим секундама меча казном направио одлучујући преокрет за тријумф Велса 23:21 (10:5) на гостовању Ирској.

У својеврсној репризи четвртфинала Светског првенства у којем су Велшани избацили Ирце с Мондијала на Новом Зеланду, две екипе су приказале извандердну партију рагбија. Колико је било неизвесно најбоље осликава податак да су се ривали шест пута смењивали у вођству.

ПРВЕНАЦ ЗА ИРЦЕ: Рори Бест пред постизање есеја.
ПРВЕНАЦ ЗА ИРЦЕ: Рори Бест пред постизање есеја.

Домаћини су повели казном Џонатана Секстона, отварача Ленстера који је поново добио предност код тренера Диклана Киднија у односу на звезду Манстера Ронана О` Гару. Велшани су преокренули есејем Џонатана Дејвиса да би Ирци поново били у предности полагањем талонера и капитена Алстера Рорија Беста и трансформацијом Секстона који је отворио друго полувреме казном за 13:5.

За свега два минута у периоду од 54. до 56. Змајеви су други пут повели на мечу. Одличан продор Џорџа Норта и офлоуд ка клубском колеги Дејвису, омогућио је центру Тлалетли Скарлетса да поново положи лопту иза противничке гол линије. Ли Халфпени је био успешан из претварања.

ДВА ПУТА ПОЛОЖИО: Џонатан Дејвис.
ДВА ПУТА ПОЛОЖИО: Џонатан Дејвис.

Међутим, Ирци су опет стекли вођство још једном казном Џонатана Секстона а после есеја Томија Боува који зарађује новац играјући у Велсу за Оспрејсе, учинило се да ће се рагбисти са Смарагног оствра осветити келтској браћи за поменуту елиминацију са Мондијала.

Ипак, последњу реч на мечу имали су Велшани. Пет минута пре краја сусрета, с играчем мање обзиром да је Бредли Дејвис у тим тренутцима био на клупи за кажњене због жутог катона, Џорџ Норт је силовито прошао кроз тојицу Ираца и постигао есеј за приближавање Велса на свега поен заостатка. Ли Халфпени је имао транфорнацију при 21:20 за домаћина али је шут крила Кардиф Блуза на стативе и победу био непрецизан.

СТРЕЛАЦ ТРЕЋЕГ ЕСЕЈА ЗА ВЕЛС: Џорџ Норт.
СТРЕЛАЦ ТРЕЋЕГ ЕСЕЈА ЗА ВЕЛС: Џорџ Норт.

И ти није био крај драми. Све што су Ирци требали да ураде како би остали непоражени је да мирно приведу меч крају али је Стивен Ферис крилни играч треће линије Алстера, тридесетак метара од гола направио казну опасно оборивши противника за шат му је енглески судија Вејн Барнс показао жути картон.

Ли Халфпени је поново преузео одговорност на себе, овога пута успешно извео казнени ударац у последњим моментима утакмице за тријумф 23:21 и тиме показао колико је танка линија између трагичара и јунака.

ИРСКА – ВЕЛС 21:23 (10:5)

Стадион Ленсдаун Роуд у Даблину.

Гледалаца: 55.000.

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска).

ИРСКА: Киан Хили, Рори Бест, Мајк Рос, Донака О` Калахан, Пол О` Конол, Стивен Ферис, Шон О` Брајан, Џејми Хислип, Конор Мареј, Џонатан Секстон, Ендру Тримбл, Гордон Д` Арси, Фергус Мек Фаден, Томи Боув, Роб Карни.

Шон Кронин, Том Корт, Донака Рајан, Питер О` Махуни, Иан Ридан, Ронан О` Гара, Дејвид Карни.

ЕСЕЈИ: Рори Бест (37`), Томи Боув (67`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Џонатан Секстон (38`)

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (4, 44`, 60`).

ЖУТИ КАРТОН: Стивен Ферис (79`).

ВЕЛС: Рис Гил, Хју Бенет, Адам Џонс, Бредли Дејвис, Иан Еванс, Рајан Џонс, Сем Ворбартон, Тоби Фалетау, Мајк Филипс, Рис Присланд, Џорџ Норт,Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Алекс Катбрет, Ли Халфпени.

Кен Овенс, Пол Џејмс, Енди Паувел, Џастин Типурић, Лоид Вилијамс, Џејмс Хук, Скот Вилијамс.

ЕСЕЈИ: Џонатан Дејвис (14`, 55`), Џорџ Норт (76`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Ли Халфпени (56`).

КАЗНЕ: Ли Халфпени (54`, 80`).

ЖУТИ КАРТОН: Бредли Дејвис (67`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.